Garrincha, Charlie Chaplin

0
2541
Garrincha, Charlie Chaplin

Garrincha
Naam: Manuel Francisco dos Santos, voetbalnaam: Garrincha
Bijnaam: Charlie Chaplin
Clubs: Botafogo, Sport Club Corinthians Paulista, Flamengo, het Colombiaanse Atlético Junior en Olaria.
Hoe verwierf hij zijn bijnaam? Garrincha was helemaal niet gemaakt om voetbal te spelen. Zijn rechterbeen stond naar buiten gedraaid en zijn linkerbeen naar binnen en was zes centimeter korter. Dat klinkt niet echt als het optimale voetballichaam. Ondanks of misschien juist dankzij deze gemankeerde lichaamsbouw was hij een van de beste dribbelaars ooit.
Zijn loopje deed denken aan die van Charlie Chaplin, dus de bijnaam was gauw bedacht. Aan de zijde van Pele liet hij de fraaiste acties zien, en toen Pele geblesseerd raakte, voetbalde hij in 1962 eigenhandig Brazilië naar de wereldtitel. Hij werd beschouwd als de beste speler van dat jaar. In 1958 was hij ook al wereldkampioen geworden. Slechts een keer verloor hij een interland. Dat was in 1966; het was direct zijn laatste interland.

Garrincha was een eigenzinnig type met een vreemd gevoel voor humor. Als een bondscoach vroeg hoe hij gewend was te spelen antwoordde hij: “Op schoenen”. En toen een journalist na de gewonnen WK finale om een reactie smeekte met de vraag: “Maestro, alstublieft, voor het volk, slechts twee woorden” antwoordde Garrincha spitsvondig: “Adios Microfono” en ging ervandoor. Ook moest hij regelmatig uit de kroeg gehaald worden om wedstrijden te spelen. Er doen verhalen de ronde dat hij door zijn club Botafogo van de toog werd geplukt om een wedstrijd te spelen, hij enkele goals maakte en linea recta terugkeerde naar de kroeg om verder te gaan met zich te bezatten.

Tot hier klinkt het allemaal leuk maar buiten zijn voetbalprestaties was zijn leven bepaald niet succesvol te noemen. Zijn privé leven werd gekenmerkt door alcohol, vrouwen en depressies. Hij kon niet omgaan met geld en succes en raakte aan de fles. Na zijn actieve loopbaan ging het snel bergafwaarts. Hij dronk nog meer, hij plantte zich in een konijnentempo voort, trouwde een aantal maal en scheidde even zo vaak.

Op 49-jarige leeftijd stierf hij aan levercirrose en liet dertien kinderen, drie vrouwen en geen rooie cent achter. Er werd een processie georganiseerd van het Maracanastadion naar zijn geboortedorp Pau Grande, die duizenden mensen trok.
Sinds wanneer? 1952
Wie verzon de bijnaam? Braziliaanse pers.
Andere bijnamen: “A alegia do povo” (de Vreugde van het Volk) en Klein Vogeltje. Deze laatste bijnaam werd door zijn zus verzonnen.

Meer verklaarde bijnamen vind je hier:
Heinz Kroket
De Galopperende Majoor
De Kleine Boeddha
Snarling Dog
Rode Baron
Het Kadaver
De Bijl uit Montevideo
La Brujita
en hier een volledige lijst van bijnamen van voetballers en hier een lijst met bijnamen van clubs en landen.


Afbeelding: El Gráfico, Public domain, via Wikimedia Commons

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in