Historische handgemenen

1
1219
Historische handgemenen

Voetbal is een contactsport. Naar mijn mening vergeten veel scheidsrechters dat. Ze fluiten voor elk duwtje of tikje en spelers als Suarez werken dit ook nog eens in de hand. Het mag van mij best allemaal wat ruiger. Wij hebben onze man in de lange regenjas daarom ook er op uit gestuurd om een selectie te maken van handtastelijkheden die niet onopgemerkt zijn gebleven, schoppen die de wereld overgingen, ongewenste intimiteiten met ernstige gevolgen oftewel historische overtredingen.

Wouters stond niet bekend als een lieverdje. Voetbalhistorici beweren dat Jan de elleboogstoot heeft uitgevonden. Vorig jaar, toen hij als interim-coach van PSV de honneurs waarnam, was hij enorm timide bij elke persconferentie. Hij leek wel cameraschuw, maar het kon ook met de resultaten te maken hebben (tien nederlagen in achttien duels). Enfin, zo schuchter als hij voor de camera is, zo gemeen was hij in het veld. Paul Gascoigne kan er over meepraten. Deze elleboogstoot loog er niet om. Het schokkende was dat Wouters er dit keer ongestraft mee wegkwam.

De kopstoot die Zidane aan Materazzi gaf zal niemand nog snel vergeten. De borst van Materazzi was het laatste contact dat Zidane had als profvoetballer. De beste speler van zijn generatie had een mooier afscheid verdiend. Hoe ging het ook alweer? Materazzi had aan het shirtje getrokken van Zidane waarop deze zei dat hij het na de wedstrijd best mocht hebben. Materazzi was niet van dit Franse arrogante antwoord gediend en zei iets onoirbaars over Zinedines zus. Ai, daar raakte hij onbewust een gevoelige snaar en de stoppen van de Franse stylist sloegen door met de wereldberoemde kopstoot als gevolg.

Bjorn van der Doelen had zich zijn debuut wel anders voorgesteld. Voor het eerst mocht hij opdraven in het eerste elftal van PSV en de jonge hond draafde over het veld zoals hij dat in de jaren erna ook voor Luik, Twente, NEC heeft gedaan. Edwin Gorter, destijds het baasje bij FC Utrecht, vond de niet aflatende werklust van van der Doelen maar niets en wees hem er op subtiele wijze op dat hij het best wat rustiger aan mocht doen. Na een overtreding van “Doelen” bracht hij zijn wijsvinger naar het hoofd van de PSVer en prikte hem welgemikt, twee kootjes diep, in zijn linkeroog. Zoveel precisie had Gorter nog nooit in een actie gelegd in zijn loopbaan. Wie helpt mij? Beeldmateriaal ontbreekt helaas van dit incident dat beide spelers nog steeds achtervolgt. Wie foto’s hiervan heeft mail het aub naar anton[at]doordebenen.nl.

Tijdens de Moeder der Derbies beet Vitesse-verdediger Sansoni fel van zich af. Letterlijk zelfs. Zoals Mike Tyson ooit het oor van zijn tegenstander eraf beet, zo probeerde Sansoni de neus van NEC-er Roy Beerens eraf te bijten. Sansoni was niet scherp genoeg dus het reukorgaan van Beerens zit er gelukkig nog steeds op, maar als het aan de Fransman had gelegen had hij hem lekker opgepeuzeld. NEC-coach Been, nooit verlegen om een gevatte opmerking, kon wel begrip opbrengen voor de doldrieste actie: “Ik kan me voorstellen dat je na 80 minuten een beetje honger krijgt.”

Onze man in de lange regenjas ziet wel eens iets over het hoofd; er zijn vast meer gedenkwaardige contacten tussen spelers geweest. Laat ze achter in de comments!

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in