Serie A

Serie A: de live standen & programma’s en uitslagen

Op Doordebenen kun je altijd de live stand per competitie en het programma en de uitslagen zien!

De Serie A: geschiedenis

De Serie A, de hoogste voetbalcompetitie in Italië, werd opgericht in 1898 en is sindsdien uitgegroeid tot een van de beste competities in de wereld. De competitie heeft een rijke geschiedenis en staat bekend om zijn tactische benadering en verdedigende sterkte, vaak aangeduid als “catenaccio”.

Competitieopzet

De Serie A bestaat uit 20 teams die elk seizoen twee keer tegen elkaar spelen, één keer thuis en één keer uit, wat resulteert in een totaal van 38 wedstrijden per team per seizoen. Het team dat aan het einde van het seizoen de meeste punten heeft, wordt gekroond tot kampioen van de Serie A en ontvangt de prestigieuze Scudetto. De drie laagst geplaatste teams degraderen automatisch naar de Serie B, de tweede divisie van het Italiaanse voetbal, en worden vervangen door de top drie teams van de Serie B.

Succesvolle clubs

Juventus is de meest succesvolle club in de geschiedenis van de Serie A, met een record aantal titels. Andere prominente clubs die meerdere keren kampioen zijn geworden, zijn onder andere AC Milan, Internazionale (Inter Milan), AS Roma en Napoli. Juventus heeft vooral in de recente decennia de competitie gedomineerd, terwijl AC Milan en Inter Milan een rijke geschiedenis hebben met successen in zowel de binnenlandse competitie als in Europese toernooien. De afgelopen jaren komen de reuzen teams uit Milaan wel weer terug bij de top.

Interessante feiten

  • Recordkampioenen: Juventus heeft de meeste Serie A-titels gewonnen, gevolgd door AC Milan en Internazionale.
  • Historische momenten: Een van de meest gedenkwaardige seizoenen in de Serie A-geschiedenis was 1991-92, toen AC Milan ongeslagen kampioen werd. Juventus’ dominantie in het afgelopen decennium, waarin ze negen opeenvolgende titels wonnen van 2011-2020, is ook een opvallend hoofdstuk in de geschiedenis van de competitie.
  • Tactische innovaties: De Serie A staat bekend om zijn tactische innovaties, met name de “catenaccio” verdedigingsstijl, die in de jaren 1960 en 1970 werd gepopulariseerd door Inter Milan onder leiding van coach Helenio Herrera.

Bijdrage aan internationaal voetbal

De Serie A heeft een aanzienlijke bijdrage geleverd aan het internationale voetbal door het ontwikkelen van zowel binnenlandse als internationale talenten. Spelers zoals Paolo Maldini, Roberto Baggio, Alessandro Del Piero en Buffon hebben hun carrières in de Serie A opgebouwd en grote successen behaald op het wereldtoneel. De competitie staat bekend om haar hoge niveau van tactische discipline en technische vaardigheden.