Het verhaal van: Ali Dia

2
749
ali-dia

ali-dia

Onlangs publiceerde The Sun een top tien van waardeloze voetballers uit de Premier League. Wij Nederlanders mogen trots zijn want het brons en zilver ging naar onze landgenoten Winston Bogarde en Marco Boogers. De eerste plaats werd veroverd door Ali Dia. Hij staat bekend als de slechtste Premier League speler ooit. Dia kan terugkijken op een 53 minuten durende Premier League carrière bij Southampton.

Het neefje van

Het was allemaal zo begonnen: In 1996 had een onbekende man, die beweerde George Weah te zijn, zijn neefje van harte aanbevolen aan Southampton manager Graeme Souness. Dit neefje, Ali Dia genaamd, had bij Paris Saint German gespeeld en al dertien interlands voor Liberia op zijn naam staan. Waarom ook niet dacht de goedgelovige Souness en bood hem een proefperiode aan. Op vrijdag meldde Dia zich op de club en hij mocht meedoen met een potje vijf-tegen-vijf. Clublegende Matt le Tissier had toen al zijn bedenkingen over zijn kwaliteiten. “He’s not very good. He’s probably not going to make it.” Na een matig potje vijf-tegen-vijf liet manager Souness de so-called-neef van Weah een maandcontract tekenen. De Southampton spelers wisten niet wat ze hoorden toen bleek dat er zelfs al een plekje op de bank voor de nieuwste aanwinst was gereserveerd voor de competitiewedstrijd tegen Leeds United: “Our jaws all dropped to the floor”.

Waar-de-loos

Sterker nog, Ali Dia mocht die zaterdag in de eerste helft al invallen voor de geblesseerde le Tissier. Al snel wist een woedende Souness genoeg. Ali Dia kon er geen pepernoot van. Hij had een poging voor open doel gemist en dwaalde maar een beetje versufd over het veld. De Engelse kranten vergeleken zijn optreden met Bambi on Ice en Coco the Clown. Hij had het balgevoel van een olifant en was zo dodelijk als een vlieg. De ziedende manager haalde hem er na 53 minuten weer uit.

Voor de gek gehouden

Wat was nou het geval? Het was niet George Weah die Souness aan de lijn had gehad maar gewoon de manager van Ali Dia. En Dia had nooit bij PSG of voor het Liberiaans elftal gespeeld. Het hoogtepunt van Dia’s loopbaan was tot dat moment een mislukte stage bij Rotherham (Second Division) geweest. Souness had zichzelf onsterfelijk belachelijk gemaakt door deze wanhopige gelukszoeker te laten spelen, zonder hem zelfs maar een minuut aan het werk gezien te hebben.

Carrière na dit optreden?

Na zijn kortstondige optreden tegen Leeds is er nooit meer iets van hem vernomen. Hij is met de noorderzon vertrokken zonder zelfs zijn hotelrekening betaald te hebben. Op dit moment is Souness clubloos maar mocht hij ooit nog ergens trainer worden: klim in de telefoon, zeg dat je de neef van Marco van Basten bent en vraag een stage aan.

2 REACTIES

  1. Dia was best n aardige speler, hij scoorde nog haast. Hij had mooi iedereen beet!
    Ik denk dattie bij de Volewijckers niet zou misstaan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here