Het verhaal van: Adrian Mutu

1
1098
Het verhaal van: Adrian Mutu

17 juni speelt Nederland de groepswedstrijd tegen Roemenië. Roemenië is een gevaarlijke outsider in de poule en heeft naast Christian Chivu nog een tweede ster: Adrian Mutu. PSV supporters zullen al sidderen bij het horen van zijn naam. Hij maakte korte metten met de Europese aspiraties van de Eindhovenaren.

Cocaïne

Het had weinig gescheeld of Mutu was nooit meer op de voetbalvelden te bewonderen. In oktober 2004 werd de Roemeense spits op straat gezet door zijn werkgever Chelsea wegens het gebruik van cocaïne. Aanvankelijk ontkende hij het gebruik, maar na een positieve test viel hij keihard door de mand. Hij had tot dat moment nog niet erg kunnen overtuigen bij The Blues, dus die club was hem liever kwijt dan rijk. Chelsea had al ervaring met coke snuivers in de persoon van Mark Bosnich, die tijdens pogingen zijn eigen vriendin te helpen afkicken zelf volledig verslaafd was geraakt. Terug naar Mutu. De carrière van de spits begon veelbelovend. Als goalgetter bij Dinamo Boekarest trok hij al gauw de aandacht van Inter. Deze club kocht hem maar verhuurde hem al snel aan Verona en Parma waar zijn oude scoringsdrift weer naar boven kwam.

Zeven maanden straf

Chelsea pikte hem voor 15 miljoen pond op maar in London ging het al snel mis. Hij speelde slecht, scoorde nauwelijks en zocht zijn toevlucht tot feesten waar veel drugs werd gebruikt en veel porno sterren aanwezig waren. In 2004 werd de spits positief bevonden tijdens een onaangekondigde dopingcontrole en hij bekende al gauw schuld tegenover de Britse spelersvakbond in de hoop door deze bekentenis een milde straf te krijgen. Uiteindelijk werd hij voor zeven maanden geschorst en door zijn club ontslagen. Juventus maakte dankbaar van de situatie gebruik en legde hem gratis voor 5 jaar vast. Bij de Oude Dame was de concurrentie te zwaar en hij verkaste naar Fiorentina waar hij aan de zijde van Luca Toni volledig opleefde.

Mutu leeft weer op

Zo donker als zijn loopbaan er een paar jaren geleden uitzag, zo rooskleurig ziet zijn toekomst er nu uit. Mutu heeft de plaats van de vertrokken Toni feilloos overgenomen en scoort weer aan de lopende band. Hij scoort niet alleen voor Fiorentina maar ook voor Roemenië. Aan zijn hand heeft het land zich gemakkelijk geplaatst voor het EK. Bovendien scoort hij buiten het veld ook nog eens aardig; hij is getrouwd met het model Consuelo Matos. Samen hebben ze twee kinderen. Nog helemaal los van het sterrenbestaan is hij niet. Het gezin Mutu is het middelpunt van een real-life serie. 17 juni staat hij met Roemenië tegenover Oranje. De Nederlandse verdedigers zullen hun handen vol aan hem hebben. Misschien nog net niet zo vol als Adrian zijn neus zal hebben…

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here