Het verhaal van: Folkert Velten

10
11488
Folkert-Velten

Er zijn voetballers die exorbitant hoge salarissen eisen of een dikke wagen, een grote villa of een basisplaats. Zo een voetballer was Folkert Velten niet. Het enige dat hij eiste van zijn werkgever was dat hij niet op zondag hoefde te spelen. De reden hiervoor was echter niet dat hij een notoire kroegganger was die op zondagochtend zijn kater wilde uitslapen of dat hij van zijn vrouw iedere zondag op de koffie moest bij zijn schoonouders.

Geloofsovertuiging

Wanneer Kaka denkt dat hij voor God voetbalt, of Kezman beweert dat hij monnik wil worden dan moeten zij maar eens met Folkert Velten gaan praten. Andere spelers heffen hun handen ten hemel na een goal, slaan een kruis bij het betreden van het veld of dragen een afbeelding van Jezus op hun shirt. Ook zij moeten maar eens bij de oud-Heraclied aankloppen. Hij voetbalde pas echt voor den Here. De rede dat hij niet speelde op zondag was zijn geloofsovertuiging.

Carrièreverloop

Getalenteerd was Velten zeker. Tot zijn 23ste speelde hij voor Enter Vooruit. In die periode was er interesse voor hem van diverse clubs maar aangezien alle wedstrijden destijds nog op zondag waren was professioneel voetbal niet mogelijk. Op een gegeven moment werden Eerste Divisie duels op vrijdagen en zaterdagen gespeeld en lag de weg open voor een transfer naar Heracles. Heracles was bereid aan zijn enige eis te voldoen. Van 1988 tot het moment dat hij in 1997 zijn been brak speelde hij daar. In 11 seizoenen speelde de spits 377 wedstrijden voor deze club en scoorde 221 doelpunten. Eenmaal werd hij uitgeroepen tot Beste Speler van de Eerste Divisie en meerdere malen werd hij er topscorer.

Zondag rustdag

Echter, hij heeft zijn kunstjes nooit op het hoogste niveau kunnen tonen omdat geïnteresseerde Eredivisieclubs niets zagen in een speler die maar de helft van de wedstrijden kon spelen. Velten vond dat de zondag in ere gehouden moest worden als een rustdag en wilde die dag besteden aan het Christendom. “Op zondag voetballen is moeilijk te combineren met kerkgang. Een wedstrijd begint vaak om half drie, zodat je hele middag gevuld is met voorbereidingen en spelen. Ook is het moeilijk om in zo’n situatie de aandacht bij de kerkdienst te houden. Soms is het in verband met de aanvangstijd van de wedstrijd helemaal onmogelijk om naar de kerk te gaan.” Het geloof ging dus duidelijk boven zijn carrière.

Hoe is het nu met hem?

Velten is lange tijd scout geweest bij Heracles Almelo, waar ook een tribune naar hem vernoemd is. Bij zijn oude club, Enter Vooruit, wordt nog elk jaar de Folkert Veltenbokaal uitgereikt aan de speler van het jaar. Met ingang van het seizoen 2008/2009 is hij trainer van VV Bergentheim: een zaterdagamateur.

10 REACTIES

  1. […] moet ik altijd denken aan Folkert Velten. De oud-Heraclied die vanwege zijn geloofsovertuiging nooit op zondag speelde en er toch in het eerste seizoen er 24 in trapte voor de club uit Almelo. De ooit beste speler van […]

  2. Pfff…..wat een loser. Iemand die door religie zijn eigen glazen ingooide en een glansrijke profcarrière bij grote clubs in de weg zat. Heeft het daardoor ook wel aan zichzelf te danken dat-ie nooit een serieuze voetballer geworden is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in