Promoveren en degraderen in de Eerste Divisie

0
1025
promoveren-en-degraderen-in-de-eerste-divisie

Je hebt het vast weleens voorbij horen komen, de teams uit de Keuken Kampioen Divisie kunnen niet degraderen. Maar hoe werkt het promoveren en degraderen in de Eerste Divisie? We hebben het voor je uitgezocht en op een rijtje gezet.

Promoveren Eerste Divisie

De Keuken Kampioen Divisie (Eerste Divisie) bestaat uit twintig teams, waaronder vier beloftenteams. Beloftenteams zijn “Jong”-teams zoals Jong Ajax en Jong AZ. De kampioen en nummer twee van de Eerste Divisie promoveren rechtstreeks naar de Eredivisie. Daarnaast wordt er met 4 periodes gewerkt die 4 periodekampioenen opleveren. Een periodekampioen is het team dat gedurende de 9 of 10 wedstrijden van de desbetreffende periode het meeste punten heeft gehaald. Iedere periodekampioen die uiteindelijk geen kampioen of tweede wordt krijgt een ticket voor de play-offs voor promotie naar de Eredivisie.

Degradatie Eerste Divisie

Tot en met het einde van het seizoen 2023/2024 vindt er geen degradatie plaats van eerste elftallen vanuit de Eerste Divisie naar de Tweede Divisie. Er vindt dus ook geen promotie plaats van de Tweede Divisie naar de Eerste Divisie. De KNVB denkt erover om deze regel nog langer door te zetten. Als het eerste elftal van een team dat in de Eredivisie speelt degradeert, dan degradeert het Jong-team automatisch uit de Eerste Divisie. Stel dat FC Utrecht degradeert uit de Eredivisie, dan degradeert Jong FC Utrecht uit de Keuken Kampioen Divisie en wordt het vervangen door het hoogst genoteerde Jong-team uit de Tweede Divisie.

Regels Jong-teams Keuken Kampioen Divisie

Jong Ajax en Ajax kunnen natuurlijk niet in dezelfde competitie spelen en dus gelden er aparte regels voor de promotie en degradatie van Jong-teams. Jong-teams kunnen niet promoveren naar de Eredivisie en dus wordt het ticket voor de play-offs doorgeschoven naar de nummer twee van de periode als een Jong-team periodekampioen wordt. Ook als een Jong-team kampioen wordt, kunnen ze niet promoveren. Aan de andere kant zijn Jong-teams ook goed beschermd tegen degradatie. Beloftenteams kunnen alleen degraderen uit de Keuken Kampioen Divisie als ze zelf bij de laatste twee eindigen en er een Jong-team in de Tweede Divisie (Jack’s League) kampioen of tweede is geworden.

Om het nog ingewikkelder te maken is er nog de regel dat als een beloftenteam tussen de 11e en 18e positie eindigt in de Eerste Divisie en er een beloftenteam in de Tweede Divisie kampioen wordt, er een play-off wedstrijd wordt gespeeld voor de plek in de Eerste Divisie.

Promotie/degradatie regels Keuken Kampioen Divisie

De Keuken Kampioen Divisie is een unieke competitie wat betreft het promoveren en degraderen. Nergens is de competitie zo ingedeeld als hier in Nederland. De regelgeving is zo ingericht dat de beloftenteams speeltijd kunnen maken op een hoog niveau. Voor echte verrassingen in de Eerste- en Tweede Divisie zorgen deze regels niet.

Wat vind jij van deze regels voor het promoveren en degraderen uit de Keuken Kampioen Divisie? Laat het weten in de reacties!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in