Premier League

Premier League: programma, uitslagen & standen

Op Doordebenen kun je altijd de live stand per competitie en het programma en de uitslagen zien!

Premier League geschiedenis

De Premier League, de hoogste voetbalcompetitie in Engeland, werd opgericht in 1992, toen clubs uit de oude First Division besloten zich af te scheiden van de Football League om te profiteren van een lucratievere tv-deal. Deze beslissing leidde tot de vorming van een nieuwe competitie die snel uitgroeide tot een van de meest populaire en financieel succesvolle sportcompetities ter wereld.

Competitieopzet van de Premier League

De Premier League bestaat uit 20 teams die elk seizoen twee keer tegen elkaar spelen, één keer thuis en één keer uit, wat resulteert in een totaal van 38 wedstrijden per team per seizoen. Het team dat aan het einde van het seizoen de meeste punten heeft, wordt gekroond tot kampioen van de Premier League. De drie laagst geplaatste teams degraderen automatisch naar de Championship, de tweede divisie van het Engelse voetbal, en worden vervangen door de top drie teams van de Championship, inclusief play-off winnaars.

Succesvolste clubs van de League

Manchester United is de meest succesvolle club in de geschiedenis van de Premier League, met het hoogste aantal titels sinds de oprichting van de competitie in 1992. Andere clubs die meerdere keren kampioen zijn geworden, zijn onder andere Chelsea, Manchester City, Arsenal en Liverpool. Deze clubs hebben de competitie gedomineerd, maar ook andere teams zoals Leicester City hebben hun stempel gedrukt door onverwacht de titel te winnen in het seizoen 2015-2016.

Interessante feiten

  • Recordkampioenen: Manchester United heeft de meeste titels gewonnen sinds de oprichting van de Premier League
  • Historische momenten: De introductie van het Sky Sports TV-contract in de jaren 90 veranderde het Engelse voetballandschap drastisch door aanzienlijke inkomsten te genereren en de competitie wereldwijd populair te maken. Een ander gedenkwaardig moment was het ongeslagen seizoen van Arsenal in 2003-2004, toen ze de “Invincibles” werden genoemd.
  • Internationale invloed: De Premier League is de meest bekeken voetbalcompetitie ter wereld, met uitzendingen in meer dan 200 landen. De competitie trekt talent van over de hele wereld aan, wat bijdraagt aan de hoge kwaliteit en het diverse spelersbestand.

Premier League bijdrage aan internationaal voetbal

De Premier League heeft een aanzienlijke invloed gehad op het internationale voetbal door het ontwikkelen van zowel binnenlandse als internationale talenten. Spelers zoals David Beckham, Thierry Henry, Cristiano Ronaldo en recentelijk Kevin De Bruyne en Mohamed Salah hebben hun carrières in de Premier League opgebouwd en grote successen behaald op het wereldtoneel. De competitie staat bekend om haar intensiteit, hoge tempo en de hoge kwaliteit van de wedstrijden.