Epy Drost, Manolito

1
1963
Epy Drost, Manolito

Naam: Epy Drost
Bijnaam: Manolito
Clubs: Wageningen, Heracles, FC Twente, DS79
Hoe verwierf hij zijn bijnaam? Voor de oudere en/of Twentse Doordebenenfans behoeft Epy Drost geen verdere introductie, maar voor de jonge en/of Randstedelijke Doordebenenfans is hij wellicht een onbekende. De jonge Epy speelde in 1961 als 16-jarige al in het eerste van wijlen FC Wageningen. Na een periode bij Heracles belandde hij bij FC Twente, waar hij tot een topper uitgroeide.

Kees Rijvers zag in de frivole speler een ideale libero. Dit leidde tot veel hachelijke momenten voor het eigen doel en hartverzakkingen in het stadion. Drost was een voetballer die graag een mannetje uitspeelde om vervolgens de pass te geven. Meestal liep het goed af waardoor hij tot een publiekslieveling uitgroeide. De Tukkers kwamen voor hem naar het stadion. In 1969 behaalde de FC de vierde positie en werd hij voor het Nederlands Elftal geselecteerd. Door blessures en ruzies bleef het slechts bij acht interlands en viel hij buiten de legendarische WK74 selectie. Hoogtepunten uit zijn loopbaan zijn het behalen van een tweede plaats in de competitie, KNVB bekerwinst in 1974 en een verloren UEFA Cup finale in 1975.
Manolito was in het veld een echte winner, maar buiten de krijtlijnen liet hij de touwtjes nog al eens vieren. Hij ging graag op stap, reed in een grote Amerikaanse hoerensloep en hield er meerdere vrouwen op na.

In 1995 overleed Epy Drost aan een hartaanval. Tien jaar later werd hij postuum geëerd als FC Twentes Voetballer van de Eeuw en Mister FC Twente.

Oh ja, waarom werd hij nou Manolito genoemd? Epy leek in uiterlijk en losbandige levensstijl op Manolito Montoya uit de western serie The High Chaparral.
Sinds wanneer heeft hij de bijnaam? 1966
Andere bijnamen: Epi. De discussie over zijn echte naam, Epy of Epi, is nog steeds niet afgerond. Een van beide is in ieder geval zijn bijnaam en de ander zijn echte bijnaam (als je begrijpt wat ik bedoel).

Enkele andere verklaarde bijnamen:
De strijder van Chacabuco
008
Witte Veder
De Aap
of de hele categorie

En hier een volledige lijst van bijnamen van voetballers en hier een lijst met bijnamen van clubs en landen.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in