Goikoetxea, de Slager van Bilbao

2
3026
Goikoetxea, de Slager van Bilbao

Naam: Andoni Goikoetxea Olaskoaga
Bijnaam: De Slager van Bilbao
Clubs: Athletic de Bilbao, Atletico Madrid
Hoe verwierf hij zijn bijnaam? Goikoetxea maakte deel uit van het succesvolle team van Athletico de Bilbao dat twee keer de landstitel wist te veroveren, in 1983 en 1984, en de Copa del Rey in 1984. Deze successen werden niet behaald door fijnzinnig, technisch hoogstaand voetbal maar puur op basis van wedstrijdmentaliteit. Het team stond bekend als schoppers die wedstrijden wonnen door intimidatie en fysiek geweld. De Baskische verdediger dankt zijn bijnaam aan een historische overtreding die hij maakte tijdens wedstrijd tegen FC Barcelona.

Goikoetxea brak het been van zijn directe tegenstander na een zeer grove charge. Deze grove charge voerde hij uit op het been van niet zo maar iemand; het betrof namelijk het been van Diego Armando Maradona. Maradona’s ster was op dat moment nog rijzende en hij liet Goikoetxea alle hoeken van het veld zien. Hij voelde zich genoodzaakt in te grijpen en Maradona brak zijn en scheurde hier en daar ook nog wat banden af.

Sinds wanneer? 24 september 1984
Wie verzon de bijnaam? De Spaanse pers.
Andere bijnamen: Ondanks 39 interlands, een EK en een WK was Goikoetxea verder niet zo een bijzondere speler. Andere bijnamen had hij dus niet.

Enkele andere verklaarde bijnamen
Garrincha
Heinz Kroket
De Galopperende Majoor
De Kleine Boeddha
Snarling Dog
of de hele categorie

En hier een volledige lijst van bijnamen van voetballers en hier een lijst met bijnamen van clubs en landen.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in