Het verhaal van: Sven-Göran Eriksson

1
5007
Het verhaal van: Sven-Göran Eriksson

Het voetbal maffe Engeland stond een paar jaar geleden volledig op zijn kop door een practical joke, uitgehaald door een Britse Ralph Inbar/Peter R. combinatie. Sven-Göran Eriksson was de sjaak. Het verborgen camerawerk deed denken aan de historische Peter R. uitzending, waarin hij Joran ontmaskerde en de humor ervan deed denken aan Bananasplit. Het had ook iets weg van Wendy van Dijk als Ushi, maar dan grappig.

Afspraakje met een ‘sjeik’

Sven-Göran Eriksson, destijds bondscoach van Engeland, werd door een steenrijke Arabische sjeik uitgenodigd in Dubai om hem te polsen over een adviseurschap van een voetbalschool in het Midden-Oosten. De Zweed rook geld en ging gretig op de uitnodiging in. In het 7-sterren hotel werd niet alleen over de voetbalschool gesproken, maar ook over interessante onderwerpen. Zo raadde Eriksson de sjeik aan Aston Villa te kopen. In ruil voor een jaarsalaris van 9 miljoen euro zou hij zich vrijkopen bij de Engelse bond en coach worden van de club uit Birmingham. Ook deed Sven-Göran een boekje open over enkele Engelse internationals (met wie hij nog naar het WK 2006 moest):

  • Michael Owen was ongelukkig bij Newcastle en had puur voor het geld gekozen voor die club. Hij verdiende er meer dan ooit.
  • Wayne Rooney had zo een opvliegend karakter doordat hij uit zo een armoedige familie kwam: hij had net zo goed bokser kunnen worden, net als zijn vader.
  • Rio Ferdinand was te lui volgens meneer Eriksson.
  • David Beckham was sportief gefrustreerd bij Real Madrid en wilde er weg. Sven-Göran zou hem wel even naar Aston Villa halen.
  • Chelsea had veel te veel betaald voor Shaun Wright-Phillips. Hij was dat bedrag nooit waard.
  • Hij sprak over het gebrek aan talent van sommige Engelse spelers en over corruptie in het Engels voetbal.

Gefopt

De sjeik bleek geen sjeik te zijn maar Mahmood, een “journalist” van News of the World. Hij had al eerder beroemdheden goed verneukt. De gravin van Wessex, de schoondochter van koningin Elizabeth, had bijvoorbeeld aan de sjeik verteld dat ze Tony Blairs vrouw een takkenwijf vond. Ook bracht hij het drugsgebruik van Prins Harry aan het licht en liet hij de twee eigenaars van Newcastle United uitspreken dat ze de fans maar varkens vonden die elk jaar zo dom waren om nieuwe, dure shirts van hun club te kopen.

Die heeft wat goed te maken

Het hele gesprek met de Engelse bondscoach werd door een verborgen camera vastgelegd (alsof het Joran betrof) en verscheen ook nog eens in de krant (oplage 5 miljoen). De hele natie schreeuwde om zijn ontslag, maar Eriksson gaf uiterlijk geen krimp. Van binnen kookte hij echter van woede. Na gezworen te hebben dat hij echt alleen met Engeland bezig was, mocht hij van de FA aanblijven als bondscoach tot en met het WK 2006. Elke speler die hij beledigd had, heeft hij persoonlijk gebeld om zijn kant van het verhaal te vertellen. (Hij heeft overigens wel gelijk gekregen met sommige uitspraken. Owen wil dolgraag weg uit Newcastle en Wright Philips is een dure miskoop gebleken.

Vaker negativiteit

Sinds zijn aanstelling in 2001 was hij al vaker negatief in het nieuws gekomen. Vlak voor het EK 2004 had Sven-Göran stiekem met Chelsea onderhandeld over een eventueel contract. Ook waren twee slippertjes breed uitgemeten in de media, waarvan een met een secretaresse van de Britse voetbalbond. Uiteindelijk heeft Eriksson het vijf jaar volgehouden als bondscoach. Het Engelse volk heeft altijd gesmuld van de roddels over hem en is wat dat betreft door zijn opvolgers McClaren en momenteel Capello een stuk minder verwend.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in