Alles wat je moet weten over FIFA 23

0
1593
FIFA 23

FIFA is het meest succesvolle voetbal videospel ter wereld. EA Sports bracht de eerste versie van het voetbalspel uit in 1993, ondertussen staat de 30e versie alweer om de hoek. De nieuwe FIFA 23 wordt op vrijdag 30 september 2022 gereleased. Voor de mensen die besluiten om de `Ultimate Edition´ aan te schaffen geldt een andere datum, deze mensen krijgen 3 dagen eerder toegang waardoor de game dus al op dinsdag 27 september 2022 te spelen is.

Waar kan ik FIFA 23 op spelen?

Het voetbalspel belooft een grootse entree te maken en is te spelen op meerdere platformen. FIFA 23 kan namelijk gespeeld worden op de PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S, Nintendo Switch, PC en Google Stadia.

Denk hierbij wel om het feit dat veel functies van de videogame een internetverbinding nodig hebben, bij PlayStation gebruikers zijn hier extra kosten aan verbonden. PlayStation gebruikers moeten namelijk een extra abonnement afsluiten genaamd PlayStation Plus, de kosten hiervan bedragen €59,99,- per jaar. Voor dit bedrag krijgt je toegang tot online multiplayer, gratis maandelijkse games en exclusieve kortingen in de PlayStation Store.

Gameplay trailer

Heb je de trailer van het nieuwe voetbalspel nog niet gezien? Check hieronder de FIFA 23-trailer:

Verschillende FIFA-edities

Elk jaar released EA Sports meerdere edities van dezelfde FIFA, dit jaar is het niet anders. Hetzelfde verhaal van vorig jaar geldt ook voor dit jaar. Er zijn 2 verschillende edities: de `Standard Edition´ en de `Ultimate Edition´. Beide edities verschaffen extra content.

FIFA 23 Standard Edition

Bij de aanschaf van de `Standard Edition´ is de extra content als volgt:

 • Team of the Week 1-speler-item
 • Kylian Mbappé-leenitem voor 5 FIFA Ultimate Team- wedstrijden.
 • FUT Ambassadeur-leenspelerkeuze (keuze uit Davies, Son en Vinícius Jr.) voor 3 FIFA Ultimate Team- wedstrijden.
 • Speltype Carrière Talent van eigen bodem

FIFA 23 Ultimate Edition

Bij de aanschaf van de `Ultimate Edition´ is de extra content als volgt:

 • 3 dagen eerdere toegang tot de game
 • Dubbele versie
 • 4600 FIFA punten
 • Ones to Watch-speler-item
 • Team of the Week 1-speler-item
 • Kylian Mbappé-leenitem (voor 5 FIFA Ultimate Team- wedstrijden.)
 • FUT Ambassadeur-leenspelerkeuze (keuze uit Davies, Son en Vinícius Jr.) voor 3 FIFA Ultimate Team- wedstrijden.
 • Speltype Carrière Talent van eigen bodem

Hoeveel kost FIFA 23?

FIFA 23 is nog niet officieel gereleased, maar kan wel alvast gepreordered worden. De prijs van het spel varieert, dit kan liggen aan het platform waarop je de videogame wilt spelen en welke editie er wordt aangeschaft. Hieronder staat een lijst met de goedkoopste prijzen:

Standard Edition:

 • PlayStation 4 / Xbox One – €59,99,-
 • PlayStation 5 / Xbox Series X|S – €69,99,-
 • PC – €59,99,-
 • Nintendo Switch – €39,99,-
 • Google Stadia – €69,99,-

Ultimate Edition:

 • PlayStation 4 / Xbox One – €99,99,-
 • PlayStation 5 / Xbox Series X|S – €99,99,-
 • Google Stadia – €89,99,-

Is dit de laatste FIFA?

Ja en nee, in principe is dit het laatste spel van EA Sports onder de naam FIFA. Ze gaan echter gewoon door onder een nieuwe naam, namelijk EA SPORTS FC. Van EA SPORTS FC mogen we precies hetzelfde verwachten als de fans van FIFA gewend zijn. Zoals EA zelf zegt: “Dit nieuwe onafhankelijke platform biedt nieuwe kansen – om te innoveren, creëren en evolueren. Dit is veel meer dan alleen een verandering van symbool – als EA SPORTS doen we er alles aan om ervoor te zorgen dat EA SPORTS FC een symbool van verandering is.”” Er is dus geen reden voor paniek, alle oude en vertrouwde gamemodes kunnen we zeker terug verwachten. Of de eerste editie van EA SPORTS FC ook met een jaartal wordt aangeduid is nog niet bekend.

De reden dat FIFA van naam gaat veranderen heeft één belangrijke reden, EA wilt verwarring voorkomen tussen de videogame en de wereldvoetbalbond die ook FIFA heet. In 2023 loopt het contract af dat EA Sports heeft voor de naam FIFA en ze hebben grotendeels om deze reden besloten om het contract niet te gaan verlengen.

Wat is EA Play en wat doet het?

EA Play is kort gezegd een EA-videogamelidmaatschap. EA Play heeft 4 functies die hieronder op een rijtje worden gezet:

 • Proefversies van games (zoals FIFA 23) 10 uur lang uitproberen voor de releasedatum, als de game bevalt kan het spel aangeschaft worden en alle voortgang wordt automatisch overgedragen.
 • Als lid zijn er in-game uitdagingen en beloningen te verkrijgen waarmee de speelervaring verbeterd kan worden.
 • Toegang tot `de Playlist´. Dit is een map met games van Electronic Arts (EA) waar de klant toegang tot krijgt. Denk hierbij aan GRID Legends, Madden NFL 22 en F1 2021.
 • Krijg 10% korting op digitale content van EA waaronder game-downloads, seizoenspassen, puntenpakketen en DLC’s.

Zoals hierboven staat kan elke abonnementhouder elke nieuwe EA game voor 10 uur lang testen, dus ook FIFA 23. Op deze manier kan er besloten worden om het spel daadwerkelijk aan te schaffen of niet, of er kan alvast een voorsprong gemaakt worden op de tegenstanders. Zoals eerder gezegd is en blijft EA Play een lidmaatschap, wat betekent dat er betaald moet worden om toegang te krijgen tot al deze functies. Op het moment kost een EA Play lidmaatschap 4,99 euro per maand of 29,99 euro per jaar als het bedrag in één keer wordt overgemaakt.

Wat is er nieuw in FIFA 23?

Elk jaar voegt EA Sports nieuwe functies toe aan de games, dit jaar zijn het er een hele hoop. De grootste en belangrijkste nieuwe functies worden hieronder verder toegelicht.

Hypermotion 2.0

Vorig jaar introduceerde EA Sports hypermotion voor de eerste keer. Hypermotion werd gemaakt aan de hand van speciaal ontwikkelde pakken, voetbalspelers trokken deze speciale pakken aan en gingen voetballen. Dankzij deze pakken heeft EA Sports ruim 3000 nieuwe animaties kunnen ontwikkelen waardoor de game zo realistisch mogelijk zou aanvoelen.

Dit jaar heeft EA hypermotion 2.0 ontwikkeld. Hierbij wordt gebruik gemaakt van camera’s in plaats van speciale pakken. Voetbalwedstrijden en professionele trainingen werden vastgelegd met deze camera’s en op deze manier heeft EA Sports maar liefst 6000 nieuwe animaties weten te creëren. Al deze data en animaties worden gebruikt om zo een realistisch mogelijk gevoel te brengen naar FIFA 23.

Hypermotion 2.0 is wel alleen beschikbaar op de nieuwere generatie consoles. De PlayStation 4, Xbox One en de Nintendo Switch zullen dus geen gebruik kunnen maken van deze nieuwe functie.

Crossplay

Alle FIFA-games konden eerst alleen gespeeld worden met/tegen iemand als diegene op hetzelfde soort platform speelt. Dat is nu verleden tijd. FIFA 23 introduceert voor het eerst crossplay. Dit houdt in dat verschillende soorten platformen samen kunnen spelen, zolang ze van dezelfde generatie zijn. Denk hierbij aan een PlayStation 4 en een Xbox One of een PlayStation 5 en een Xbox Series X|S. Het concept crossplay bestaat al een tijdje, en er is veel vraag naar om het bij meerdere spellen toe te voegen. Dit heeft EA Sports nu dus gedaan met FIFA 23.

Dames Clubvoetbal

Voor het eerst in de EA Sports FIFA-geschiedenis zijn er damesclubs toegevoegd aan het spel. FIFA introduceerde in FIFA 16 voor het eerst vrouwenvoetbal in de videogame, dit ging om een handjevol nationale teams. Aangezien vrouwenvoetbal steeds groter wordt en meer aandacht/waardering krijgt, is het mooi om te zien dat EA Sports dat ook erkent.

Een dubbele FIFA World Cup-mode

Zoals algemeen bekend komt het WK-voetbal steeds dichterbij en een World Cup-mode in FIFA is ook niet nieuw. In FIFA 14 en in FIFA 18 zat er ook een World Cup functie in de game. Dit jaar is er voor het eerst een dubbele World Cup-mode: zowel voor mannen- als vrouwenvoetbal. Zoals eerder werd gemeld zijn de nationale vrouwenteams geen nieuw concept, maar een vrouwen World Cup dus wel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in