Heinz Kroket

2
1403
Heinz Kroket

Naam: Heinz Stuy
Bijnaam: Heinz Kroket
Clubs: Telstar, Ajax, FC Amsterdam.
Hoe verwierf hij zijn bijnaam? De Ajax-keeper stond erom bekend dat hij nog wel eens een hoge bal uit de lucht plukte, hem losliet (als ware het een hete kroket) en hem pas in tweede instantie klemvast pakte. Een fraai staaltje van het hete-kroket-jongleren vertoonde hij tijdens de Europa Cup 1 finale tegen Panathinaikos op Wembley.
Maar we moeten nu niet direct denken dat Stuy er niets van kon. Integendeel, Stuy heeft drie Europa Cup finales de nul gehouden. Bovendien is hij houder van het record van keeper met de meeste minuten zonder tegengoal (1082). Het clubrecord van 1159 minuten staat op naam van PSV dat het aantal bereikte in 2004 met twee keepers (Gomes en Zoetebier), maar Heinz Kroket hield de nul in zijn eentje. Toen PSV dit record verbrak ontving Stuy een bos bloemen van een aantal PSV supporters. Dit was een tegenactie op zijn belofte om de maker van het doelpunt dat het record voor PSV zou verpesten, een bos bloemen te sturen.

Na zijn actieve loopbaan is hij tien jaar keeperstrainer geweest bij Telstar en heeft hij tot 2007 een bodega in Driehuis gerund. Het is onbekend of er ook kroketten geserveerd werden…
Sinds wanneer? 1968
Wie verzon de bijnaam? Zijn teamgenoten bij Ajax.
Andere bijnamen: Geen. Zijn bijnaam was blijkbaar te mooi om er nog andere naast te verzinnen.

Meer verklaarde bijnamen vind je hier:
De Galopperende Majoor
De Kleine Boeddha
Snarling Dog
Rode Baron
Het Kadaver
De Bijl uit Montevideo
La Brujita

En hier een volledige lijst van bijnamen van voetballers en hier een lijst met bijnamen van clubs en landen.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here