Het belang van goede slaap in het topvoetbal

0
2387
Het belang van goede slaap in het topvoetbal

Een professioneel voetballer heeft over het algemeen een fantastisch leven. Maar er zitten natuurlijk ook wel lastige kanten aan. De concurrentie is bijvoorbeeld ongelooflijk hoog. Wanneer je niet presteert staan er tientallen anderen te popelen om je plek in te nemen. Goed voor je lichaam zorgen is daarom essentieel. Daar komt steeds meer aandacht voor. Clubs huren specifieke coaches in die zich bezighouden met de fitheid en overbelasting van spelers. Zelfs bewegingswetenschappers worden ingezet om de prestaties te verbeteren. De wetenschap is volop aanwezig in het topvoetbal. Maar zoals iedereen weet is het menselijk lichaam geen machine. Daarom moet er ook aandacht besteed worden aan het menselijke aspect.

Een goede nachtrust is essentieel om het hoogst haalbare te bereiken

Iedereen weet dat slecht slapen tot allerlei problemen leidt. Je voelt je overdag minder lekker, hebt eigenlijk nergens zin in en iedere uitdaging lijkt twee keer zo zwaar. Topvoetballers hebben dezelfde problemen. Clubs bemoeien zich daarom met veel meer dan alleen de lichamelijke fitheid. Je hoort steeds vaker verhalen over personal lifestyle coaches, of vergelijkbare benamingen. Spelers die de discipline zelf niet op kunnen brengen worden nauwkeurig in de gaten gehouden. De coach bepaalt bijvoorbeeld op de voeding. Daarnaast zorgen ze voor een gezond slaapritme zodat een speler in optimale conditie aan de aftrap verschijnt.

Een goede balans voor de hoogst haalbare prestaties

Iedereen heeft baat bij een goede nachtrust. Dat geldt dus ook voor professionele voetballers. Helaas komen slaapproblemen regelmatig voor. De oorzaken zijn vaak divers en lang niet altijd makkelijk te achterhalen. Stress, overspannenheid en negatieve emoties spelen bijvoorbeeld een rol. Jammer genoeg wordt dergelijke problematiek alleen maar versterkt wanneer je slecht slaapt.

Middelen om van slaapproblemen af te komen

Zoals gezegd speelt levensstijl een rol bij slaapproblemen. Maar het is lang niet altijd makkelijk om van de ene op de andere dag in een ideaal ritme terecht te komen. Een beetje hulp van slaapmedicatie is bij velen welkom. Topvoetballers schakelen de hulp in van een teamarts die hen begeleidt. Ze helpen bij het vinden van een ritme en schrijven indien nodig slaapmedicatie voor. Je hebt ook slaappillen die je zonder recept kunt kopen. Die zijn over het algemeen een stukje minder krachtig. Een voordeel is dat ze veel minder verslavend zijn dan de slaapmedicatie uit de benzo-familie. Dankzij alle methodes om slaapstoornissen te bestrijden zijn profvoetballers in staat om optimaal te presteren.

Het belang van voeding

Een goede nachtrust zorgt er dus voor dat voetballers beter presteren. Verder zijn er natuurlijk meer factoren. Zo speelt voeding bijvoorbeeld een belangrijke rol in je herstel. Ook heeft voeding een directe invloed op je prestaties. De juiste voeding voor voetballers is dus, naast slaap, ook van groot belang.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in