Droom jij ervan om zaakwaarnemer te worden? Dan ben je niet de enige. In 2015 besloot de FIFA dat zaakwaarnemers niet langer een FIFA-licentie nodig hadden en dat er geen examen diende te worden afgelegd voordat spelers of clubs mochten worden vertegenwoordigd door spelersmakelaars. Sindsdien is het aantal voetbal zaakwaarnemers exponentieel toegenomen. Toch gaat het aantal in de komende tijd weer flink afnemen.
Nieuwe regels voor voetbal zaakwaarnemers
Vanaf 1 oktober 2023 is het hebben van een FIFA-licentie nodig om het beroep als zaakwaarnemer te blijven uitoefenen. FIFA heeft deze licentie teruggebracht na het af te schaffen in 2015. Sindsdien is het aantal zaakwaarnemers zo hard toegenomen dat de licentie weer vereist is. Voor zaakwaarnemers die voor 2015 al zijn begonnen met het uitoefenen van dit beroep is zo’n licentie niet nodig.
Een andere grote verandering in de nieuwe regelgeving van de FIFA is de limiet op de beloning voor zaakwaarnemers. Zo kreeg Mino Raiola, zaakwaarnemer van Paul Pogba, zo’n 49 miljoen euro van de 105 miljoen euro die Manchester United betaalde aan Juventus. Dit is niet wat de FIFA voor ogen heeft en dus geldt er vanaf 1 oktober 2023 een maximum voor commissies van drie procent op transfers en salarissen. Dit percentage geldt alleen als de speler minimaal 200.000 dollar of meer per jaar krijgt.
FIFA-examen
De zaakwaarnemers die na 2015 zijn begonnen als spelersmakelaar moeten een examen afleggen om hun licentie te verdienen, en dat is geen makkie. Het examen bestaat uit twintig multiple choice vragen waarbij alleen het studiemateriaal zonder aantekeningen toegestaan is als hulpmiddel. Dit hulpmiddel is een boek met alle regels van ruim zeshonderd pagina’s, in het Engels. Uit proefexamens bleek dat het slagingspercentage slechts twintig procent was. Elk jaar zijn er twee kansen om het examen te halen. Slaag je niet? Dan mag je tot je wel slaagt voor het examen geen spelers meer bijstaan.
Zaakwaarnemer in het voetbal worden
Het worden van zaakwaarnemer gaat niet zoals andere beroepen. Zo is er geen opleiding tot zaakwaarnemer. Maar hoe word je dan zaakwaarnemer?
Talenten scouten
Een belangrijk onderdeel van het werk als zaakwaarnemer is het bezoeken van voetbalwedstrijden om talenten te vinden die je kunt vertegenwoordigen. Vooral bij jeugdteams wordt er “gevochten” om talenten en worden ze verleidt met mooie aanbiedingen om te tekenen bij de zaakwaarnemer.
Connecties maken
Zonder connecties is het werk als zaakwaarnemer ontzettend moeilijk. Je moet veel mensen kennen die spelers en clubs vertegenwoordigen. Zo kun je deals maken door bijvoorbeeld spelers naar clubs te brengen. Zaakwaarnemers zijn altijd bezig om via connecties binnen te komen bij clubs waar ze een deal denken te kunnen maken.
Onderhandelen
Zodra je een speler in je “portefeuille” hebt en je die naar een andere club wilt brengen, begint het onderhandelen. Hier proberen zaakwaarnemers een zo goed mogelijke deal te realiseren die voor zowel de speler als hemzelf gunstig is. Misschien wel de beste onderhandelaar was Mino Raiola, een van de bekendste zaakwaarnemers die onder anderen Paul Pogba en Zlatan Ibrahimovic vertegenwoordigde. Hij stond erom bekend veel geld over te houden aan deals.
Denk jij dat het zijn van een zaakwaarnemer iets voor jou is? Laat het ons weten in de reacties!