Het verhaal van: Diego Maradona

0
4123

Gisteren, 25 november 2020, heeft ons helaas het nieuws bereikt dat Diego Maradona door een hartstilstand op 60-jarige leeftijd is overleden. Diego Armando was volgens velen al niet van deze planeet, maar nu heeft hij ons dan toch definitief verlaten. Wij als Doordebenen bewonderen Diego enorm. Om deze reden staan wij nog een keer stil bij de geweldige carrière en het enerverende leven van Pluisje. Lees hier het verhaal van: Diego Maradona.

Het begin van Pluisje

Maradona groeide op in de sloppenwijken van Buenos Aires. Voetbal bleek uiteindelijk de uitweg te zijn voor een leven in armoede. Op 8-jarige leeftijd werd hij op straat opgemerkt door een talentscout van Argentinos Juniors. Bij die club debuteerde hij 10 dagen voor zijn 16e verjaardag. Ondanks dat hij meteen een sensatie was, bleef Maradona nog 5 jaar spelen bij de bescheiden Argentijnse club. Hierna maakte hij de overstap naar topclub Boca Juniors. Vanaf dat moment ging het erg snel.

Straatvechter van Barcelona

Maradona werd geselecteerd voor Argentinië en ging mee naar het WK van 1982. Op dit toernooi maakte hij echter nog geen grootse indruk. Toch was zijn talent niet te missen. Barcelona durfde het aan en betaalde omgerekend zo’n 7 miljoen euro om Pluisje naar Catalonië te halen. Bij Barcelona is Maradona nooit helemaal geslaagd. Hij wisselde op en naast het veld briljante momenten af met krankzinnige momenten. De druppel was een straatgevecht tegen Bilbao. Deze ruzie zou uiteindelijk voortgezet worden met het bestuur. Er werd besloten dat Maradona beter kon vertrekken uit Barcelona.

Koning van Napels

De Italiaanse laagvlieger Napoli wist Maradona te verleiden met hun laatste centen. Dit bleek uiteindelijk een gouden combinatie te zijn. De onnavolgbare dribbelaar leidde Napoli naar de top van het Italiaanse voetbal en het Europese voetbal. Maradona werd overladen door prijzen en werd beschouwd als de beste speler op aarde. Het absolute hoogtepunt van zijn carrière was het WK voetbal van 1986. Maradona leidde Argentinië eigenhandig (letterlijk en figuurlijk) naar de wereldtitel. Hij werd daarnaast ook nog eens twee keer kampioen van Italië met Napoli en won een UEFA cup met de club. In Napels maakte Diego echter ook kennis met de plaatselijke onderwereld. Drugs en feestjes kregen een steeds grotere invloed op hem en zijn carrière.

Neerwaartse spiraal

De carrière van Maradona ging vanaf dat moment steeds meer bergafwaarts. Af en toe kwamen er nog geniale momenten naar boven. Zo werd hij op zijn 34e vanuit het niets opgeroepen voor het WK van 1994, scoorde hij er een fantastisch doelpunt, maar werd hij vervolgens naar huis gestuurd na een positieve dopingcontrole. Na een jaar bij Sevilla en een terugkeer in Argentinië besloot Maradona ermee te stoppen. Na zijn carrière kwam Diego erg vaak in het nieuws, maar zelden op een positieve manier. Er kwamen veel vervelende verhalen uit zijn privé omgeving en hij was vaak te vinden in afkickklinieken.

Zijn laatste jaren

Maradona werd na zijn voetballoopbaan trainer. Al snel werd duidelijk dat zijn status als grote vedette hem in de weg zat. Toch werd hij in 2008 verrassend benoemd als bondscoach van Argentinië. Een kwartfinale op het WK van 2010 in Zuid-Afrika was het resultaat. Hierin was Duitsland te sterk. De laatste jaren was Maradona nog trainer in Mexico en in eigen land bij Gimnasia La Plata. Hier heeft hij zijn 60e verjaardag nog gevierd. Maradona belandde een paar weken geleden in het ziekenhuis na een hersenbloeding. Hij leek hiervan te herstellen, maar gisteren is Diego door een hartstilstand toch heengegaan.

Rust in vrede Diego Armando Maradona.
Laat in de reacties weten wat jouw favoriete herinnering is aan Pluisje!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here