Waarom heet voetbal in de Verenigde Staten ‘Soccer’?

0
1155
waarom wordt voetbal in de verenigde staten soccer genoemd?

Een van de bekendste verschillen tussen Brits en Amerikaans Engels is het feit dat de sport die in Groot-Brittannië bekend staat als “football”, in de Verenigde Staten meestal “soccer” wordt genoemd. Omdat de sport zijn oorsprong vindt in Engeland, wordt vaak aangenomen dat “soccer” een Amerikanisme is. In feite is het woord door en door Brits van oorsprong. Dus hoe komt het dat Amerikanen het woord meer gebruiken dan Britten? Het antwoord ligt in hoe de sport zich in elk land ontwikkelde.

Verschillende varianten van voetbal

Hoewel voetbal achtige spellen al eeuwenlang bestaan, wordt er vaak gezegd dat de sport die we tegenwoordig kennen, is begonnen in 1863, toen de nieuw gevormde voetbalbond van Engeland een reeks regels opschreef. In die tijd was voetbal het meest gespeelde spel in het land, maar het was niet het enige. “Rugby football”, genoemd naar een Engelse kostschool, was een variant waarbij spelers de bal konden dragen en ermee konden rennen om hem naar het doel te brengen. Het spel dat volgens de regels van de voetbalbond werd gespeeld, werd zo bekend als “association football”.

Waar komt de naam “soccer” vandaan?

Het was onvermijdelijk dat de namen werden ingekort. Ongelofelijk creatieve studenten van de Universiteit van Oxford in de jaren 1880 maakten onderscheid tussen de sporten “rugger” (rugby football) en “assoccer” (association football). De laatste term werd verder afgekort tot “soccer” (soms gespeld als “socker”). De naam verspreidde zich snel buiten de campus van de universiteit. Veel meer dan een bijnaam werd “soccer” in Groot-Brittannië echter nooit. Tegen de 20e eeuw werd rugby football vaker rugby genoemd, terwijl “association football” steeds vaker bekend stond ​​​​als gewoon voetbal.

Waarom wordt voetbal in de Verenigde Staten “soccer” genoemd?

Ondertussen ontstond in de Verenigde Staten aan het einde van de 19e eeuw een sport die elementen leende van zowel rugby als voetbal. Het duurde niet lang of het spel was populairder dan rugby en voetbal. Voluit stond het spel bekend als gridiron football, maar de meeste mensen namen nooit de moeite met het eerste woord. Als gevolg hiervan adopteerden Amerikaanse voetballers steeds vaker voetbal om naar hun sport te verwijzen.

De United States Football Association, die in de jaren 1910 was opgericht als de officiële organiserende instantie van het Amerikaanse voetbal, veranderde haar naam in de United States Soccer Football Association in 1945, en later werd de “football” helemaal afgeschaft. “Soccer” was niet langer alleen een bijnaam, het was blijven hangen in Amerika.

Welke landen maken nog meer gebruik van het woord “soccer”?

Andere landen waar het woord “soccer” veel voorkomt, zijn landen die, zoals de Verenigde Staten, concurrerende vormen van voetbal hebben. Canada heeft bijvoorbeeld zijn eigen versie van voetbalveld; Ierland is de thuisbasis van Gaelic football; en Australië is gek op Australisch voetbal (dat is afgeleid van rugby). Op plaatsen waar voetbal dubbelzinnig kan zijn, is voetbal handig precies.


PS het is natuurlijk gewoon ‘football’. Soccer kennen we hier niet!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in