Welke maat voetbal past bij jou?

0
1304
Welke maat voetbal past bij jou?

Sportkleding en accessoires zoals ballen worden er in overvloed online aangeboden. Als je een fervent voetballer bent dan draag je tijdens trainingen natuurlijk kleding die goed zit waarin je niet te veel zweet en aan je voeten draag je comfortabele en veilige voetbalschoenen. Maar wist je al dat het gebruik van de juiste maat voetbal je spel en techniek ook enorm kan beïnvloeden? Je kunt op trainingen honderden keren een hoekschop oefenen en denken dat je er goed in bent, maar als je daarvoor een lichtere bal gebruikt dan tijdens je wedstrijden, is al dat trainen voor niks geweest. Er worden door verenigingen en voetbalbond verschillende maten gehanteerd voor diverse leeftijdscategorieën. Op Reviewsbird vind je de ervaringen en commentaren van consumenten over de verschillende maten voetballen die er door online shops verkocht worden.

Waar moet je op letten als je een voetbal koopt?

Er worden door de diverse online aanbieders voetballen verkocht voor verschillende categorieën. Speel je af en toe een potje met wat vrienden op een grasveld in de buurt? Daar heb je dus een andere bal voor nodig dan wanneer je op straat, op een pleintje of op het strand voetbalt. De bal voor op straat moet langer meegaan dan normaal en een bal voor op een grasveld moet op de juiste manier kunnen stuiteren. Dan zijn er ook nog speciale ballen voor zaalvoetbal of voor partijtjes van 5 tegen 5 op kunstgras. Elke bal heeft zo zijn eigen specifieke eigenschappen. Door altijd met dezelfde soort bal te spelen kun je jouw techniek behoorlijk snel verbeteren en in stand houden. Tijdens het online winkelen krijg je deze en vele andere ballen aangeboden waardoor de keuze je niet makkelijker wordt gemaakt.

Een geschikte voetbal maat

De verkochte ballen zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Voetbal maat 3 is geschikt voor kinderen tot 8 jaar oud, omdat deze lichter en kleiner is dan andere ballen. Kinderen van 8 tot 12 jaar oud kunnen beter uit de voeten met een voetbal maat 4 die al wat groter en zwaarder is. Voor iedereen van 12 jaar en ouder is er maat 5, de grootste met een omtrek van 68 tot 70 cm. Dan is er ook nog voetbal maat 1 die geschikt is voor alle leeftijden en vooral gebruikt wordt tijdens vaardigheidstrainingen.

De juiste voetbal maat voor KNVB wedstrijden

Op competitieniveau van de KNVB wordt er in alle klassen met voetbal maat 5 gespeeld. Is die dan niet te zwaar voor jonge kinderen, vraag je jezelf misschien nu af? Hoewel de maat overal gelijk is mag de bal voor junioren minder wegen dan voor senioren. Junioren tot 11 jaar spelen met een voetbal maat 5 met een maximaal gewicht van 320 gram. De junioren tot 15 jaar gebruiken een bal die hoogstens 370 gram mag wegen en de oudere junioren en senioren spelen wedstrijden met een voetbal maat 5 die tussen de 370 en 450 gram weegt. Als je regelmatig zelf traint, of trainer bent, kunnen jij en je pupillen extra ervaring opdoen door met de juiste maat voetbal optimaal te trainen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in