Last van de meniscus als voetballer

0
1922
Last van de meniscus als voetballer

In het voetbal hebben we te maken met blessures. Het is helaas niet anders. Vooral in het topvoetbal zien we dit regelmatig, maar natuurlijk komen blessures ook op lager niveau voor. Een bekend voorbeeld hiervan is een meniscusblessure.

Maar wat is de meniscus precies, hoe ontstaan hier klachten aan en wat kun je het beste doen wanneer je last van de meniscus hebt? Daar vertellen we je in dit artikel meer over. Lees snel verder voor meer informatie!

Wat is de meniscus eigenlijk?

Wat is de meniscus precies? De knie heeft een binnenste en buitenste meniscus. De meniscus is ook wel een maanvormig stuk kraakbeen. Dit kraakbeen zorgt voor een goed contact en demping tussen het bovenbeen en onderbeen. Er ontstaan doorgaans het snelst klachten aan de binnenste meniscus. Bij ouderdom kan de kwaliteit van de meniscus meer achteruit gaan.

De ‘voetbalknie’: Meniscusscheur

Een interessant weetje is dat een blessure van de meniscus ook wel een voetbalknie wordt genoemd. De reden hiervoor is dat meniscus blessures (helaas) relatief vaak voorkomen bij voetballers.

Hierbij is vooral de meniscusscheur vervelend. De oorzaak hiervan is meestal een knie verdraaiing of een diepe hurk beweging. Gedurende draaibewegingen van de knie in de staande positie, kan er sneller schade aan de meniscus ontstaan. De oorzaak hiervan is dat het kapsel van de knie aan de meniscus trekt en er wringkrachten op de meniscus komen. Dergelijke bewegingen zijn natuurlijk niet uit te sluiten tijdens het voetballen.

Een gescheurde meniscus geneest meestal niet vanzelf. Daarom kiezen voetballers regelmatig voor orthopedie, bij een kliniek zoals Orthoparc Bos en Duin. Deze kan uitkomst bieden wanneer je last van je meniscus hebt.

Klachten aan de meniscus

Kniepijn door klachten aan de meniscus is vervelend. Je kunt onder andere last hebben van het volgende:

  • Een knikkende knie
  • Instabiliteit
  • Pijn in het gewricht
  • Slotklachten

Wanneer je klachten aan de meniscus hebt, is het de moeite waard om voor een behandeling bij een orthopedische kliniek te kiezen. Een goed voorbeeld hiervan is Orthoparc Lelystad. De orthopedisch chirurgen van Orthoparc beschikken over een brede expertise en hebben een behandelplan voor diverse klachten van onder andere de pezen, spieren, botten en gewrichten. Denk bijvoorbeeld aan een pijnlijke knie door klachten aan de meniscus. Hiervoor kun je allemaal bij deze orthopedisch chirurgen terecht.

Herstel van een meniscusscheur

Hoe snel je klachten verdwijnen, hangt af van de ernst van je klachten. Vooral wanneer je na enkele tijd nog altijd kniepijn hebt, is het handig om naar een orthopeed te gaan. Je kunt er ook voor kiezen om eerst je knie te laten onderzoeken door je huisarts.

Er wordt aangeraden om tijdens je herstel te blijven bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen of te fietsen. Dit verbetert de kracht in je benen.

Conclusie

Als voetballer is een meniscusblessure simpelweg zeer vervelend, vooral wanneer het een meniscusscheur betreft. Het is niet te voorkomen dat je er een tijdje uit ligt. Voor een juist herstel is het wel van belang dat je enige beweging hebt. Verder is het dus aangeraden om een medisch specialist in te schakelen, vooral wanneer je langdurig last hebt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here