Afro Kapsels

2
2106
Afro Kapsels

Bij veel sporten is het verplicht een helm te dragen. Denk aan ijshockey, american football en soms ook bij hockey. Bij voetbal dragen sommige keepers helmpjes (Petr Cech) maar spelers heb ik er nog niet mee zien rondlopen. Hoewel….. soms lijkt het er sterk op, maar bij nader inzien blijkt het dan om een ouderwetse afro coupe te gaan. Modebewust als we zijn, vonden wij van de Redactie dit een interessante ontwikkeling die nadere aandacht behoeft. We stuurden onze man in de lange regenjas de voetbalvelden langs om een selectie samen te stellen van spelers met Afro Kapsels.

We hebben David James een plekje in de goal beloofd op voorwaarde dat hij voorlopig niet naar de kapper gaat. Dat is voor hem een grote moeite aangezien hij vaker van kapsel dan van ondergoed wisselt, maar voor ons is het een absolute eis. Door het dragen van deze behaarde helm neemt hij een aanzienlijk extra deel van de goal in beslag. De kleur van zijn afro kapsel hoeft trouwens niet per se wit te zijn.

De aanvoerder van dit exotische gezelschap is de grondlegger van de Afro Coupe: mister Ruud Gullit himself. Gullit was een visionair op dit gebied en wist er zelfs nog een slaatje uit te slaan door pruiken te verkopen. We herinneren ons natuurlijk allemaal hoe deze Oervader der Afro’s met zijn wapperende dreads de 1-0 binnenkopte in de gewonnen EK finale van 1988. Hoe langer zijn dreads waren, hoe succesvoller hij was. Vergelijk zijn haar van zijn AC Milan periode maar eens met de kapsels tijdens zijn coachloopbaan.

De verwachting was dat er veel aanvallers of creatieve middenvelders met een Afro Bop rondlopen maar niets is minder waar. De keuzeheer heeft twee verdedigers in zijn selectie opgenomen.
Als eerste Glenn Johnson. Johnson is een aardige verdediger die het net niet bij Chelsea gered heeft maar toch al jaren in de Premier League meeloopt. Momenteel speelt hij bij Portsmouth. Tussen alle bleke of roodharige Engelsen is zijn Palm Tree een verademing. Je waant je bijna op een tropisch eiland in plaats van op het koude en regenachtig eiland dat Engeland is.

Nu we toch in exotische sferen zijn is de stap van een Palm Tree naar een Pine Apple snel gemaakt. Jason Lee stond nooit bekend als uitzonderlijk goede voetballer, toch was hij vaak onderwerp van liedjes in het stadion. “He’s got a pineapple, on his head, he’s got a pineapple, on his head!” (op de melodie van He’s Got The Whole World In His Hands). Jaja, die Engelse supporters zijn tenminste vindingrijk.

Rio Ferdinand is de tweede verdediger in onze selectie. De Manchester United verdediger werd door Sven-Goran Eriksson als lui bestempeld. Wellicht kwam dit door de relaxede uitstraling die zijn Afro teweeg bracht of doordat hij ooit het kapsel van Snoop Dogg gekopieerd heeft. In het veld oogt hij echter niet lui, eerder agressief.

Rijzende ster aan het firmament is Marouane Fellaini. Deze Vlaamse Everton speler staat symbool voor de revival van het afro kapsel op de voetbalvelden. De fans van Everton doen hem massaal na en hij mag zijn haardracht zelfs tonen op de catwalk in Parijs. Jean-Paul Gaultier heeft de nieuwe wintercollectie gewijd aan het Afro Kapsel van Fellaini. Fellaini mag met recht de voorvechter genoemd worden van het Afro Kapsel 2.0. Fellaini lijkt by the way erg op dat gastje van het oude TV programma “Saved by the Bell”, Screech ofzo.

Als laatste, maar zeker niet als minste maakt Carlos Valderrama de selectie compleet. Hij stond (en staat) bekend om zijn gekrulde afrokapsel. Daarom was iedereen ook zo verbaasd toen er in 2019 opeens foto’s van de Colombiaan met kaarsrecht haar. Desondanks verdient Carlos zonder twijfel een plek in deze selectie,

Ter afsluiting nog even over de afro coupe in het algemeen.
Is het handig? Lang haar kan het zicht belemmeren. Een Oud-Hollandse wijsheid leert ons: “Wat overeind staat, hangt niet in de ogen.” Er zijn genoeg spelers die met een haarbandje spelen, of constant hun haar uit hun ogen moeten wapperen. De Afro voetballer heeft hier geen last.

Is het cool? Ja, wij van de redactie vinden het zeker cool, mits het binnen de perken blijft. Dit betekent overigens niet dat binnenkort de gehele redactie met een afro coupe loopt.
Heeft het nadelen? Ik kan me voorstellen dat de kracht van een kopbal gedempt kan worden door het indeuken van de bos haar. Zie het als een soort airbag; de stoot komt minder hard aan. Andere nadelen zie ik niet. Jij wel? Laat het achter in de comments.

Vreemde voetbalkapsels deel 1

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in