Het verhaal van: Ali Ibrahim

1
2586
Het verhaal van: Ali Ibrahim

Ali Ibrahim is al zo vergeten dat wanneer je hem opzoekt je eerst een lijst van gezochte terroristen ziet. Pas bij de vierde hit krijg je informatie over de vroegere spits van de Graafschap. Toch zit er een leuk verhaal achter deze ex-voetballer. Lees dus verder!

Begin van zijn carrière

Met acht broers groeide de kleine Ali op in de Accra, de hoofdstad van Ghana. In zijn jeugd was het voetbal voor en voetbal na. Op blote voeten probeerden ze elkaar te dollen met een sinaasappel of een gebolde sok. Toen hij negentien was pikte hem Wattenscheid hem op uit Ghana. Na een kort avontuur bij Winterthur maakte hij een transfer naar de “topclub” Grasshoppers uit Zurich. Ondanks deelname aan de Champions League vond hij het er zo vreselijk dat hij niet lang hoefde na te denken toen de Graafschap hem wilde verlossen van de Zwitserse nachtmerrie. “Als ik er nog langer was gebleven, had ik zelfmoord gepleegd.” Zijn oud-teamgenoot Eric Viscaal speelde al in Doetinchem en dat was een extra reden om naar de Achterhoek te komen.

Superboer

In zijn beginperiode bij de Graafschap kwamen de kranten superlatieven tekort over hem. Ze noemden hem een Exotische Trucendoos of de Ghanese Baltovenaar. Jaren voor de entree van Ali Ibrahim had Normaal een streekhit met een liedje over een boerenmeid. Alie was haar naam. Toen Ibrahim zijn kunsten vertoonde op de Vijverberg was het nummer opeens weer oerend populair in Doetinchem en omstreken.

Fritsie Korbach

Ali’s coach bij de Graafschap en *kuch* voetbalkenner Fritz Korbach kon alle loftuitingen relativeren. “We hebben hem vastgelegd en hebben daar nooit spijt van gekregen. Hij had echter maar één makke: hij kon niet voetballen.” Dit is de enige keer dat Korbach er niet ver naast zat. Oneerbiedig gezegd: Ali Ibrahim kon nauwelijks voetballen en was een opportunist van het zuiverste water. Bij het afsluiten van zijn contract bleken zijn ambities daarentegen haaks te staan op zijn werkelijke kwaliteiten: “Ik zal hier niet drie jaar blijven. Met Grasshoppers voetbalde ik in de Champions League. Ik ben 27 jaar en wil nog één keer bij een grote club spelen.” Met FC Harelbeke, Gaziantespor, Paderborn, het Venezolaanse Caracas, Babberich en DCS uit Zevenaar als volgende clubs is deze wens niet bepaald uitgekomen.

Hakomhaal tegen Ajax

Eigenlijk heeft slechts een actie hem onsterfelijk en wereldberoemd gemaakt. In het seizoen 1996/97 kreeg hij in een volle Amsterdam Arena de handen op elkaar door met een magistrale omhaal met zijn hak de bal boven van der Sar op de lat te doen belanden. Dat was zijn voornaamste wapenfeit… In Nederland hebben meer Afrikanen gespeeld die door hun exotische uiterlijk en opportunisme ongekend populair waren bij het publiek en altijd speciale aandacht kregen in de media. Prince Polley en Zico Tumba waren van hetzelfde laken een pak. Als je er meer weet, laat het achter in de comments.

1 REACTIE

  1. Het echte verhaal over Ali ligt iets ingewikkelder: hij was veel ouder toen hij bij De Graafschap kwam. Zoals meerdere Ghanese voetballers was hij minstens 5 jaar ouder dan de 27 lentes die hij toen telde. Daar in Akkra, of hoe heten die hoofdsteden daar, stelt geboorteregistratie niet zoveel voor jeweettog. Ali brak tegen NAC zijn nek (Telegraaf-kop van het zuiverste water, maar niet zo bedoeld) en toen is dat intern aan het licht gekomen, maar wegens respect voor Ali nooit naar buiten gebracht. Vandaar die enorme teruggang in zijn carriere: Ali is veel ouder en was na De Graafschap voor een voetballer al bejaard.

    Jullie roepen dat Korbach zelden gelijk had; dat durf ik te weerleggen. Korbach had donders vaak gelijk, alleen de man was en is alcoholist en dat was en is zijn probleem. Juist nu, oh ironie, had hij eens niet zo gelijk: Ali kon wel degelijk iets (anders speel je ook niet bij een toenmalig zeer sterk Grasshoppers in de Champions League), maar hij was wat ouder dan wij allen dachten.

    Voor wie de hakbal wil zien: http://nos.nl/video/112989-de-hakknal-van-ibrahim.html. Niet slecht voor iemand die niet kan voetballen…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here