Het verhaal van: Martin Drent

3
1729
Het verhaal van: Martin Drent

Jullie kennen Martin Drent misschien van de verkiezing van het TV fragment van het jaar 2009, maar hij is meer dan alleen een tv persoonlijkheid. Drent kan naast presenteren ook nog een aardig potje ballen.

Cultheld van Groningen

Hij was de cultheld van FC Groningen. Dit had een aantal oorzaken:

  • Drent is een Stadjer (een geboren Groninger dus, zoon van een groenteboer).
  • Hij had een lang, niet al te atletisch postuur, wat hem identificeerbaar maakte voor de doorsnee amateur voetballer.
  • Hij was altijd in voor een geintje.
  • Hij had de reputatie van een notoire kroegganger. Geregeld werd hij laveloos aangetroffen in de plaatselijke horeca. Daarnaast wilde hij ook nog wel eens een scheve schaats rijden. Nog een rede voor de Grunningers om hem in de armen te sluiten.
  • Hij pikte af en toe zijn goaltjes mee voor FC Groningen.

Tijd bij Groningen

Op 21 jarige leeftijd debuteerde Drent bij Groningen. Dit kwam iets te vroeg voor hem en na een seizoen mocht hij het al elders gaan proberen. Zijn nieuwe bestemming werd Veendam maar die ruilde hij na een jaar al weer in voor FC Emmen. In het seizoen 1999/2000 mocht Drent eindelijk weer terug naar zijn geliefde FC Groningen. Hij scoorde 22 keer in een seizoen en de FC promoveerde naar de Eredivisie.

Tegenvallende prestaties

Eerlijk gezegd was een de Eredivisie iets te hoog gegrepen voor hem en in 133 duels scoorde de spits slechts 26 maal. Zijn prestaties vielen eigenlijk best tegen maar toch wist hij daar zijn status als cultheld te veroveren. Drent: “In Groningen is altijd één soort speler populair: de kopsterke spits. Dat zijn vaak de jongens die keihard werken en voetballend wat minder zijn. Jongens die de kracht uit de voorzetten halen. Wat het Groningse publiek ook altijd aanspreekt: de mooiste goals worden met de kop gemaakt”. Hij werd zijn pinchhitters rol beu en vond het tijd om terug naar Eerstedivisionist Veendam te gaan. Ook daar wilde het niet echt vlotten. Na twee seizoenen en wat blessures gaf hij er de brui aan.

Wat doet Drent nu?

Waar een doorsnee oud-voetballer voor aan de slag gaat in de Eerste divisie of als assistent bij een Eredivisionist, is hij sinds seizoen 2007/2008 trainer van het studententeam Forward, het elftal van het Gronings StudentenCorps Vindicat. “Ik heb veel vragen gekregen over wat ik nou bij die kakkers moet, maar ik denk dat we bij elkaar passen. Ik ben een gevoelsmens en ik had meteen een goed gevoel bij Forward.” Even was er sprake van dat Drent naar de rivaliserende Knickerbockers ging verkassen. Dit gerucht deed de ronde toen hun voorzitter was gesignaleerd in de groentezaak van pa Drent aan de Korreweg. Uiteindelijk bleef het bij een gerucht. De Knickerbocker voorzitter kwam slechts om spinazie te kopen.

Eigen programma

En waar een doorsnee oud-voetballer voor veel geld zijn saaie mening gaat geven in de studio van een Sport1, is Drent verslaggever van RTV Noord en heeft hij zijn eigen programma “Mijn club”. Ten slotte vervult hij bij BV Veendam ook de rol van commercieel directeur, Veendams voor gastheer. Hij ontvangt sponsoren en zorgt ervoor dat ze het naar hun zin hebben.

3 REACTIES

  1. Die man heeft echt humor! Ik vond het als voetballer altijd maar een domme voetballer, maar ik begreep gewoon niet dat ’t een cultheld was! Cultvoetballers zijn leuk…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in