Gevolgen corona maatregelen voor amateurvoetbal

0
1400
amateurvoetbal

De corona cijfers zijn de afgelopen tijd weer sterk gestegen. Om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan heeft het kabinet dinsdagavond 13 oktober de ‘gedeeltelijke lockdown’ aangekondigd. Maar wat betekent dit voor het amateurvoetbal in Nederland? Dat lees je in deze blog.

De maatregelen op een rijtje

De extra maatregelen van de gedeeltelijke lockdown gaan in vanaf woensdag 14 oktober 22:00 uur en gelden vooralsnog voor de komende vier weken. Later zal geëvalueerd worden of dit verlengd moet worden. Voor het amateurvoetbal betekent dit het volgende:

  • Alle amateurcompetities worden tijdelijk stilgelegd.
  • Seniorenteams mogen alleen in groepen van 4 personen trainen. Ook dit moet op 1,5 meter afstand van elkaar.
  • Jeugdteams (t/m O19) hebben geen beperking in groepsgrootte en onderlinge afstand tijdens de training. Onderlinge trainingswedstrijden binnen de eigen vereniging zijn toegestaan.
  • Alle kantines en kleed- en doucheruimtes blijven gesloten.
  • Publiek op de sportaccommodatie blijft niet toegestaan.

Waarom mag het profvoetbal wel doorgaan?

Alle wedstrijden in de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie en Vrouwen Eredivisie mogen wel gewoon doorgaan. Publiek blijft helaas nog niet toegestaan. Spelers, staf en andere mensen in de bubbel moeten regelmatig getest worden, waardoor de kans op een besmettingshaard klein is. In het amateurvoetbal is dit simpelweg niet haalbaar. Een andere factor die meeweegt is het EK voetbal aankomende zomer. Door het drukke speelschema kan de Eredivisie niet achterop andere buitenlandse competities raken. Ook de naderende Champions League en Europa League zullen gewoon gespeeld moeten worden door de Nederlandse clubs.

Gevolgen voor het amateurvoetbal

Amateurverenigingen zullen het nog langer moeten stellen zonder een groot deel van de inkomsten, de kantines. Deze moesten drie weken geleden al sluiten, en daar komt nu nog eens minimaal vier weken bovenop. Dit terwijl amateurverenigingen vaak al geen vetpot zijn. Ook vreest de KNVB dat vrijwilligers en spelers hun plezier gaan verliezen. Vanwege de corona crisis werd het vorige seizoen in maart al beëindigd. De KNVB hoopt dat vrijwilligers en spelers het leuk blijven vinden en zich kunnen opladen voor de sport. Verder vreest de KNVB dat als het nog langer gaat duren, de negatieve gevolgen wel eens rampzalig kunnen zijn. Toch hoopt de voetbalbond dat alle 1,2 miljoen leden zich aan de maatregelen gaan houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here