Voetbaldwergen, een selectie van kleine voetballers

11
1757

Voetbaldwergen, kleine voetballersIn de aanloop naar een interland tegen een land als Liechtenstein of Luxemburg, is de bondscoach gewend te zeggen dat het Nederlands Elftal op zijn hoede moet zijn en moet waken voor onderschatting: “Er bestaan immers geen voetbaldwergen meer”. Als een van de 15 miljoen bondscoaches moet ik hem in dezen ongelijk geven. Er bestaan wel degelijk voetbaldwergen en, sterker nog, wij van de Redactie hebben er zelfs een team mee weten samen te stellen: kleine voetballers, voetbaldwergen, ukkies, dreumissen en andere spelers amper twee turven hoog zijn. Wegens hun overlengte zijn Saidi Ntibazinkiza (170 cm), Lionel Messi (169 cm), Saviola, Romario en Zola (168 cm), Aaron Lennon en Wright Phillips (beiden 167 cm) disciplinair buiten de selectie gehouden.

Wim de Ron, kleine keeperVoor de positie waarvoor het niet raadzaam is een ukkie te stationeren, zijn wij uitgekomen op Wim de Ron. Vreemd dat hij daar ooit terecht is gekomen, maar soit, iemand moet die ballen tegenhouden. Vaak worden de langere jongens op goal gezet maar op de jeugdclub van de kleine Wim ging dat blijkbaar andersom. Deze oud-keeper van onder andere PSV, RBC en Cambuur meet 170 centimeter schoon aan de haak en is hiermee een van de langere uit onze selectie. Ik denk dat hij de keeper is die het meest door lobs is gepasseerd van het ganse land. Toch knap dat hij het tot de eredivisie geschopt heeft.

purrel frankel wint kopduelVoor een kleine verdediger hebben de Doordebenen-scouts heel wat winderige, afgelegen trapveldjes afgestruind en zijn ze uiteindelijk met Purrel Frankel op de proppen gekomen (alleen al om deze unieke naam verdient hij een selectie). Logischerwijs bestaan er niet zo veel kleine verdedigers dus we moeten het met deze Superboer doen. Met zijn 1m69 houdt hij zich al jaren redelijk staande tussen het grove geweld van lange aanvallers in de Nederlandse competitie. (Deze foto is zeldzaam; hij wint een luchtduel).

Sneijder de voetbal smurfGrote voetballers kunnen ook klein zijn, en ook vice versa andersom. In de categorie Grote kleine voetballers is ons oog gevallen op Wesley Sneijder. Op dit moment is hij een van de sterkhouders van Real Madrid en een dragende speler bij Oranje. Pa Modou Kah riep hem bij het verlaten van het veld ooit kleinerend toe: “Ga naar je kleedkamer, smurf”. De goudeerlijke Kah had geen spijt van deze sneer: “Ik heb nergens spijt van. Hij is toch klein? Ik noem twee jongens in mijn eigen elftal ook smurfen. Dit is een mannensport, daar hoort intimidatie bij.” Kah heeft gelijk; 1m70 is ook niet heel lang.

alan wright, de kleinste speler uit de premier leagueOok toegetreden tot het keurkorps der Ukkies: Alan Wright. Met 1m63 is hij de kleinste voetballer ooit in de Premier League. Ondanks zijn geringe lengte is het hem destijds gelukt een contract bij Aston Villa af te dwingen. Hij was zo in zijn nopjes met deze transfer dat hij zichzelf trakteerde op een splinternieuwe Ferrari. Echter, deze auto’s lijken niet gemaakt te zijn voor kleine mensen. De authentieke winger verrekte direct een spier in zijn rechterbeen toen hij het gaspedaal probeerde in te duwen en lag er een lange periode uit. Dit riekt naar een katje in de zak.

wamberto, kleine voetballerVoorin mogen jullie kiezen tussen Babangida, Ikedia en Wamberto. Wat ons betreft is het lood om oud ijzer. Alle drie hebben bij Ajax, in de eerste divisie (respectievelijk voor VVV, RBC en Omniworld) gespeeld. Ze zijn erg klein (1m66, 1m66 en 1m68), hebben dezelfde kleur en staan op dezelfde positie in het veld. Wij van de redactie zijn geen grootfan van het trio maar vonden het lullig om hun over het hoofd te zien (dat gebeurt waarschijnlijk al vaak genoeg).

boy boy mosia, de kleine voetballerBoy Boy Mosia completeert dit sterretjesensemble. Boy Boy is de grote (of beter gezegd; kleine) onbekende in de selectie maar met 1m56 konden we echt niet om hem heen. Sinds 2006 speelt hij voor Oud-Heverlee Leuven en hiervoor maakte de Zuid-Afrikaan furore bij Westerlo en Dessel. Deze laatste club leende hem van Chelsea dus het menneke moet toch heel wat in zijn mars gehad hebben. Ondanks zijn veelbelovende verleden moest hij in de Belgische Eerste Klasse teveel op zijn tenen lopen en bleek hij een maatje te klein.

Suggesties voor nog kleinere spelers zijn altijd welkom in de comments. Voor een selectie van dikke spelers klik hier.

 

11 REACTIES

 1. Lassan Diarra 1,70
  Wesley Sneijder 1,70
  Frank Ribery 1,65
  Royston Drenthe 1,67
  Roberto Carlos 1,68
  Lionel Messi 1,69
  Wright Phillips 1,67
  philip lahm 1,70

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here