Kunstgras Eredivisie: Welke clubs spelen op kunstgras?

0
2698
kunstgras eredivisie

Al sinds 2003, toen Heracles Almelo als eerste betaaldvoetbalorganisatie(BVO) kunstgras in het stadion neerlegde, is er discussie over, kun je als BVO in je stadion op kunstgras spelen? Heracles is in 2003 onderdeel van een test vanuit de UEFA en de FIFA of de toepassing van kunstgras in stadions haalbaar is. Wedstrijdanalyses gecombineerd met meningen van spelers moeten uitwijzen of kunstgras in stadions een blijvertje is.

Omdat de toepassing van kunstgras in het internationale voetbal toeneemt, neemt ook de ontwikkeling van kunstgras een vlucht en deze ontwikkelingen zorgen er voor dat de UEFA en FIFA kunstgras in 2005 officieel accepteren met het invoeren van een kwaliteitsnorm. Dit leidt ertoe dat in 2007 de eerste Champions League wedstrijd op kunstgras wordt gespeeld in Moskou.

Hoewel kunstgras internationaal al een tijdje geaccepteerd was, duurde het tot 2012 voordat meerdere clubs in de Eredivisie (en andere Nederlandse competities) het voorbeeld van Heracles volgden en kunstgras lieten aanleggen in hun stadion.

Kunstgras Eredivisie 2023/2024

Maar hoe vaak zien we kunstgras eigenlijk terug in onze Eredivisie? Met het degraderen van FC Emmen is er een club met kunstgras verdwenen uit de Eredivisie maar hier is wel weer een club met kunstgras voor teruggekomen, namelijk Heracles Almelo. Voor het Eredivisie-seizoen 2023/2024 zijn er 3 clubs die kunstgras in het stadion hebben liggen:

  • FC Volendam
  • Heracles Almelo
  • Excelsior

Sparta Rotterdam is vanaf seizoen 2022/2023 overgestapt op natuurgras.

Hybride grasmat Eredivisie

De bovenstaande 3 clubs spelen dus op kunstgras in de Eredivisie. Dat betekent echter niet automatisch dat alle andere clubs op natuurgras hun wedstrijden spelen. Technische ontwikkeling op het gebied van gras heeft ervoor gezorgd dat er een hybride vorm is ontstaan tussen “echt” gras en kunstgras.

Deze zogenaamde hybride grasvelden zijn natuurgrasvelden gecombineerd met een percentage kunstgrasvezels. Deze combinatie zorgt ervoor dat het veld eruit ziet als een natuurgrasveld en ook aanvoelt als een natuurgrasveld, met de duurzaamheid van een kunstgrasveld. Hierdoor is het veld intensiever te gebruiken dan een volledig natuurgrasveld en heeft het ook minder onderhoud nodig. Door deze voordelen spelen de volgende clubs op een hybride grasmat in de Eredivisie:

  • Ajax
  • AZ
  • FC Groningen
  • FC Utrecht
  • Fortuna Sittard
  • N.E.C.
  • RKC Waalwijk
  • SC Heerenveen
  • Vitesse
  • PEC Zwolle

Hoewel volledige kunstgrasvelden in de Eredivisie weinig voorkomen, zijn er dus wel meerdere clubs die op een hybride grasmat spelen.

Natuurgras Eredivisie 2023/2024

Naast kunst- en hybride grasvelden spelen er ook clubs op 100% natuurgras in de Eredivisie. Het gebruik van natuurgras draagt vaak bij aan de romantiek die rond een wedstrijd hangt. De geur van vers gemaaid gras wordt vaak genoemd als een belangrijke factor in de beleving van een voetbalwedstrijd, zowel voor speler als voor het publiek. Niets is zo fijn voor een speler als een vers gemaaide en besproeide grasmat om een wedstrijd op te spelen, al vraagt dit wel wat inspanning.

Niet voor niets is de grasmat van Feyenoord in De Kuip het vaakst gekozen als beste grasmat in de Eredivisie door de aanvoerders van alle clubs. Misschien toch een stukje nostalgie?

Naast Feyenoord zijn er ook nog andere clubs die een natuurgrasveld gebruiken:

  • FC Twente
  • Go Ahead Eagles
  • PSV
  • Almere City FC
  • Sparta Rotterdam

Nadelen van kunstgras in de Eredivisie

Kunstgras toepassen op trainingsvelden is algemeen geaccepteerd. Je kunt het hele jaar door trainen en het veld kan intensief gebruikt worden zonder het verdere onderhoud dat een natuurgrasveld vraagt bij intensief gebruik.

Vanwege de bovenstaande voordelen wordt kunstgras in de Eredivisie in 2023/2024 door meerdere clubs gebruikt. Hier kleven helaas ook nadelen aan. De volgende zaken worden daarin veel genoemd:

  • Verhoogde kans op blessures: De KNVB heeft hier onderzoek naar gedaan. Er blijkt geen bewijs voor extra risico op blessure, al wordt dit door spelers wel vaak zo ervaren.
  • Andere balsnelheid dan natuurgras.
  • Harde ondergrond.
  • Mogelijk schadelijk voor de gezondheid.

Naast fysieke nadelen van kunstgras wordt er ook vaak gesproken over competitievervalsing. Zo zou een thuisclub invloed kunnen uitoefenen op het spelbeeld door bijvoorbeeld het veld wel of niet te sproeien voorafgaand aan de wedstrijd, om zo de balsnelheid en dus het spel te beïnvloeden. Uit het bovenstaand vermelde onderzoek blijkt echter dat hier geen bewijs voor is.

Weerstand tegen kunstgras

Bij de introductie van kunstgras in 2003 was de verwachting dat kunstgras op de langere termijn misschien zijn intrede zou doen in alle stadions in Nederland. Inmiddels weten we wel beter. Naarmate er meer wedstrijden op het hoogste niveau op kunstgras gespeeld werden groeide de weerstand vanuit spelers en clubs tegen het gebruik van kunstgras in Eredivisie-stadions.

Deze weerstand werd zo hevig dat op initiatief van de spelersvakbond VVCS en de Eredivisie CV een lobby werd gestart om kunstgras uit stadions te weren en te laten verdwijnen. En met succes, vanaf het seizoen 2025/2026 zijn clubs in de Eredivisie verplicht om op natuurgras te spelen.

Ook in andere landen leidt het toepassen van kunstgras tot discussie. Zo heeft in Engeland een lange tijd een verbod gegolden op het gebruik van kunstgrasvelden op de hoogste 4 niveaus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in