De Gouden Eeuw van Ajax

0
106
Gouden Eeuw Ajax

Ajax draait momenteel ongetwijfeld een teleurstellend seizoen. De club heeft er wel eens beter voor gestaan: De Gouden Eeuw van Ajax is een periode in de Amsterdamse voetbalclub die tussen 1965 en 1995 duurde. In deze periode werd de club uitgeroepen tot een van ’s werelds beste teams, met acht landstitels, twee Europese bekers en vier wereldbekers op hun naam. Maar het was niet alleen de prestaties op het veld die deze periode zo bijzonder maakten; ook veranderde Ajax fundamenteel hoe Nederlandse clubs zich presenteerden en omgingen met hun spelers.

Innovatie van voetbal

Tijdens de Gouden Eeuw introduceerde Ajax innovatieve technieken zoals tactische training, videoanalyse en een gedegen scoutingprogramma. Dit inspireerde andere teams in Nederland om hetzelfde te doen. Ook werd er gebruik gemaakt van meer traditionele methodes zoals talentontwikkeling via jeugdopleiding en het verstrekken van financiële middelen aan spelers om hun niveau te verhogen. Daarnaast stond Ajax bekend om haar openheid naar buitenlandse investeerders toe, wat leidde tot meer internationale samenwerking met clubs over heel Europa.

De Gouden Eeuw was dus niet alleen een succesvolle tijd voor Ajax, maar ook voor alle andere Nederlandse clubs – zowel nationaal als internationaal – die baat hadden bij hun innovatieve benadering van voetbalmanagement. Meestal heeft een nieuwe online casino of verschillende bookmakers AJAX-gerelateerde items in hun portefeuille omdat ze zo populair zijn bij spelers.

Het ‘Ajax-voetbal’

Deze stijl van voetbal is gebaseerd op techniek, snelheid en behendigheid. Het werd ontwikkeld in de jaren 1950 door de toenmalige trainer Rinus Michels, die later ook bekend zou worden als ‘de vader van het totaalvoetbal’. Hij wilde een aanvallende stijl creëren waarbij spelers hun technische vaardigheden konden gebruiken om tegenstanders uit te schakelen.

Het ‘Ajax-voetbal’ combineert elementen uit verschillende Europese voetbal systemen, waaronder het Britse ‘kick and rush’, het Italiaanse catenaccio en de Duitse pressing. Het resultaat was een dynamisch systeem dat gericht is op aanvallend spel met veel balbezit en creativiteit.

Ajax werd opgericht in 1900. Het was toen nog bekend als de Amsterdamsche Football Club Ajax, maar de naam werd later veranderd in AFC Ajax. De club is sindsdien uitgegroeid tot een van de meest succesvolle voetbalclubs ter wereld, met vele prijzen en titels.

Stukje geschiedenis

Ajax is een van de meest succesvolle voetbalclubs in Nederland. Sinds hun oprichting in 1900 hebben ze vele prijzen gewonnen, waaronder:

  • 36 landstitels
  • 20 KNVB bekers
  • In 1995 wonnen ze de Champions League door AC Milan te verslaan in de finale.
  • In 1972 werd Ajax ook wereldkampioen door Independiente te verslaan in de finale van het Wereldkampioenschap voor Clubs.

De Gouden Eeuw van Ajax heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten op de Nederlandse voetbalgeschiedenis. De successen tijdens deze periode hebben gezorgd voor een toename in populariteit van de club, waardoor Ajax nu een van de meest bekende en succesvolle teams ter wereld is.

Afbeelding: Marcel Antonisse, Nationaal Archief, Den Haag, Rijksfotoarchief: Fotocollectie Algemeen Nederlands Fotopersbureau (ANEFO) – nummer toegang 2.24.01.05, bestanddeelnummer 931-6852, CC BY-SA 3.0 NL, via Wikimedia Commons

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here