Tongbrekers – moeilijke voetbalnamen

2
2203
Tongbrekers - moeilijke voetbalnamen

In Nederland spelen er tien voetballers met de naam de Vries, 21 heten er Jansen, acht de Boer. In Engeland spelen zeventien Johnsons. Niet echt origineel maar wel makkelijk. Wij zijn de Belastingdienst niet en willen het leuker maken en niet makkelijker. Stadionspeakers en verslaggevers zullen gruwelen van de selectie die onze keuzeheer deze week heeft samengesteld; een selectie van heuse tongbrekers.

Kees Jansma maakte een aantal jaar geleden furore in een TV spotje van Sport1. Hij moest een wedstrijd van Blackburn Rovers verslaan en daar speelde die verdomde Georgiër met die lastige naam. Vanaf ’s ochtends vroeg oefende hij thuis, gehuld in een badjas, het uitspreken van de naam “Zurab Khizanishvili”. Zijn gestuntel op de trap en in de keuken wierp uiteindelijk zijn vruchten af. In het wedstrijdverslag slaagde hij erin om de naam zonder horten en stoten uit te spreken.

Als tweede geselecteerd is Andres Guglielminpietro. Wanneer we de weg van de minste weerstand zouden nemen zouden we hem gewoon Guly mogen noemen. Maar zo zijn we natuurlijk niet getrouwd. If it does not kill, it will make you stronger. We noemen gewoon het beestje bij zijn naam, en ook man en paard. Gu-gli-el-min-pi-e-tro.

Ajax had ooit interesse in Sokratis Papastathopoulos. De Griekse verdediger koos uiteindelijk voor Genoa en daar is de stadionspeaker van de Amsterdammers hem nog steeds erg dankbaar voor. Hoewel, zijn naam had wel mooi kunnen doorgalmen in de holle akoestiek van de betonnen Arena.
Papastathopoulos lijkt uit het rijtje Papalamepimelos en Alsimarakis te komen. Deze laatste denkbeeldige speler kostte van Nistelrooy de kop tijdens het WK van 2006. Omdat hij te laat op de training was gekomen moest van Nistelrooy aan bondscoach van Basten in de groep een mop vertellen. Ruud, die dat toernooi moeizaam scoorde, vertelde dat Oranje een nieuwe spits had laten invliegen die het scoringsprobleem moest oplossen: Alsimarakis. Van Basten vond het niet geestig en Ruud speelde dat toernooi geen seconde meer.

Vennegoor of Hesselink is voor een Nederlander geen probleem. Maar voor de buitenlandse Doordebenenlezers ligt dat wel anders. Als je bedenkt dat een Nederlandse naam in Engeland al moeilijk uit te spreken is, dan kan je nagaan hoe moeilijk twee namen wel niet zijn. Zijn shirt is trouwens wel ongekend populair in Schotland. De supporters krijgen tenminste waar voor hun geld, in de vorm van letter.

Echt moeilijk lijkt het niet, maar toch ontstaat er altijd verwarring. Hoe spreek je het nou uit? Deesjuvee, Desjiever, Deesjuhver? Decheiver had Franse voorouders, dus je spreekt het uit als Deesjuvee. Maar dit vloekt natuurlijk enorm met zijn voornaam, Harry. Harry blinkt namelijk uit in eenvoud en is ook weer zo een typische voetbalvoornaam.

De laatste uitverkorene voor deze selectie is Jakub Blaszczykowsk. Waarschijnlijk komen er veel meer Poolse spelers in aanmerking maar “Kuba” is er eentje van wie we in de toekomst nog veel zullen horen. Hij speelt nu nog bij Dortmund maar veel Europese topclubs hebben hem al in het vizier. Hij is misschien wel de snelste speler van de Bundesliga. Tegen de tijd dat een verslaggever zijn naam correct heeft uitgesproken is hij al aan de andere kant van het veld.

Internationale tongbrekers

  • Marcio Markiowsczkynovicov (Dynamo Boekarest)
  • Surachai Jatturapatarapong (Singapore)
  • Lazaros Christodoulopoulos (Panathinaikos)
  • Eric Rabesandratana (oa PSG en AS Nancy)

Tongbrekers in de Eredivisie

  • Gerson Sheotahul
  • Leroy Resodihardjo
  • Saidi Ntibazonkiza

Als je ook nog een tongbreker weet, laat hem achter in de comments!

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here