De VAR (Video Assistant Referee) kennen we inmiddels allemaal wel, de extra scheidsrechter buiten het veld die ondersteuning biedt aan de scheidsrechter op het veld. Dit allemaal met behulp van videobeelden uit verschillende hoeken van het veld. In 2018 kwam de VAR in de Eredivisie en is daarna altijd gebleven. De meningen over de VAR zijn uiteenlopend en zorgen vaak voor ophef en frustraties. In dit artikel hopen wij jou wat beter in te lichten over de VAR in de Eredivisie en bespreken we opvallende momenten.
Het proces van de VAR in de Eredivisie
De VAR helpt de scheidsrechter op het veld met overzicht houden. De VAR voor de Eredivisie zit op een andere locatie dan waar de wedstrijd wordt gespeeld, zij zitten namelijk in een ruimte in Zeist. Zo kunnen zij meer zien in verschillende hoeken op videobeelden. Echter mogen zij alleen de videobeelden gebruiken die door de tv-producenten worden uitgezonden. Zo zien zij zes camerabeelden die de kijker thuis ook kan zien. Als zij bijvoorbeeld een overtreding zien, kunnen zij dit doorgeven aan de scheidsrechter met een advies, hierin is de scheidsrechter op het veld bepalend en mag dus het advies negeren. De Eredivisie VAR kan advies geven over een paar dingen:
- Identiteit vergissing bij het geven van een gele of rode kaart
- Buitenspel
- Overtredingen
- Wel of geen doelpunt
- Niet of onterecht gegeven rode kaart
Er is trouwens ook een VAR in de KNVB beker, alleen deze is net wat anders ingericht dan in de Eredivisie.
Statistieken van het meest recente Eredivisieseizoen
Hierbij de belangrijkste VAR Eredivisie statistieken van seizoen 2023 / 2024:
- De VAR greep in totaal 107 keer in.
- De foutmarge was ongeveer 10%; er waren 11 onjuiste VAR-adviezen gegeven (achteraf beoordeeld).
- Volgens de KNVB zijn er 26 situaties geweest waarin de VAR had moeten ingrijpen, maar dit niet deed (zou dit ook niet moeten worden inbegrepen bij de foutmarge?)
Opvallende momenten tijdens inzet van de VAR in de Eredivisie
PSV – Ajax
Niet iedereen is het altijd eens met de keuzes van de scheidsrechter tijdens de wedstrijd, maar vaak ook niet met de VAR. In de Eredivisie zijn opvallende beslissingen genomen doordat de VAR advies gaf aan de scheidsrechter. Zo was er op 23 januari 2022 de wedstrijd PSV – Ajax, het stond in de tweede helft 1-1 waardoor het erg spannend werd. Op een moment kreeg de speler Daley Blind de bal en nam de bal aan precies bij de lijn waardoor de bal net wel of net niet over de lijn was. De scheidsrechter floot niet waardoor Daley Blind doorspeelde en er uiteindelijk een goal werd gemaakt door Noussair Mazraoui (1-2). Hierdoor kwam er veel ophef door het team van PSV, want zij vonden de bal uit. De VAR ging het moment bekijken en kwam op het advies dat de bal in was en dus een goal. Nog steeds zijn de meningen hierover verdeeld, bekijk de video hieronder en laat jouw mening weten!
PEC Zwolle-Heracles Almelo
Een ander opvallend moment in de Eredivisie waarbij de VAR hielp met het maken van een beslissing. In de wedstrijd op 23 oktober 2021 PEC Zwolle – Heracles Almelo. In de tweede helft werd een goal van Heracles afgekeurd door de VAR vanwege buitenspel. Later kreeg Heracles een penalty voor die zij miste. Maar nu het moment wat opvallend was rond de 90e minuut kwam er een overtreding in het strafschopgebied. De scheidsrechter liet het doorspelen, waardoor de VAR opriep om zelf de beelden nog een keer te bekijken. Uiteindelijk veranderde de scheidsrechter zijn keuze door toch wel een penalty te geven. De penalty werd genomen door Bram van Polen en scoorde, hierdoor won PEC in de laatste minuut van Heracles met 1-0.
Leestip:
Bekijk ook ons artikel over VAR in de Champions League!