Beste Nederlands elftal ooit

1
3517
beste nederlands elftal ooit

Begin dit jaar is er op Doordebenen een artikel verschenen over het beste elftal ooit. Dit bracht ons op het idee om het beste Nederlands elftal ooit voor jullie samen te stellen. In deze blog zie je welke keuzes wij hebben gemaakt en waarom. Lees dus snel verder!

Keeper: Edwin van der Sar

Edje speelde maar liefst 130 interlands voor Oranje. Mede door zijn vele interlands en imposante club carrière beschouwen wij Van der Sar als de beste Nederlandse keeper ooit. Het was een close-call met Hans van Breukelen, maar Hans heeft minder interlands en een minder imposante club carrière op zijn naam staan. Edwin verdient dan ook zeker de plek van doelman in ons beste Nederlands elftal ooit.

Rechtsback: Jaap Stam

Ook bij de keuze voor rechtsbacks hebben de club carrières een grote rol gespeeld. Uiteindelijk is onze keuze gevallen op Jaap Stam. In een indrukwekkende carrière won Stam onder meer drie keer de Premier League en een Champions League met Manchester United. Hiernaast speelde hij ook nog eens 67 interlands voor Oranje. Hierdoor verkiezen wij Stam boven andere kandidaten als Wim Suurbier en Berry van Aerle.

Centrale verdediger: Frank Rijkaard

Geen twijfel over mogelijk, Frank Rijkaard verdient een plek in het beste Nederlands elftal ooit. Dat had als middenvelder gekund, maar zijn beste interlands speelde de voormalig speler van Ajax en AC Milan toch vooral als leider van de verdediging. Rijkaard was onderdeel van het Oranje dat in 1988 het EK voetbal won en speelde in totaal 73 interlands in het oranje.

Centrale verdediger: Ronald Koeman

Over deze plek hadden wij wel enige twijfel. Virgil van Dijk is namelijk misschien wel de allerbeste verdediger op dit moment. Toch heeft Virgil nog niet zo’n legendarische status verkregen als Ronald Koeman. Ronald heeft namelijk al een EK titel op zijn naam staan, speelde al 78 interlands en was de grote matchwinner voor Barcelona in de Europacup I finale van 1992. Hierom hebben wij Ronald Koeman een plekje in ons beste Nederlands elftal ooit gegeven. Wie weet heeft Virgil deze plek over een aantal jaar wel ingenomen.

Linksback: Ruud Krol

Ruud Krol liet in het Nederlands elftal altijd een geweldige indruk achter aan de zijkant. De enige linksback die een beetje in de buurt kon komen was Giovanni van Bronckhorst. Ruud Krol was toch net een niveau te hoog voor Gio en krijgt daarom een plekje in ons beste Nederlands elftal aller tijden. Krol speelde 83 interlands, waaronder twee finales van het WK in 1974 en 1978.

Centrale middenvelder: Johan Neeskens

Een van de makkelijkste keuzes is deze positie. Net als Krol speelde Neeskens twee WK-finales en scoorde zelfs in die van 1974. Neeskens kon geweldig voetballen en verdient daarom simpelweg een plek in dit team. Hij speelde ‘maar’ 49 interlands voor het Nederlands elftal. Leuk weetje: Neeskens speelde in 1976 ook nog een interland voor Catalonië.

Centrale middenvelder: Willem van Hanegem

Iets meer twijfel voor deze plek. Zo had recordinternational Wesley Sneijder hier ook net zo goed kunnen staan. Toch hebben wij gekozen voor De Kromme. Hij behoort volgens ons tot de allerbeste spelers die het Nederlandse voetbal heeft gekend. De Kromme maakte deel uit van het team dat de WK-finale van 1974 verloor en speelde in totaal 52 interlands.

Schaduwspits: Johan Cruijff

Eigenlijk is de uitleg voor Johan niet nodig. De beste Nederlandse speler ooit verdient natuurlijk een plek in ons beste Nederlands elftal ooit. De legendarische nummer 14 nam Oranje bij de hand in de jaren 70 en won bijna twee wereldtitels. Aan Cruijff heeft het zeker niet gelegen dat beide finales werden verloren. Cruijff kwam in totaal tot 48 interlands en scoorde hierin 33 keer. Wij maken van de legende van Ajax en Barcelona ook maar gelijk onze aanvoerder van dit team.

Rechtsbuiten: Ruud Gullit

Misschien is dit niet de beste positie voor Gullit, maar hem kon je werkelijk waar overal neerzetten. Gullit en van Basten waren samen de twee grote helden van het EK van 1988. Gullit was een ongelofelijk veelzijdige speler en kan daarom niet ontbreken in het beste Oranje ooit. Hij won meerdere keren de Europacup I en kwam tot 66 interlands voor het Nederlands elftal.

Spits: Marco van Basten

In de spits komen we het maatje van Gullit tegen; Marco van Basten. Van Basten staat vooral bekend om zijn wonderschone beslissende treffer tegen de Sovjet Unie in de finale van het EK 1988. Buiten dat was het natuurlijk jarenlang een geweldige spits. Noem zijn naam ergens in het buitenland en mensen maken een diepe buiging. Marco kwam in zijn korte carrière tot 58 interlands voor Oranje en won ook meerdere keren de Europacup I.

Linksbuiten: Arjen Robben/Robin van Persie

Voor de laatste plek in dit elftal kunnen wij eigenlijk geen keuze maken. Robin van Persie is de topscorer aller tijden van Oranje en is eigenlijk meer een linkerspits dan Arjen Robben. Toch heeft Arjen Robben een wat succesvollere club carrière en was hij voor het Nederlands elftal weer wat bepalender. Wij hebben de keuze niet kunnen maken. Robin van Persie speelde 102 interlands en scoorde daarin 50 keer. Arjen Robben speelde 96 interlands voor Oranje en scoorde daarin 37 keer.

Trainer: Rinus Michels

Rinus Michels is de duidelijke trainer van ons beste Nederlands elftal ooit. Rinus heeft naast het WK van 1978 en 2010, alle successen als coach meegemaakt. Zo haalde hij in 1974 de WK-finale en won hij in 1988 het EK. Hij was uiteindelijk tussen 1974 en 1992 bij 53 interlands de bondscoach van het Nederlands elftal. Bondscoach was hij drie verschillende periodes.


Ben je het eens met dit team? De jongere generaties zouden misschien Virgil van Dijk of Frenkie de Jong willen zien. Deze spelers hebben echter, vooral met het Nederlands elftal, naar onze mening (nog!) niet voldoende bereikt. Frank de Boer tipte ons nog om voor 5-3-2/3-5-2 te kiezen, maar we hebben uiteindelijk toch voor vier verdedigers gekozen. Zijn er wijzigingen die je zou maken? Laat het ons weten in de reacties!

1 REACTIE

 1. Doel: Jan van Beveren.
  Rechtsachter: Jaap Stam
  Libero: Ronald Koeman
  Voorstopper: Frank Rijkaard
  Linksachter: Ruud Krol
  Linksmidden: Willem van Hanegem
  Centraalmidden: Johan Cruyff
  Rechtsmidden: Dennis Bergkamp
  Rechtsvoor: Arjen Robben/Ruud Gullit?
  Spits: Marco van Basten
  Linksvoor: Rob Rensenbrink

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here