Terugblik Nederlands elftal EK 1988

0
2243

We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk staat er voor het Nederlands elftal weer een groot toernooi voor de deur. Het laatste EK waar Nederland aan meedeed was het EK 2012 en het is inmiddels dus alweer bijna negen jaar geleden dat wij onze oranje leeuwen zagen schitteren op een Europees toernooi. Reden genoeg voor Doordebenen om in aanloop naar het EK van 2020 de vorige EK edities van het Nederlands elftal erbij te pakken. Deze week: het EK 1988!

De kwalificatie van het Europees Kampioenschap 1988

Voor vele van jullie is het een toernooi om nooit meer te vergeten, daarvoor hoef je niet jong te zijn geweest tijdens dit toernooi. Zelfs als je veel later bent geboren dan weet je van dit fantastische toernooi af, de doelpunten, de acties en de spelers die schitterde op het toernooi van ‘88. Nederland speelde onder andere met Koeman en Koeman, Gullit, Rijkaard en Van Basten, die laatste werd uiteindelijk ook nog topscorer van het toernooi.

Het sprookje begon in de kwalificatie, waarin niet alle wedstrijden werden gewonnen. Nederland nam het op tegen Griekenland, Hongarije, Polen en Cyprus. Nederland had het niet zwaar in de kwalificatie van het eindtoernooi en werd daarom niets voor niks eerste in de poule. Nederland bleef ongeslagen en naast twee gelijkspelen tegen Polen en Griekenland werden alle wedstrijden gewonnen, Griekenland werd tweede van de poule. Op 28 oktober 1987 speelde het Nederlands elftal in de Kuip tegen Cyprus, tijdens de wedstrijd werden er bommen op het veld gegooid en de keeper van Cyprus raakte onwel. De wedstrijd eindigde in 8-0 voor Nederland maar moest overgespeeld worden zonder publiek, deze wedstrijd werd alsnog gewonnen door Nederland met 4-0. Deze wedstrijd staat in de boeken bekend als “het bomincident” en zorgde voor veel verontwaardiging in de voetbalwereld. Nederland maakte zich al zorgen over een schorsing voor het EK, achteraf gezien is het maar goed dat ze wel mee mochten doen.

Poulefase EK 1988

De groepen voor de poulefase werden gemaakt met de winnaars van de kwalificatieronde. Daarnaast deed natuurlijk ook West-Duitsland mee aangezien dit het gastland was van het EK in 1988. Naast Nederland waren dus ook Spanje, Italie, Denenmarken, Engeland, Ierland en de Sovjet-Unie gekwalificeerd.

Groep A bestond uit West-Duitsland, ItaliE, Spanje en Denemarken. Waardoor Nederland het mocht opnemen tegen Engeland, Ierland en de Sovjet Unie. Ja het klopt dat er in 1988 nog maar 8 teams meededen aan een Europees Toernooi, inmiddels is dit aantal al gestegen naar 24 deelnemende landen.

De eerste wedstrijd van de poulefase werd verloren van de Sovjet-Unie, Vasili Rats scoorde het enige doelpunt van de wedstrijd. Ook niet gek want de Sovjet-Unie speelde met Dasajev onder de lat, dit werd destijds gezien als de beste keeper aller tijden. Waarschijnlijk ging het deze wedstrijd fout bij de trainer van het Nederlands elftal, Rinus Michels. Oranje startte deze wedstrijd met Bosman en dus niet met Marco van Basten, wel werd van Basten in de 59e minuut ingebracht. Michels heeft toen waarschijnlijk gezien dat Marco wel degelijk moest starten de volgende wedstrijd en dat heeft hij ook bewezen.
De volgende tegenstander was Engeland, ook zij hadden hun eerste wedstrijd verloren. Michels zette deze wedstrijd Marco van Basten wel in de basis en die keuze werd beloont: Van Basten scoorde een hattrick waardoor het Nederlands elftal de wedstrijd won met 1-3 van Engeland. Ook Ierland haalde weer zijn puntjes, waardoor het allemaal aankwam op de laatste wedstrijd Ierland-Nederland. De Sovjet-Unie kwam door de laatste overwinning op Engeland (1-3) op vijf punten en was dus geplaatst voor de halve finale.

De wedstrijd tussen Ierland en Nederland was in evenwicht, maar Ierland kreeg de grootste kansen. Een kopbal van een Ierse speler ging richting doel en werd net op tijd van de lijn gehaald, de stand bleef nog even gelijk. In de 51e minuut werd Wim Kieft ingebracht voor Erwin Koeman, dit is misschien wel de wissel van het toernooi. In minuut 82 werd er een afvallende bal in een keer op doel geschoten, deze werd echter alleen niet zo goed geraakt. De bal sprong op in het zestienmetergebied en Wim Kieft probeerde zijn hoofd tegen de bal te zetten, met succes. Er komt veel effect aan de bal en de keeper kan er niet aankomen, wat resulteerde in een doelpunt. De 0-1 van Kieft was tevens het laatste doelpunt van de wedstrijd en wordt gezien als de belangrijkste goal ooit in de geschiedenis van het Nederlands elftal.

De eindrondes

Nederland eindigd op de tweede plek achter de Sovjet-Unie en wordt geloot tegen West-Duitsland, de Sovjet-Unie speelt tegen Italië. Nederland kwam in de 55e minuut op een achterstand tegen West-Duitsland, door een penalty van Matthaus. Nog geen 20 minuten later versierd ook Marco van Basten een penalty, die wordt binnen geschoten door Ronald Koeman. Toen stonden de twee grootmachten nog op gelijke hoogte, zo leek het ook te eindigen totdat Marco van Basten nog een keer diep werd gestuurd. Het was eigenlijk niet eens een kans, maar het resulteerde in een doelpunt. Van Basten werd goed gedekt en de keeper stond klaar, toch wist Marco de bal langs de keeper in de verre hoek te schuiven en Nederland mocht naar de Finale.

Finale EK 1988

Nederland mag het in de finale opnemen tegen de Sovjet-Unie, waarvan ze in de groepsfase van hadden verloren. Het was een sterk elftal met de beste keeper van die tijd onder de lat, zoals eerder al vermeld. De wedstrijd werd gespeeld in het Olympisch stadion, in München. In het begin was al duidelijk dat de Sovjet-Unie de sterkere ploeg was van de twee, Hans van Breukelen hield zich gelukkig goed staande. In minuut 35 kreeg Nederland een vrije trap na een fraaie actie van Gullit, dit resulteerde in een hoekschop waaruit gescoord werd. De voorzet was eigenlijk veel te hard maar werd goed terug gekopt door van Basten, waardoor Gullit vrij kon inkoppen.

Even later zorgde Hans van Breukelen zelf voor een penalty, hij vloerde een speler in zijn eigen zestien. Gelukkig voor Hans en de rest van Nederland stopte Hans deze penalty en bleef Oranje overeind.
In de 54e minuut gebeurd er een wonder, dit gebeurde dit toernooi al twee keer. De eerste keer was de goal van Kieft tegen Ierland en daarna de goal van Marco van Basten tegen Duitsland. Ook deze keer was het van Basten, hij schiet een veel te harde voorzet vanuit een onmogelijke hoek over de keeper heen, strak in de kruising. Het Oranjelegioen schiet uit zijn stoel en de Sovjet-Unie krijgt een laatste klap tot knock-out.

Nederland Europees kampioen in 1988!

Het is het winnende doelpunt en Nederland wint met 2-0 van de Sovjet-Unie, waar eerder 0-1 van werd verloren. Het is de eerste keer in de geschiedenis van het Nederlands elftal dat ze een eindtoernooi winnen. Al was daar wel een beetje geluk voor nodig, maarja dat dwing je af toch?

Dit was het welbekende toernooi van ‘88, wat vond jij het mooiste moment van het EK van 1988? Laat het ons weten in de comments.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in