Edwin van Bueren, de Glazenwasser

0
1384
Edwin van Bueren, de Glazenwasser

Naam: Edwin van Bueren
Bijnaam: De Glazenwasser
Clubs: SVVSMC, Sparta Rotterdam
Hoe verwierf hij zijn bijnaam? In een categorie waarin bijnamen van wereldsterren als Koeman, Puskas en Passarella al de revu hebben gepasseerd verklaren we vandaag de bijnaam van de anoniemste speler uit de eredivisie. Hij verdient deze aandacht, want Edwin van Bueren wordt enorm onderschat buiten Spangen.

We zouden het mooier kunnen maken dan het in werkelijkheid is en kunnen zeggen dat hij zijn bijnaam heeft verdiend door zijn manier spelen. “Van Bueren speelt als een glazenwasser. Hij poetst en trekt over het veld, hij zeemt tegenstanders uit als ware het vogelpoep op je slaapkamerraam.” Echter, het zou gelogen zijn. Het is wel zijn manier van spelen, maar zijn naam heeft hij gewoon te danken aan zijn oude beroep; hij was glazenwasser.

Van Bueren is niet de beste voetballer van Nederland. De verdedigende middenvelder is een bijtertje die telkens “per ongeluk” op de juiste plek weet te staan. Elke zomer was het afwachten of Sparta hem wilde behouden of dat hij weer de ladder op moest om de emmer en zeem ter hand te nemen. Maar de laatste jaren weet men in Rotterdam zijn kwaliteiten op waarde te schatten. Bij het Sparta publiek is hij ongekend populair en Hugo Borst is zijn bekendste fan. De supporters hebben zelfs een lied aan hem opgedragen: Glazenwasser, glazenwasser. Glazenwasser, olé olé! (Mooi in al zijn eenvoud).
Sinds wanneer heeft hij de bijnaam? Sinds zijn Sparta-debuut in 2002.
Andere bijnamen: Die heeft hij niet, zo bijzonder is hij nou ook weer niet.

Enkele andere verklaarde bijnamen:
Manolito
De strijder van Chacabuco
008
Witte Veder
of de hele categorie

En hier een volledige lijst van bijnamen van voetballers en hier een lijst met bijnamen van clubs en landen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here