Doordebenen Vertelt: Het weekend samengevat – Week 20

0
3277
doordebenen-vertelt-20

Welkom bij onze wekelijkse column. Hierin zullen elke week de laatste nieuwtjes uit de voetballerij besproken worden. Van transfers en interessante uitslagen, tot aan teams die in bloedvorm zijn. Wij raken zelf niet uitgepraat over voetbal en willen jullie daar graag in mee nemen. Aan het einde van de column zal tevens een lijstje pareltjes te vinden zijn, dit zijn wedstrijden die je deze week niet mag missen. Ga er maar even lekker voor zitten want dit is jouw wekelijkse genietmomentje: Doordebenen Vertelt!

Nederland

Feyenoord wint play-offs en gaat Europa in
Het is Feyenoord gelukt om de laatste play-offs wedstrijd tegen FC Utrecht te winnen. Luis Sinestra opende in de 25ste minuut de score en Bryan Linssen maakte het pas in de 89ste minuut officieel af. In de Kuip was voor het eerst weer publiek aanwezig en Feyenoord leek de steun vanaf de tribunes goed te doen. Het spel oogde beter dan wat er de afgelopen weken op de mat gelegd was en na de wedstrijd was de sfeer in de kuip goed. Feyenoord mag zich met de nieuwe trainer Arne Slot op gaan maken voor een Europees avontuur in de Conference League.

NEC nieuwste aanwinst voor de Eredivisie
NEC heeft ten koste van NAC Breda promotie naar de Eredivisie afgedwongen. Ook hier was voor het eerst sinds tijden weer publiek aanwezig, maar de fans van NAC zullen de wedstrijd een stuk minder plezierig hebben beleefd. Na de verrassende winst van NAC moest er worden afgerekend met de nummer zeven van de Keuken Kampioen Divisie NEC. Het lukte de ploeg uit Breda echter niet om het verschil te maken en NEC kwam in de 26ste minuut op voorsprong dankzij Cas Otenhal. Lang bleef de 1-0 op het scorebord staan, totdat Sydney van Hooijdonk uit het niets de 1-1- binnenschoot. Vlak voor tijd was het toch NEC dat aan het langste eind trok: Jonathan Okita nam de bal in een keer op de slof en plaatste de bal in de verre hoek. NEC terug in de Eredivisie, NAC nog een jaar in de KKD.

Engeland

england-flag-stock
Liverpool speelt Champions League veilig
Liverpool heeft op de laatste speeldag Champions League voetbal veilig gespeeld. Na een zeer matige periode in januari en februari rechtte de ploeg van Jürgen Klopp de rug. De laatste tien wedstrijden in de competitie werd er niet verloren en op de laatste speeldag stond er nog veel op het spel. Door het verlies van Chelsea en Leicester eindigt de ploeg zelfs op de derde plek. Een knappe prestatie na een ongelofelijk rampseizoen.

Leicester valt buiten de top vier
Leicester kende een geweldig seizoen en stond lange tijd veilig in de top vier en leek Champions League voetbal te gaan spelen volgend seizoen. De ploeg van Brendan Rodgers snakte echter naar het einde van het seizoen en leek na de FA-cup winst helemaal uitgeblust. Tegen Tottenham stond er nog een loodzware wedstrijd op het programma en het bleek allemaal net te veel voor Leicester. Jamie Vardy zette ‘the Foxes’ nog wel twee keer op voorsprong vanaf de stip nadat Harry Kane weer gelijk had gemaakt. Schmeichel ging daarna in de fout waardoor tien minuten voor tijd de score op 2-2 stond. Voor Tottenham maakte invaller Bale het verschil, hij wist met twee knappe goals de 2-3 en 2-4 te maken en schoot zo de Champions League droom van Leicester in duigen.

Italië

italy-vlag-stock
Juventus wint eenvoudig en plaatst zich voor kampioenenbal
Zonder Cristiano Ronaldo in de basis heeft Juventus Champions League voetbal veilig gespeeld. Tegen Bologna stond Juventus na 47 minuten al met 0-4 voor dankzij goals van Chiesa, Morata (2 keer) en Rabiot. Door het gelijkspel van Napoli gaat de ‘oude dame’ over de ploeg van Gattuso heen en heeft het de hard nodige miljoenen veilig gesteld. Juventus beleefde een rampseizoen, maar kan als alles goed gaat wel blijven beschikken over Cristiano Ronaldo. Ook wordt er in de wandelgangen gesproken over het aantrekken van Donnarumma. De keeper moet de ploeg uit Turijn weer terug op topniveau krijgen.

Napoli verspeelt dure punten op de laatste speeldag
Winnen tegen nummer 10 Hellas Verona was alles wat Napoli moest doen om zich te plaatsen voor de Champions League. Voor de ploeg van Gattuso liep het alleen net even wat anders. Napoli kwam nog op voorsprong dankzij een goal van Amir Rrahmani, maar Hellas Verona gaf zich niet gewonnen. Acht minuten later maakte Davide Faraoni de gelijkmaker en bepaalde daarmee ook gelijk de eindstand. Een gelijkspel was niet voldoende voor Napoli en zij spelen volgende seizoen in de Europa League. Voor het bestuur was het verlies reden genoeg om Gattuso op staande voet te ontslaan.

Duitsland

german-flag-stock
Dortmund wint negende duel op een rij
Dortmund kent een geweldig einde van het seizoen want ook de wedstrijd tegen Leverkusen werd gewonnen. Een doelpunt van Marco Reus en twee doelpunten van Haaland, die daarmee zijn 26ste en 27ste doelpunt maakt, maakte uiteindelijk het verschil. Een mooi moment kwam op het einde van de wedstrijd toen Leverkusen een penalty kreeg. Lars Bender, clublegende van Leverkusen, werd ingebracht en hij mocht de penalty nemen. Hij faalde niet en bepaalde de eindstand op 3-1. Dortmund heeft Champions league voetbal binnen en lijkt zelfs misschien nog wel een jaar te kunnen gaan genieten van het fenomeen Haaland.

Lewandowski maakt historische 41ste treffer
De andere superspits uit de Bundesliga verbrak een historisch record. Gerd Müller had zo’n veertig jaar het record van topscorer in handen met 40 treffers. Tegen Augsburg wist Lewandowski het in de 90ste minuut te verbreken. De Poolse spits heeft in 30 wedstrijden 41 doelpunten gemaakt in de Bundesliga, een geweldige prestatie. Bayern München won overigens de wedstrijd tegen Augsburg eenvoudig met 5-2. Naast Lewandowski kwamen Coman, Kimmich, Gnabry tot scoren. Jeffrey Gouweleeuw maakte de eerste treffer, maar deed dit wel in eigen doel. Na de wedstrijd werd het behalen van de titel nog een keer gevierd.

Frankrijk

france-flag-stock
Lille kroont zich op laatste speeldag kampioen van Frankrijk
Natuurlijk had Lille de laatste weken maar een doel en dat was door meer punten te halen als PSG, ze maakte het nog even spannend maar het is uiteindelijk toch gelukt. De laatste wedstrijd tegen Angers moest en zou gewonnen worden en dat werd er ook. In de 10e minuut wist David alweer het net te vinden en in de blessuretijd van de eerste helft verdubbelde Burak Yilmaz de score. Angers had in de 91e minuut nog wel een antwoord, maar dit zat het kampioensfeest niet in de weg. Het is voor Lille de vierde keer dat ze zich kampioen van Frankrijk mogen noemen.

Spanje

spaanse-vlag-stock
Atletico verdient kampioen van La Liga
Op de laatste speeldag van La Liga heeft Atlético de titel binnen gehaald. Uit bij Valladolid maakte de ploeg van Simeone het nog erg spannend, want het kwam op een 1-0 achterstand in de 18ste minuut. Balverlies in de zestien van Valladolid leidde via een prachtige counter tot een doelpunt van Oscar Plano. Lang bleef de 1-0 stand op het scorebord staan totdat Correa in de 57ste minuut met een heerlijke actie de bal het net in punterde. Atlético had de smaak te pakken en wie anders dan Luis Suarez kon het laatste doelpunt gaan maken. Na een foute inspeelpass van een Valladolid middenvelder kreeg de Uruguayaan de bal voor zijn voeten, legde 30 meter af en plaatste de bal eenvoudig langs de doelman. Atlético speelde de wedstrijd uit op karakteristieke manier en mocht zo de 2de titel in acht jaar tijd op hun conto schrijven.

Real Madrid wint ternauwernood van Villarreal
Afgelopen zaterdag kon Real Madrid kampioen worden, maar de kans hiervoor was best wel klein. Atlético Madrid moest verliezen en Los Blancos moesten winnen, nou bleek dat tweede toch lastiger te zijn dan gedacht. Real Madrid nam het op tegen Villarreal en dit bleek een taaie tegenstander te zijn. In de 20e minuut kwam de nummer zeven van de La Liga op voorsprong door een goal van Pino. Hier had Real Madrid heel lang geen antwoord op, maar toch wist het uiteindelijk te winnen. Nadat Benzema zijn goal eerst werd afgekeurd, mocht hij een halfuur later alsnog juichen. In de 87e minuut kwam Real dus op gelijke hoogte en in de 92e minuut scoorde Modric de winnende, typisch Real Madrid. Maar het was niet genoeg voor het kampioenschap, omdat het inmiddels wel duidelijk was dat ook Atleti had gewonnen.