Top 5: Wat als de VAR aanwezig was?

0
1364
Top-5-wat-als-VAR-aanwezig-was

Het is bijna niet meer weg te denken in de huidige voetbalwereld, de VAR. Tegenwoordig komt het vaak voor dat er gediscussieerd wordt tijdens de wedstrijd over een beslissend moment en je je afvraagt of deze oponthoud allemaal wel nodig is. De belangrijkste rol die de VAR heeft in het hedendaagse voetbal is natuurlijk om fouten van scheidsrechters te corrigeren en misstanden te voorkomen. Vroeger was de VAR natuurlijk niet aanwezig en dit heeft voor veel tragische, maar ook iconische momenten gezorgd. Wij hebben een top vijf samengesteld van deze historische momenten, die heel anders waren gelopen als er een VAR aanwezig was geweest.

1. Doelpunt van Lampard tegen Duitsland

Één van de meest controversiële momenten ooit uit de geschiedenis van het voetbal. Engeland speelde tegen Duitsland in de achtste finale van het WK in 2010 en kwamen al snel op een 2-0 achterstand door doelpunten van Klose en Podolski. Toen het einde van van de eerste helft naderde, deed verdediger Matthew Upson wat terug door de 2-1 binnen te koppen. De Engelsen hadden de smaak te pakken en leken door een schot van Frank Lampard op gelijke hoogte te komen met de Duitsers. De scheidsrechter beoordeelde dit echter anders en liet het spel doorgaan tot ongeloof van alle kijkers, want zij zagen dat de bal toch echt overduidelijk de lijn was gepasseerd en de VAR had dit doelpunt natuurlijk geteld. Uiteindelijk won Duitsland de wedstrijd met 4-1 dankzij twee doelpunten van Thomas Müller. Deze wedstrijd was misschien wel de belangrijkste reden voor de Engelsen om zich hard te maken voor de VAR.

2. De hand van God

Misschien wel een van de bekendste momenten uit de voetbalhistorie is de hand van God in de kwartfinale tussen Argentinië en Engeland. Maradona spring in de lucht en weet dan al dat hij het duel niet gaat winnen. Zo slim als Maradona is strekt hij z’n arm langs z’n hoofd en tikt de bal in het doel terwijl hij een koppende beweging maakt. De scheidsrechter trapt erin en keurt de goal van Argentinië goed. Argentinië wint met 2-1 door de geweldige solo van pluisje en Argentinië wint uiteindelijk het toernooi. Maradona zal het moment later “de hand van God” noemen.

3. Handsbal van Henry

Dit is de tweede handsbal uit onze momenten, en misschien wel een van de lulligste van allemaal. In de play-off voor het WK 2010 in Zuid-Afrika speelde Ierland en Frankrijk tegen elkaar, de winnaar mocht de laatste vrij plek in het WK innemen. Frankrijk was een team vol met sterren zoals Henry en Ribery, maar kwakkelde door ruzies met zijn vorm. Ierland was een team vol harde werkers met Robbie Keane als absolute topspeler dat graag wou meedoen aan het vierde WK uit hun historie.

De eerste ontmoeting was geëindigd in een 0-1 overwinning voor de Fransen en zij leken dan ook de beste papieren te hebben. Maar in het Stade de France zagen 80.000 Fransen hoe de Ieren streden voor wat ze waard waren en door één keer te scoren zelfs een verlenging wisten af te dwingen. In de verlenging neemt nota bene Thierry Henry de bal aan met zijn hand en weet zo ploeggenoot Galles in staat te stellen om de beslissing te scoren. Frankrijk naar het WK, Ierland mag het vanaf de bank zien. Hoe anders was het gelopen als de VAR wel aanwezig was geweest en de goal was afgekeurd?

4. Nigel de Jong vs Spanje

Op dit WK 2010 deed Nederland het natuurlijk boven verwachting goed en dit kwam onder andere door het on-Nederlandse verdedigend blok van ‘zuigende’ Mark en ‘Terror’ Nigel. Nederland deed het dit WK zelfs zo goed dat zij de finale haalde tegen Spanje. In deze wedstrijd deed onze ‘Terror Nigel’ zijn befaamde kung-fu trap die bij de meeste mensen nog in het geheugen gegrift staat. Met z’n been op borsthoogte plant hij z’n noppen vol in de borst van Spanjaard Xabi Alonso. Scheidsrechter Howard Webb beoordeelt het niet goed en geeft alleen de gele kaart. De VAR had voor deze overtreding waarschijnlijk drie keer rood getrokken.

5. Suárez vs Chiellini

Op het WK 2014 speelde Italië en Uruguay de laatste wedstrijd van de groepsfase tegen elkaar en de winnaar zou door mogen naar de volgende ronde. Italië had topverdedigers zoals Chiellini, Bonucci en Barzagli die allemaal in hun hoogtijdagen waren. Daarnaast hadden ze top doelman Gianluigi Buffon tussen de palen. Uruguay had met Suarez een absolute topspits in huis en met godín een absolute topverdediger.

De wedstrijd verliep wat stroef, maar dat veranderde toen aan het begin van de tweede helft de Italiaanse middenvelder Marchisio rood kreeg omdat hij z’n noppen in de kuiten van z’n tegenstander plantte. En enkele minuten later lag Chiellini ineens samen met Suárez op de grond terwijl hij furieus zijn ontblote schouder laat zien aan de scheidsrechter. Op de beelden was te zien dat Suárez hem in een vlaag van honger had gebeten in z’n schouder. Dit moest natuurlijk een directe rode kaart zijn voor de Uruguayaanse spits. De scheidsrechter had het alleen niet gezien en vond de tandafdrukken in Chiellini’s schouder niet genoeg bewijs om de rode kaart te trekken. Uiteindelijk scoorde Godín uit een corner het enige doelpunt van de wedstrijd en ging Uruguay door naar de volgende ronde.

Zijn er nog meer VAR-momenten?

Na het lezen van deze top 5 schiet er bij jou misschien ook nog wel een moment te binnen. De mannen van Doordebenen weten veel, maar lang niet alles. Heb je zelf nog een discutabel moment waarbij de VAR zeker had ingegrepen? Laat het weten via [email protected], en misschien zetten wij het wel in deel 2 van VAR-momenten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in