Wat verdient een scheidsrechter?

0
3071
wat verdient een scheidsrechter

Hedendaags verdienen voetballers enorm veel geld door de torenhoge salarissen die de topclubs overhebben voor de voetbalsterren. Er wordt veel gesproken over de salarissen van voetballers, maar wat verdient een scheidsrechter eigenlijk?

Salaris scheidsrechters per competitie

Scheidsrechters worden, net als voetballers, betaald in de vorm van een salaris. Wat een scheidsrechter verdient verschilt per competitie. In dit artikel lees je meer over de salarissen van scheidsrechters die in de volgende competities fluiten:

  • Eredivisie
  • Premier League
  • La Liga
  • Bundesliga
  • Serie A
  • Ligue 1
  • Champions league
  • WK & EK

Salaris scheidsrechter Eredivisie

De salarissen van scheidsrechters in de Eredivisie verschillen vaak veel van elkaar. Volgens het CAO voor scheidsrechters in Nederland verdient een gemiddelde scheidsrechter in de Eredivisie tussen de 50.000 euro en 70.000 euro per jaar. Een scheidsrechter ontvangt elke maand een vast bedrag. De hoogte van de beloning van een arbiter kan per maand verschillen. De ervaring van een scheidsrechter speelt een rol bij de hoogte van het vaste bedrag per maand. Een ”senior” arbiter krijgt een vast bedrag van 400 euro per maand en een ”junior” arbiter ontvangt een vast bedrag van 300 euro per maand.

Naast het vaste bedrag per maand krijgen scheidsrechters ook per wedstrijd betaald. De beloning per wedstrijd verschilt per categorie waarin de scheidsrechter fluit. Een scheidsrechter die in categorie 4 fluit, wat inhoudt dat hij of zij de scheidsrechter is bij de belangrijkste Eredivisie en de KNVB Bekerfinale, verdient 3340 euro per ”topwedstrijd”. Een scheidsrechter die ”gemiddelde” Eredivisie wedstrijden, play-offs om Europees voetbal, de Johan Cruijff Schaal en halve finales van de KNVB Beker fluit behoort tot categorie 3. Scheidsrechters die categorie 3 wedstrijden fluiten verdienen 2745 euro per wedstrijd.

Een scheidsrechter die de wedstrijden van het laagste niveau in de Eredivisie, de finale play-offs voor promotie/degradatie en kwartfinales KNVB Beker fluit (categorie 2) fluit, verdient 2150 euro per wedstrijd.

VAR Eredivisie Salaris

Het salaris van een Video Assistant Referee, ook wel de VAR of videoscheidsrechter genoemd, is ook afhankelijk van de categorie waarin de videoscheidsrechter actief is. De beloning per wedstrijd voor een VAR is een stuk lager dan dat van een scheidsrechter. Een videoscheidsrechter in categorie 4 ontvangt een vergoeding van 1670 euro per wedstrijd. Een VAR in categorie 3 verdient 1375 euro per wedstrijd en een VAR die actief is in een categorie 2 wedstrijd ontvangt een vergoeding van 1075 euro per wedstrijd.

Premier League

De Premier League is de populairste voetbalcompetitie. Dan denk je bij jezelf: Wat verdient een scheidsrechter in de Premier League? Je zou verwachten dat de arbiters in de Engelse competitie het meest verdienen. Dit blijkt niet zo te zijn. Een scheidsrechter in de Premier League verdient omgerekend 1340 euro per wedstrijd.

La Liga

De best betaalde scheidsrechters zijn de arbiters in de Spaanse competitie. Wat verdient een scheidsrechter in de Spaanse competitie dan? Een scheidsrechter die La Liga wedstrijden fluit ontvangt een vergoeding van maar liefst 6000 euro per wedstrijd.

Bundesliga

Scheidsrechters in de Duitse Bundesliga verdienen 3650 euro per wedstrijd. Vergeleken met de vergoeding die een scheidsrechter uit de Premier League per wedstrijd ontvangt, is dit een zeer genereuze beloning.

Serie A

Italiaanse scheidsrechters staan bekend om hun striktheid. Dat levert ze per wedstrijd een nette 3500 euro per wedstrijd op.

Ligue 1

Scheidsrechters in het Franse Ligue 1, verdienen 2800 euro per wedstrijd. De relatief hoge beloning is vrij verrassend, omdat de Franse competitie door velen wordt gezien als een ‘’mindere’’ competitie. Dit komt voornamelijk. omdat er weinig concurrentie is voor het machtige PSG. De Franse competitie wordt door voetbalfans soms dan ook wel de ‘’farmers league’’ genoemd.

Europa League & Champions League scheidsrechter salaris

Scheidsrechters die internationale wedstrijden tussen clubs fluiten kunnen lekker bijverdienen. Het salaris van een Champions league scheidsrechter is zeker niet verkeerd. Scheidsrechters in de Champions League verdienen 6500 euro per wedstrijd.

Een scheidsrechter in de Europa League ontvangt ook een vergoeding van zo’n 6500 euro per wedstrijd.

Wat verdient een scheidsrechter op een EK / WK?

Tijdens een WK of EK kunnen arbiters het meest verdienen. Scheidsrechters verdienen zo een 25.000 euro om te fluiten op een een WK of EK.

Conclusie

De Premier League is de populairste voetbalcompetitie. Voetballers uit de Premier League verdienen ook bakken met geld. Daarom is het verrassend dat de scheidsrechters in de Premier League het minst van de scheidsrechters in dit lijstje verdienen (per wedstrijd). Scheidsrechters in de La Liga verdienen het meest. Zij worden maar liefst 6000 euro per wedstrijd betaald. Als je dacht aan een carrière als arbiter, zou je het in Spanje zeker niet slecht hebben!

Afbeelding Björn Kuipers: Кирилл Венедиктов, CC BY-SA 3.0 GFDL, via Wikimedia Commons

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in