Tweeling binnen en buiten de lijnen

0
89
voetbal-tweelingen

In de voetbalwereld zijn tweelingbroers al bijzonder, maar Frank en Ronald de Boer gingen nog een stapje verder. Ze doorliepen bijna hun hele carrière samen, zowel binnen als buiten het veld.

Waar het allemaal begon

De gebroeders de Boer begonnen hun voetbalavontuur bij Zouaven in Hoorn, waarna ze in 1985 naar de jeugd van Ajax stapten. Daar stroomden ze samen door de rangen: onder 17, onder 19 en in 1988 debuteerden ze allebei in het eerste elftal.

Na een korte uitstap van Ronald naar FC Twente, vertrokken ze in 1999 voor allebei exact €7.5 miljoen van Ajax naar FC Barcelona. Na een paar jaar te hebben gevoetbald in Spanje, verkaste Frank naar Galatasaray. Ze vonden elkaar echter weer terug bij Rangers FC, waar ze nog een even samen speelden. De broers waren duidelijk nog niet klaar met elkaar want in 2004 vertrokken ze samen naar Qatar om te voetballen voor Al-Rayyan SC.

Frank en Ronald de Boer zijn de enige tweeling in de geschiedenis van voetbal die samen de Champions League hebben gewonnen. In het seizoen 1994/95 wonnen zij met een legendarisch Ajax team de finale. In de finale speelde Ronald als spits en Frank als linker centrale verdediger in een driemansverdediging. Ajax beschikte over meer (toekomstige) grootheden, zoals Kluivert, Litmanen, Van der Sar, Seedorf, Rijkaard, Davids, Overmars en Kanu – een team vol legendarische spelers. De finale werd met 1-0 gewonnen, waarbij de broers De Boer beide de volledige wedstrijd speelden.

Na de voetbal carrières

Beide broers hebben hun voetbalcarrière inmiddels afgesloten, maar zijn nog wel een trainerscarrière begonnen. Ronald heeft hierin minder succes behaald; hij was enkele jaren individuele jeugdtrainer en trainer van de Ajax jeugd en onder 19, maar heeft geen grote hoogtepunten bereikt. Frank daarentegen heeft een succesvollere trainerscarrière gehad, met name bij Ajax, waar hij vier keer de Eredivisie won. Zijn avonturen bij Internazionale, Crystal Palace en Atlanta in Amerika waren echter van korte duur en kenden weinig succes.
Tegenwoordig zijn de broers nog samen op de padelbaan te vinden.

Zo waren Frank en Ronald de Boer niet alleen tweelingbroers, maar ook ware voetbal tweelingen. Benieuwd hoeveel tweelingbroers het samen hebben gemaakt in het professioneel voetbal? Lees dan ons artikel over voetbal tweelingen. Wist je dat Frank de Boer de schoonvader is van Feyenoord-aanvaller Calvin Stengs?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in