Het verhaal van: Luka Modric

0
2333
Het verhaal van: Luka Modric

Ajax supporters zullen met gemengde gevoelens het Kroatisch elftal volgen tijdens het EK 2008. Aan de ene kant zullen ze genieten van het spel van Luka Modric, maar aan de andere kant zullen ze nog van hem huiveren. Hij was immers de man die met twee goals opzoeken Ajax uitschakelde in de eerste ronde van de UEFA cup in de herfst van 2007.
Na de uitschakeling van Ajax en het vertrek van Sneijder werden vergeefse pogingen ondernomen om hun eigen kwelgeest naar Amsterdam te halen. Toen bleek hij al te duur en in april nam Tottenham Hotspur hem, ondanks een contract lopend tot 2015, voor 20 miljoen euro over van Dinamo Zagreb.

Wat maakt Luka Modric speciaal?

In 2006 maakte hij zijn debuut voor het Kroatisch elftal waar hij binnen zeer korte tijd uitgroeide tot de absolute ster. Hij neemt het team nu al op sleeptouw en eist ondanks zijn leeftijd bijvoorbeeld alle penalty’s op. Met zijn aanvallende impulsen past hij perfect in het Brazilië van de Balkan, het team dat wellicht het meest avontuurlijke voetbal speelt van alle EK deelnemers. Wat maakt Modric nou zo een excellente speler? Modric is tweebenig, zeer technisch en weet op het juiste moment het juiste gat in te duiken. Dat is niet alles. Net als zijn landgenoten heeft hij een enorme drang zich te bewijzen. Daarnaast kunnen Kroaten Italiaans hard, Duits gemeen en Braziliaans speels spelen.

Ontwikkeling

Op zijn vijftiende speelde hij op huurbasis in de fysiek zware Bosnische competitie waar hij gehard is en op zeer jonge leeftijd uitgeroepen werd tot beste speler van de competitie. Op zijn 18de was hij het niveau al ontstegen en mocht hij terug naar de Kroatische competitie; eerst naar Inter Zapresic en later naar zijn eigen club Dinamo Zagreb. Ondanks grote interesse was Modric wijs genoeg niet te vroeg te verhuizen naar een grote Europese competitie. Bij Dinamo Zagreb heeft hij geleerd als leider te fungeren en wist hij zijn spel te vervolmaken. Momenteel is Modric te vergelijken met een nummer 10 als Riquelme, maar dan wel een verbeterde, niet-luie, versie die zijn verdedigende verantwoordelijkheid neemt.

De Johan van Kroatië

Als je hem moet vergelijken met een speler van vroeger dan kom je al snel uit op JC, de Verlosser, El Salvador. Inderdaad, Johan Cruyff. Qua spel en uiterlijk doet hij sterk aan hem denken. Maar dat is nog lang niet alles; de speler spreekt ook in raadsels, heeft dezelfde loop en speelt ook nog eens het liefst met rugnummer 14. En om het plaatje compleet te maken: de droom van Modric is om ooit voor Barcelona te spelen omdat zijn grote voorbeeld, El Salvador zelve, daar furore heeft gemaakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in