Is er een VAR in het KNVB-beker toernooi?

0
847
stadion-kuip-beker

In het grootste Nederlandse bekertoernooi is er in seizoenen 2020/2021 en 2021/2022 pas vanaf de kwartfinales een VAR aanwezig. De belangrijkste reden voor de KNVB om in de eerdere rondes geen VAR in de KNVB-beker te introduceren was de aanwezigheid van amateurs teams. Waarom is dit belangrijk en hoe zit het precies met de VAR in de KNVB-beker?

VAR in de KNVB-beker

De KNVB geeft dus als belangrijkste reden voor het ontbreken van de VAR (tot de kwartfinales) de gelimiteerde faciliteiten van de amateurclubs. Veel amateurclubs hebben niet de juiste of niet genoeg camera’s om de wedstrijden goed in beeld te brengen. De KNVB vond dat het te moeilijk was om al deze faciliteiten te regelen en heeft daarom besloten helemaal geen VAR te gebruiken. Om iedere club gelijke kansen te geven is er besloten om ook bij wedstrijden die gespeeld worden in eerdere rondes bij clubs zoals Ajax, PSV, Feyenoord of AZ er geen gebruik gemaakt worden van de VAR.

Aanpassingen speelschema door Corona

Door de corona epidemie zijn er echter veel aanpassing nodig geweest in het voetbal. Naast dat er geen publiek meer aanwezig mocht zijn bij de wedstrijden, is ook het hele speelschema omgegooid. De KNVB heeft nog begin seizoen 2020/2021 besloten om de amateurs compleet uit het toernooi te halen om de verspreiding van het virus onder voetballers zoveel mogelijk te voorkomen.

VAR in de kwartfinales

Toch werd de VAR in de kwartfinales van het toernooi geïntroduceerd toen er geen amateurteams meer meededen, en dit leidde tot verontwaardiging bij enkele clubs. Eerder deed AZ al zijn beklag omdat zij in de wedstrijd tegen Ajax flink benadeeld zouden zijn door het ontbreken van de VAR. AZ werd in seizoen 2020/2021 tegen Ajax uitgeschakeld in de achtste finale en kreeg in deze wedstrijd enkele discutabele momenten tegen zich. Als de VAR eerder aanwezig was geweest, stond AZ misschien wel in de finale in plaats van Ajax.

VAR KNVB Beker in Seizoen 2021/2022

Op achttien april werd de finale van seizoen 2020/2021 gespeeld tussen Ajax en Vitesse (Ajax won met 2-1). Ajax won in de halve finale gemakkelijk van Heerenveen en Vitesse won ook redelijk eenvoudig van VVV. Voor seizoen 2021/2022 was er ook sprake van een VAR vanaf de kwartfinales van de KNVB-beker. Er is niets officieels bekend voor seizoen 2022/2023. Vanwege amateurteams in de beker wordt het weer een lastig verhaal om de VAR vroeg in het toernooi te gebruiken. De verwachting is dat de Video Assistant Referee ook volgend seizoen pas weer in de kwartfinales gebruikt gaat worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here