Het verhaal van: Gorgi Hristov

18
4776
Het verhaal van: Gorgi Hristov

Nijmegen, Cafe Goossens, herfst 2000.
Met zijn ietwat treurige oogopslag viel hij niet direct op tussen de typische Nijmegenaren in deze kroeg. Van alle kroegbezoekers was ik dan ook de enige die hem direct herkende. Toch was het vreemd dat hij niet herkend werd. Tijdens dit najaar had hij flink van zich laten spreken, positief en negatief, en ook nog eens ver buiten de stadsgrenzen. Misschien sprong hij er niet tussenuit omdat de altijd klagende Nijmegenaren van zichzelf ook een dergelijke ontevreden blik hebben of niet gauw onder de indruk zijn van andermans prestaties. Ik raapte mijn moed bij elkaar, stapte op hem af en vroeg in het Engels wat hij en zijn eveneens Oost-Europees ogende compaan wilden drinken. De toenmalige NEC selectie stond bekend om zijn losbandige gedrag en was vaak te vinden in de meer uitbundige horeca gelegenheden zoals de Hoed en de Drie Gezusters, maar hij wilde gewoon een frisje. Het tekende de topsportmentaliteit van Gorgi Hristov, de beul van Vitesse.

De kennismaking

In al mijn aangeschoten enthousiasme om deze topspits zo maar tegen het lijf te lopen in mijn stamkroeg, vuurde ik de ene na de andere vraag op hem af: hoe vind je het in Nijmegen? Wat vind je van je medespelers, het weer en de stad? Zin om een keer mee te gaan vissen? Wat vond je van de derby en de sfeer in het stadion? Hoe bevalt de samenwerking met de grote Johan Neeskens? Mis je Engeland? Heel beleefd maar opvallend summier beantwoordde hij mijn vragen. In een helder moment besefte ik dat de spits van NEC eigenlijk helemaal geen prijs stelde op mijn aandacht en ik droop af in de richting van mijn vertrouwde hoek van de bar. Een paar maanden later zou ik Hristov nog eens voor een wedstrijd op het stadionplein tegenkomen. Beleefd groette hij me; hij was ons gesprekje in café Goossens dus niet vergeten!

Stroeve start

De NEC supporters zullen zich eens flink achter de oren hebben gekrabd toen technisch directeur Looyen in de zomer van 2000 met een nieuwe spits op de proppen kwam. NEC was ternauwernood ontsnapt aan de nacompetitie en had gedurende dat seizoen slechts 35 doelpunten gemaakt. Er was een sterke behoefte aan een spits die aan de zijde van clubheld Jack de Gier treffers kon verzorgen. Gorgi Hristov werd aangetrokken; een Macedonische spits die in drie seizoenen bij laagvlieger Barnsley veelal als invaller tot slechts 8 treffers was gekomen en in Engeland bekend stond om zijn opvliegende karakter. Dit was dus de man die het voor NEC zou moeten gaan doen. De eerste kennismaking van het grote publiek met de nieuwe aanwinst was tijdens een wedstrijd ter ere van het honderdjarig bestaan van NEC tegen het Barcelona van onder andere Kluivert, Rivaldo en Frank de Boer. Na deze wedstrijd waren de meningen over de nieuweling ernstig verdeeld. Hristov had dan wel zijn eerste doelpunt gemaakt maar daartegenover stond ook een rode kaart die hij al in de eerste helft kreeg nadat hij Philip Cocu vakkundig had geveld met twee rake klappen. Bij zijn gedwongen vertrek van het veld liet de spits het publiek in vertwijfeling achter. Moet dit nou onze verlosser worden of is dit gewoon een gefrustreerde spits met losse handjes die bij nog geen enkele club heeft weten te overtuigen? Na de wedstrijd noemde Cocu hem een mafkees en vele NEC-supporters deelden met hem die mening. Hristov bekende een black-out gehad te hebben en vertrouwde zijn teamgenoten toe normaal geen “weirdo” te zijn.

De held van Nijmegen

Een maand en drie competitieduels later, toen Hristov met 7 treffers bovenaan de Nederlandse topscorerslijst prijkte waren alle twijfels weggenomen. Zelden zal een nieuweling een dergelijke veelbesproken entree hebben gemaakt op de Nederlandse velden. In de eerste competitiewedstrijd, tegen RBC, scoorde hij eenmaal. Tegen Groningen, zijn tweede wedstrijd, scoorde hij driemaal. Daarna volgde de beladen derby tegen Vitesse en tijdens deze eerste thuiswedstrijd van het seizoen beleefde Hristov zijn finest hour. Met drie treffers legde hij aartsrivaal Vitesse over de knie; NEC won in een volgepakt Goffertstadion met 4-1 van de eeuwige vijand en voor de tweede wedstrijd op rij scoorde Hristov een Engelse hattrick. Nijmegen had een nieuwe held, Gorgi Hristov was de naam. Topscorer zou hij niet blijven tot het eind van het seizoen, maar 15 treffers in 25 duels is een aardig gemiddelde voor een spits van de uiteindelijke nummer twaalf van de competitie. Hattricks zaten er niet meer bij, maar wel een dubbelklapper tegen Willem II en een goal in de uitwedstrijd tegen, hoe kan het ook anders, de buurman Vitesse.

Minder succesvolle jaren

De twee seizoenen die volgden waren minder succesvol voor Hristov. Mede door een aantal blessures en het aantrekken van spits Dennis de Nooijer kwam hij tot slechts 3 doelpunten (waarvan 1 tegen Vitesse) in dertig wedstrijden waarvan een groot deel als invaller. Als basisspeler moest hij beperkte spelers als Tumba en Demouge voor zich laten en Hristovs motivatie leek dan ook steeds verder te zoeken. De spits liep er op het veld vaak verloren bij en voelde zich onbegrepen door zijn medespelers. Echter, bij de supporters kon hij, ondanks zijn nonchalante houding en aflatende werklust, nog steeds niet kapot. Tijdens de thuiswedstrijd tegen zijn nieuwe club FC Zwolle nam hij in de zomer van 2003 als invaller afscheid van de Nijmeegse aanhang die hem drie jaar lang, sinds die ene legendarische derby, altijd door dik en dun gesteund had. Na een jaartje Zwolle (13 wedstrijden, 4 goals en veel blessures) is hij door het grote publiek uit het oog verloren. In 2005 kwam het Nederlands Elftal de toenmalig Macedonisch topscorer aller tijden nog tegen tijdens een WK kwalificatieduel. Ook hier mocht hij in de slotfase van de wedstrijd als invaller opdraven.

Nog steeds een publiekslieveling

In 2007 werd de 31 jarige spits na veel blessureleed en omzwervingen bij Dunfermline, Debreceni en Nicosia als ervaren spits bij FC Den Bosch binnengehaald. Hier lijkt hij zijn naam als goaltjesdief enigszins waar te kunnen maken en blijft hij gelukkig van ernstige blessures gevrijwaard. Ondanks het vele tegenspoed dat hij de afgelopen vijf jaar gekend heeft, blijft zijn heldenstatus in Nijmegen overeind. Nog steeds reizen er NEC supporters vanuit Nijmegen naar Den Bosch om een wedstrijd te zien van de man die eigenhandig de aartsrivaal Vitesse op de knieën kreeg met drie doelpunten. Elke zomer zingt zijn naam rond onder de supporters wanneer NEC aankondigt op zoek te zijn naar een “scorende spits”. Eigenlijk weet men beter, hij is te blessuregevoelig en rendeert goed in eerste divisie. De wens is in deze de vader van de gedachte.

18 REACTIES

 1. Mooi stuk!! erg mooi, maar geloof mij, (en ik denk dat alle Bosschenaren deze mening met mij delen) Gorgi is echt niet meer NEC-waardig, bij ons in den Bosch is het ook niet een geweldige spits, mede door zijn nonchalante houding..

 2. Soms opeens in een moment met een subtiele voetbeweging weet hij op mooie wijze een prachtig doelpunt te scoren, dan verraad hij welke klasse hij in huis heeft, jammer voor fc den bosch en hemzelf dat zijn nonchalante houding vaak de reden is dat hij nu als een doorsnee spits over de velden hobbelt. ER ZIT ZOVEEL MEER IN HRISTOV!!!!

 3. Mooi stuk, leest lekker weg. Een van die momenten die je nooit meer vergeet. Weet je nog welk stuk muziek gespeeld werd op de jukebox toen je hem zag? Zo ja dan heb je de picture compleet.
  NEC is natuurlijk geen NAC. Sterker nog, NEC zal nooit de uitstekende kwaliteiten van NAC bezitten. Maar goed, wie verwacht dat ook van dat kleine ietwat kneuterige Nijmegen.

  Ciao Anton

  J

 4. echt wat stonden we op de banken 4-1 tegen Faillitesse. 3x hristov die pothuizen helemaal zoek speelde er zijn echt hele mooie foto’s van dat hij jack de gier in de armen springt met daar achter een treurend (hoe kan het ook anders) geel/zwart vak
  ahahahaha
  lalalalalalalalalalala gorgi hristov

 5. jeroen van de heuvel. wat zijn wij in nijmegen er o zo trots op dat wij geen nak zijn. kneuterig? je bedoelt een stadion in de stad in plaats van op een industrieterrein? nak? zlefs met de naam willen jullie op N.E.C. lijken, met de waan van de dag win je geen wedstrijden…..

 6. Mike,

  1. Mijn naam is Joep van den Heuvel, geen Jeroen. Leer eens lezen. Wat is overigens ‘zlefs’?

  2. Kijk even naar de stand in de eredivisie.

  Op het moment dat NEC boven NAC staat, kan je me weer dissen. Op dit moment heb je geen enkel, maar dan ook geen enkel recht van spreken. Jammer maar helaas. Fijn weekend.

  Joep

 7. Geelzwarte dakduiven muil houden a.u.b. ,volgende week zondag in Breda gaat de zoveelste geel-zwarte combinatie jankend het veld af.

 8. NAC doet het idd erg goed op het moment, maar ik betwijfel heel erg of ze het de komende seizoenen volhouden.Ik denk het niet. Ze hebben niet beter of minder materiaal dan NEC, Utrecht, enz. Op een of andere manier heeft Ernie Brandts die ploeg erg goed en behoudend laten voetballen. Het is gewoon een uitschieter die NEC ook had in seizoen 2002-2003 toen ze de UEFA cup haalden. Volgend seizoen zullen ze waarschijnlijk weer moeten heel hard moeten knokken voor een plaats bij de eerste 9(zonder Ernie Brandts)

 9. Ik sluit me bij Jeroen aan. Ik zou er maar van genieten als ik jou was nu NAC zo hoog staat, want ze horen daar niet. Paar jaar terug was het niet meer en minder dan een toto-divisieclubje, met schulden. Ik moet maar zien waar NAC volgend jaar staat in de winterstop.

 10. haha nac streed vorig seizoen of 2 seizoenen terug nog tegen degradatie.. dus niet moelen.. we zullen volgende week zien wie er beter is.. de stand op de ranglijst zegt niks.. de onderlinge resultaten daar gaat het om in dit geval.. see you next week

 11. Ach jongens,

  Hoop doet leven! Veel succes dit weekend, en we spreken elkaar volgende week. Ben benieuwd of bovenstaande heren dan mans genoeg zijn om hun nederlaag te erkennen? Waarschijnlijk zal het dan wel aan de scheidsrechter liggen. Het belangrijkst is het dat er goed gevoetbald wordt, en dat er niet van zulke Euroborg taferelen plaats vinden. Voetbal = gezelligheid, althans in mijn boekje.

  Omdat ik in Duitsland (Hamburg) woon, maak ik me persoonlijk meer zorgen over HSV. Ik hoop dat de Hollandische Sport Verein (Stevens, vd Vaart, de Jong) Champions League haalt het komende jaar. Ik begreep namelijk dat DEZE site volgend jaar voetbalreizen gaat organiseren.

 12. Ik erken mijn nederlaag, en neem mijn hoed af voor NEC. Goed gedaan NEC, altijd knap als je wint van een veel sterkere tegenstander! Complimenten!!

 13. Ik weet niet wie je bent VDB, maar één ding staat als een paal boven water. Verstand van voetbal heb je niet.

  NAC-NEC NEC-NAC seizoen 08,09. We zullen het zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here