Het verhaal van: Harry Decheiver

0
1262
harry-decheiver

harry-decheiver
Seedorf, Stam, van Basten, Gullit, Rijkaard en Decheiver. Wat hebben deze voetballers gemeen? Allen wonnen de Wereldbeker voor clubteams. Borussia Dortmund speelde in 1997 in de finale van de Wereldbeker tegen Cruzeiro. In de 75ste minuut loste Harry Decheiver (spreek uit: desjuvee) Stephane Chapuisat af in de spits. Dortmund won de wedstrijd met 2-0. De inbreng van Der Knipscher (de bijnaam van Decheiver) was minimaal, maar toch kan hij deze prijs mooi op zijn palmares bijschrijven.

Het begin van zijn carrière

Voordat hij bij Dortmund terechtkwam had de Deventer glazenwasserszoon met Franse voorouders bij een aantal middelmatige clubs gespeeld. Bij Go Ahead Eagles, Heerenveen, RKC en SC Freiburg had Mooie Harry al de nodige doelpunten gemaakt. Dortmund was door een aantal blessuregevallen in eigen gelederen op zoek naar een spits die de club uit de brand kon helpen. Hun oog viel op Decheiver en Dortmund was bereid vijf miljoen gulden te betalen aan FC Utrecht. De spits, die een goed koppel vormde met Michael Mols, zorgde echter voor veel wrijving in de spelersgroep en Utrecht accepteerde het bod dan ook direct.

Impopulaire Harry

Decheiver was dus geen onbekende in de Bundesliga. Hij had al bij SC Freiburg gevoetbald en stond daar bekend om zijn neusje voor de goal en fluwelen techniek. Wekelijks stak hij daar uit boven zijn team dat bestond uit louter werkpaarden. Binnen de selectie was hij, ondanks zijn goede prestaties, uitermate impopulair en na twee jaar is hij plotseling onder verdachte omstandigheden vertrokken. De Duitse pers beweerde dat hij een gokverslaving had en dat zijn vrouw het bed deelde met de trainer van de club. Decheiver verkaste naar FC Utrecht waar Dortmund hem na een aantal maanden alweer wegplukte.

Als een nachtkaars

Ondanks dat Nevio Scala, de coach van Dortmund, vond dat ze een Superspieler hadden aangetrokken, werd het voor beide partijen geen gelukkig huwelijk. Hij speelde slechts 8 wedstrijden waarin hij drie keer scoorde. Aan het einde van het seizoen was hij door tal van blessures genoodzaakt te stoppen met voetbal. En dat terwijl hij eindelijk in het notitieblokje van de bondscoach stond. Tien jaar later hoorden we eindelijk weer eens iets van Decheiver; hij werd trainer van tweedeklasser Vroomshoopse Boys. Nadat de Boys de degradatiestreep zagen naderen is Der Knipscher na een half jaar alweer opgestapt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here