Prijzengeld Champions League 2023

0
108
prijzengeld-champions-league

Je wint natuurlijk een mooie trofee als je als club de Champions League wint. Daarbij gaat er behoorlijk wat geld rond in de Champions League. Het prijzengeld is zeker niet mager. Ook krijgt de club ook veel meer aandacht van de media en worden spelers geprezen. Kortom als een club de Champions League wint creëren zij status en krijgen zij een flinke prijzenpot. Wil je nog meer weten over de Champions League, lees dan snel verder!

Prijzengeld Champions League

Wanneer je deelneemt aan de Champions League gaat er al veel geld rollen. Zo krijgen sommige clubs voor hun deelname al behoorlijk wat geld. Zo’n startpremie begint vaak al bij 15 miljoen euro. In de groepsfase krijg je het volgende: startpremie, beloning voor sportieve prestaties, uitkering op basis van coëfficiëntenlijst en het bedrag uit de markt pool. Hoe hoger je op de coëfficiëntenlijst staat, hoe meer geld je in ontvangst kan nemen. De market pool bestaat uit de bedragen die door tv-zenders zijn betaald voor de uitzendrechten van de CL.

Winnaar CL

Het bedrag wat een club krijgt verschilt per seizoen, daarbij ook uiteraard op welke plek zij eindigen. Hierbij is ook de hoeveelheid bepalend door middel van winst, verlies of gelijkspel. Zo kreeg de winnaar in 2022 rond de 22 miljoen euro en de tweede plek zo’n 16 miljoen euro. De clubs uit de halve finale krijgen rond de 13 miljoen euro. Ben jij benieuwd wat de clubs verdienen in het huidige seizoen? Check dan de tabel hieronder!

Prijzengeld Champions League seizoen 2022/2023

FasePrijsgeld (in euro)
Winnaar20 miljoen
Tweede plek15.5 miljoen
Halve finale12.5 miljoen
Kwart finale10.6 miljoen
16e ronde9.6 miljoen
Groepfase win2.8 miljoen
Groepfase gelijkspel930 duizend
Groepfase bereiken 15.64 miljoen

Nederlandse clubs in de CL

Meerdere clubs van Nederland hebben mogen meedoen met de Champions League en dus ook mogen profiteren van de prijzenpot. Zelfs heeft Ajax meerdere keren de hoofdprijs mogen ontvangen, de laatste keer was in het seizoen 1994/1995. Feyenoord en PSV hebben deze hoofdprijs 1 keer mogen ontvangen. Deze clubs hebben meegedaan:

 • Ajax
 • Feyenoord
 • PSV
 • Willem II
 • SC Heerenveen
 • FC Twente
 • AZ
 • Rapid JC
 • DOS
 • Sparta Rotterdam
 • DWS

Prijzenpot 2024

In het seizoen 2024/2025 gaat de Champions League een nieuwe opzet instellen. Zo gaan er geen 32 teams meedoen, maar 36 teams. De nieuwe opzet is unaniem goedgekeurd door verschillende belangenverenigingen. Dit betekent dat de prijzenpot ook gaat veranderen. Hoeveel budget er beschikbaar is en hoe het wordt verdeeld zullen wij updaten zodra het bekend is.

Zoals je hebt kunnen lezen hoeven de clubs niet in de koude kleren te gaan zitten. Veel mensen vinden het onzin dat er zoveel geld wordt besteed aan een evenement. Wat vind jij hiervan? Laat het ons weten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here