AFCON 2021-2022: 6 opvallendste momenten uit de groepsfase

0
2190

Het Afrikaans kampioenschap voetbal, ook wel AFCON genoemd, is alweer een tijdje aan de gang. De groepsfase zit er inmiddels op. Er is in dit kampioenschap al een hoop bijzonders gebeurt. Om deze reden heeft de redactie van Doordebenen de 6 meest opvallendste momenten uit de AFCON 2021-2022 groepsfase uitgekozen!

1. Ghana ligt eruit

Hoewel de Comoren nog nooit in de Afrika Cup hadden gescoord, deden ze dat wel tegen Ghana. Het was in de vierde minuut al raak, de wedstrijd eindigde in 2-3 voor de Comoren. De overwinning was de eerste zege ooit op de Afrika Cup van de Comoren. Dit zorgde ervoor dat Ghana met de staart tussen de benen de Afrika Cup heeft verlaten. Sinds 2008 is Ghana altijd nog in de halve finales gekomen. Zie hieronder de samenvatting van de wedstrijd:

2. Enorme blunder keeper Ivoorkust

In de wedstrijd Ivoorkust – Sierra Leone was Haller belangrijk met een doelpunt, maar hij kon voor Ivoorkust geen 3 punten meenemen. Dit had te maken met een grote blunder van 35-jarige doelman Badra Ali Sangaré. In de 93ste minuut kreeg hij de bal terug gekopt en wilde een hoekschop voorkomen, maar dit resulteerde in een doelpunt van het andere team. De doelman moest met een brancard van het veld gehaald worden, omdat hij niet verder kon. Serge Aurier mocht hierdoor de laatste minuten nog even het doel verdedigen, omdat er geen wissels meer waren.

3. Megastunt van Equatoriaal-Guinea

Algerije was bezig met een bizarre reeks, ze waren al 34 wedstrijden ongeslagen. Maar hier heeft Esteban Obiang, speler van Equatoriaal-Guinea een einde aan gemaakt. In de laatste minuut scoorde hij de winnende treffer. Zie hieronder de samenvatting:

4. De Afrikaanse tackle

Iedereen kent de tackles van Afrikaanse spelers wel, ook wel de Afrikaanse tackle genoemd. Deze tackle wordt vaak uitgevoerd met heel veel kracht en lijkt bedoeld te zijn om de tegenstander door midden te splijten. Deze tackles worden het best uitgevoerd in Afrika en dat bleek maar weer in het openingsduel van de Afrika Cup. Na 30 seconden was de eerste zaag al op de Afrika Cup te zien. Zie hieronder de video:

5. Scheids fluit tweemaal verkeerd af

In de Wedstrijd Tunesië-Mali floot de scheidsrechter twee keer fout af. Eerst floot hij in de 85ste minuut af. Op dit moment stond Mali voor met 1-0. Na protest gaf de arbiter zijn fout toe en werd er weer verder gespeeld. Vervolgens floot de scheids weer af in de 89ste minuut, zonder blessure tijd dus. Hoewel Tunesië hier wel recht op had, vanwege VAR-momenten. Zie hieronder het bijzondere moment.

6. Op de vuist

Na afloop van de wedstrijd Gabon 1-1 Ghana sloeg de vlam in de pan. Het was een grote chaos en het liep uit de hand. De Ghanese invaller Benjamin Tetteh sloeg een tegenstander in het gezicht. Hij probeerde snel te ontkomen, maar uiteindelijk kreeg hij toch nog een rode kaart.

Uitgelichte afbeelding AFCON: Magharebia, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons