Fabrizio Ravanelli, de Witte Veder

1
2968

Naam: Fabrizio Ravanelli
Bijnaam: Il Penna Bianca (De Witte Veder)
Clubs: Perugia, Avellino, Casertana, Reggiana, Juventus, Middlesbrough, Olympique Marseille, Lazio Roma, Derby County, Dundee en Perugia
Hoe verwierf hij zijn bijnaam? Wij kennen De Witte Veder natuurlijk uit de tijd dat Ajax nog wel eens in de Champions League speelde. Ajacieden krijgen nog steeds grijze haren bij de gedachte aan hem. In de tweede Champions Leage finale van de Amsterdammers was Ravanelli namelijk de grote kwelgeest. Hij scoorde de openingstreffer na een misverstand tussen van der Sar en de verdediging. Juve won uiteindelijk na strafschoppen. Toen was hij al volkomen grijs.
En daar komt natuurlijk ook zijn mooie bijnaam vandaan. Op zeer jonge leeftijd werd de Italiaanse schutter van de ene op de andere dag zo grijs als Leslie Nielsen. Een Witte Veer staat symbool voor puurheid, spiritualiteit, hoop, bescherming en vrede maar ik geloof niet dat zijn bijnaam daar op gebaseerd was.

Ondanks zijn grijsharigheid heeft hij een mooie voetballoopbaan gehad. Hoezeer de Oude Dame en de grijsaard ook voor elkaar geschapen leken, toch kwam er na vier jaar een einde aan het huwelijk. Na de gewonnen Europese finale vertrok Ravanelli naar Middlesbrough.
Hij ging daarna nog een hele rits clubs af en heeft daar aardig zijn zakken gevuld. Bij Middlesbrough was hij de meest verdienende speler van de Premier League en bij zowel Derby County als Dundee United moest De Witte Veder vertrekken omdat zijn salaris teveel op de begroting drukte. Uiteindelijk beëindigde hij zijn carrière waar hij hem ooit begon; bij Perugia.

Ravanelli is niet alleen bekend geworden door zijn coupe de soleil, maar hij was ook de eerste die het shirt over zijn hoofd trok na gescoord te hebben. (Hij zou een goede speler voor NEC zijn, -EvdW)
Zijn witte haardos heeft een modellencarrière nooit in de weg gestaan. Hij struint catwalks af om onder andere kleding van Bikkemberg te showen.
Sinds wanneer heeft hij de bijnaam? Sinds hij op zijn twintigste grijs werd. Dat was in 1988.
Andere bijnamen: Zilveren Vos

Enkele andere verklaarde bijnamen:
De Aap
Sneeuwvlokje
El Tanque
De Zusjes
of de hele categorie

En hier een volledige lijst van bijnamen van voetballers en hier een lijst met bijnamen van clubs en landen.


Afbeelding: Christophe95, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

1 REACTIE

  1. […] waren er nog niet omdat ze de finale van de Champions League moesten spelen tegen Juventus (met Ravanelli overigens) en een aantal ‘buitenlanders’ zoals Jordi Cruijff, Clarence Seedorf, Youri Mulder en […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in