Welke regels zijn er tijdens het WK in Qatar?

0
1048
Welke regels zijn er tijdens het WK in Qatar?

Vandaag begint het WK 2022. De focus gaat vanaf nu meer richting het voetbal, maar hoe zit het eigenlijk met bepaalde regelgeving in Qatar tijdens het wereldkampioenschap?

Aangezien Qatar een streng islamitisch land is, zijn er bepaalde regels die Nederlandse voetbalfans en andere toeristen niet gewend zijn. Zo zijn er een aantal dingen verboden in het gehele land. In dit artikel staan er meerdere belangrijke regels op een rijtje.

Corona regelgeving

Als je ouder bent dan 18 jaar, moet je de Ehteraz-app (in het Engels) downloaden en activeren in Qatar. Gebruik de Ehteraz-app alleen bij een bezoek aan medische voorzieningen, klinieken of ziekenhuizen. In Qatar is het dragen van maskers verplicht in gezondheidsinstellingen. Houd er rekening mee dat de Corona-regels spontaan kunnen veranderen, wees dus goed voorbereid en houd rekening met de reisadviezen.

Alcohol

Dit WK is het eerste toernooi dat in een islamitisch land wordt gehouden en alcohol is volgens de islam haram: verboden. Dit gaat flink in tegen gebruikelijke patroon van grote voetbaltoernooien, hier wordt vaak veel bier gedronken. Er waren dus twee mogelijke oplossingen voor het alcoholprobleem in Qatar:

  1. Dit wordt het eerste (deels) alcoholvrije WK
  2. Qatar zal hun verbod op alcohol (tijdelijk) opschorten.

Qatar heeft hier een middenweg gevonden. Zo is het mogelijk om alcohol te kopen en te nuttigen, maar alleen in de stadions en toegewezen fanzones. Alcohol is niet compleet verboden in Qatar, wel is er weinig aanbod omdat de overheid er zoveel mogelijk voor wil zorgen dat er zo min mogelijk alcohol genuttigd wordt.

Buitenlanders ouder dan 21 jaar mogen alleen met schriftelijke toestemming (buiten het WK om) maar tientallen bars en hotels met een geldige alcoholvergunning bezoeken als ze zin hebben in een biertje. Een glas bier kost hier ongeveer 18 euro! Het is nog niet duidelijk of dit tijdens het WK goedkoper of duurder zal zijn.

Geslachtsgemeenschap

Volgens de media mogen alleen getrouwde stellen seks met elkaar hebben en er zijn geen uitzonderingen tijdens het WK. Seks met mensen van het hetzelfde geslacht is ook een misdaad in Qatar. Iedereen die geslachtsgemeenschap heeft buiten het huwelijk of seks kan bestraft worden met een gevangenisstraf van zeven jaar.

Om te voorkomen dat mensen one night stands hebben tijdens het WK, nemen organisaties maatregelen om het zo moeilijk mogelijk te maken. Zo is een reservering van twee personen met verschillende achternamen die een hotelkamer willen boeken al afgewezen. Er zijn ook lokale events die de toeristen laten zien dat het in Qatar niet gangbaar is om in het openbaar genegenheid te tonen.

Kleding

Qatar is een islamitisch land met een conservatieve dresscode. Qatarese mannen dragen traditionele witte gewaden en vrouwen dragen lange abaya’s. Vrouwelijke toeristen hoeven geen sluier te dragen, maar mogen niet naakt de straat op. De blote (boven)armen moeten worden vermeden, maar vooral de schouders en knieën moeten bedekt zijn. Dit geldt ook voor mannen. Voor dames zijn wijde broeken, rokken tot onder de knie en T-shirts acceptabel. Vermijd korte broeken of rokken, laag uitgesneden topjes, blote schouders en doorschijnende kleding.

Je zou zeggen dat het bovenstaande toch niet vaak zal voorkomen in de winter, en dat dit punt niet van groot belang is tijdens het WK. De winter in Qatar is echter warmer dan de zomermaanden in Nederland. In november en december zijn de gemiddelde maximumtemperaturen 30 en 25 graden.

Wees beleefd

Als je een Qatari iets wilt vragen, vergeet dan de Nederlandse openhartigheid. Zeg hallo en begin een praatje te maken over algemene zaken. Het is belangrijk voor Arabieren. Het wordt als onbeleefd beschouwd om een ​​huis binnen te gaan zonder op zijn minst “goedemorgen” te zeggen. Leer de cultuur en gebruiken van je gastland kennen en probeer je te assimileren in Qatar. Glimlach en zeg “Salaam” (van Assalaam Alaikum, wat betekent “Vrede zij met jou”) als je de plaats binnenkomt. “Sukran” voor bedankt.

Het is prima om over je familie en kinderen te praten, maar vermijd onderwerpen als religie, politiek en je vrouw. Je kunt zelfs naar de gevangenis gaan als je de Emir (leider van het land) bekritiseert.

Niet staren

De Qatari-jurk en mooie gezichten zullen je misschien aanspreken, maar staar ze niet aan. Deze algemene beleefdheid is vooral belangrijk in samenlevingen waar bescheidenheid in kleding en gedrag verplicht is. Staren voelt als een belediging voor Qatari. Doordat er tijdens het WK natuurlijk toeristen aanwezig zullen zijn, is het verstandig dat deze hiervan op de hoogte zijn.

Praat niet zomaar met de andere sekse

Vraag als man geen Qatarese vrouwen om informatie. Respecteer het feit dat sommige Arabische vrouwen niet met mannen willen of mogen praten. Daarentegen staan ze er wel voor open om andere vrouwen te helpen. Als je zaken doet met vrouwen op de markt, laat hen dan het voortouw nemen voordat je ze de hand schudt. Voel je niet beledigt als de vrouw weigert.

Accepteer koffie en thee

Tijdens een ontmoeting met een Qatari wordt er altijd thee of koffie gedronken. Het eerste kopje dat je wordt aangeboden dien je uit beleefdheid altijd te accepteren. Na het eerste kopje kan je wel aangeven dat je niet meer wilt. Meer dan drie kopjes thee of koffie zien Qatari vaak als gretig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in