VAR in de Champions League

0
841
var champions league

De VAR, oftewel de Video Assistant Referee, kennen we inmiddels allemaal wel. Maar hoe zit dit met de VAR bij de Champions League? Is deze aanwezig en hoe werkt het? In dit artikel wordt het allemaal wat duidelijker.

Is er een VAR in de Champions League?

Het antwoord op de vraag of er een VAR is in de Champions League is kort maar krachtig: ja die is er. Maar waarom eigenlijk?

De VAR is er als ondersteuning voor de scheidsrechter op het veld. Niet alles valt te overzien, waarbij de VAR eventueel zou kunnen helpen. Het advies wat de VAR geeft is niet bepalend, de scheidsrechter op het veld is doorslaggevend. Het inzetten van de VAR is vaak bij grotere toernooien zoals de Champions League, maar zie je ook terug bij het EK, WK en bijvoorbeeld bij de Eredivisie. Bij kleinere divisies, zoals de Keuken Kampioen Divisie, wordt er geen gebruikgemaakt van de VAR. Dit komt vaak door tekort aan apparatuur of budget.

In 2018 werd er steeds meer gebruikgemaakt van de VAR, daarbij werd het steeds verder ontwikkeld en verbeterd. In februari 2019 was het hele VAR systeem klaar om in de Champions League te worden gebruikt, het debuut was in de wedstrijd Manchester United en Paris Saint-Germain. Voor de nieuwsgierigen: deze wedstrijd eindigde in 0-2 voor Paris Saint-Germain.

Het Champions League VAR proces

De VAR bij de Champions League werkt bijna hetzelfde als de VAR bij andere toernooien. Zo is er een externe groep scheidsrechters die van buiten het veld de wedstrijden bekijken op videobeelden. Hierdoor kunnen zij meer zien vanuit verschillende hoeken dan de scheidsrechter op het veld. Stel de VAR ziet een overtreding of bijvoorbeeld een speler die toch buitenspel liep tijdens een goal, kunnen zij dit doorgeven via het oortje van de scheids. Ook kan er een melding op het horloge van de scheids komen als de bal bijvoorbeeld wel of niet over de lijn was. Met deze informatie kan de scheidsrechter wel of niet zijn keuze veranderen.

In sommige gevallen roept de VAR de scheidsrechter op om zelf een keer extra de beelden te bekijken van bijvoorbeeld een overtreding in het strafschopgebied. De scheidsrechter gaat dan naast het veld op een scherm kijken en ziet daar verschillende beelden vanuit elke hoek waardoor hij of zij de beslissing kan maken.

Wanneer wordt de VAR in de Champions League ingezet?

Volgens de UEFA zelf zijn er vier ‘wedstrijd veranderde’ situaties waarbij de VAR een rol speelt:

  1. Doelpunten
  2. Incidenten in het strafschopgebied
  3. Rode kaarten
  4. Verkeerde identiteit (van spelers)

Hieronder vallen situaties zoals buitenspel en overtredingen.

Problemen met de VAR

Het oproepen of ingrijpen van de VAR kan soms tot veel ophef leiden. Vooral bij grote toernooien zoals de UEFA Champions League kan het vuur hoog oplopen. Hierdoor worden er ook kaarten gegeven aan spelers, coaches en andere aanwezigen op het veld doordat zij het niet eens zijn en dus in protest gaan.

De VAR en scheidsrechters maken dus weleens vreemde beslissingen waardoor velen twijfelen aan het nut van de VAR. Zo duurt het wachten op een “goal check” soms wat lang. Daarbij vinden sommigen het oude vertrouwde voetbal het beste met mensenwerk vanaf het veld en niet daarbij commentaar van de VAR. Daarentegen zijn er ook weer voordelen aan het inzetten van de VAR. Zo zou de VAR beter overtredingen kunnen zien die niet in het zichtveld zijn van de scheidsrechter of bijvoorbeeld wanneer er een hoekschop wordt genomen en voor het doel het heel druk en onoverzichtelijk is.

Een voorbeeld van het ingrijpen van de VAR tijdens een Champions League wedstrijd was bij AS Monaco tegen PSV. In deze wedstrijd zag de VAR een potentiële penalty vanwege hands. Hierdoor ging de scheidsrechter zelf de beelden bekijken op het veld. Toch nam hij de beslissing dat het geen hands was, en dus geen penalty.

Gerelateerd artikel:

Prijzengeld Champions League 2023

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in