We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk staat er voor het Nederlands elftal weer een groot toernooi voor de deur. Het laatste EK waar Nederland aan meedeed was het EK 2012 en het is inmiddels dus alweer bijna negen jaar geleden dat wij onze oranje leeuwen zagen schitteren op een Europees toernooi. Reden genoeg voor Doordebenen om in aanloop naar het EK van 2020 de vorige EK edities van het Nederlands elftal erbij te pakken. Deze week: het Nederlands elftal op het EK 2008!
Kwalificatie voor het EK 2008
Het EK 2008, voor sommige lezers onder ons misschien wel het eerste grote toernooi dat zij zich kunnen herinneren. Een nieuwe generatie van Nederlandse topvoetballers bood zich aan met spelers zoals Van Persie, Sneijder en Robben die allemaal bij een grote club speelde. Op het WK van 2006 werd Nederland uitgeschakeld door Portugal in een bloedstollende achtste finale waarin zelfs vier (!) rode kaarten vielen. Twee jaar later leek de ploeg al een stuk verder en was het een echte outsider voor de Europese titel.
Net zoals op het WK van 2006 was Marco van Basten de bondscoach. Nederland had zich met moeite geplaatst voor het EK. In een groep met Roemenië, BUlgarije, Wit-Rusland, Albanië, Slovenië en Luxemburg had het verrassend veel moeite, vooral Roemenië was een grote plaag. De Roemenen verloren maar één wedstrijd in de gehele kwalificatieronde en eindigde met 29 punten uit 12 wedstrijden eerste in de poule. Vlak daarachter volgde Nederland met 26 punten. Een tweede plek was genoeg voor plaatsing, dus mocht Nederland naar het EK in Oostenrijk en Zwitserland.
De groepsfase van het EK
Wanneer men spreekt over een groep des doods kan men soms wel eens overdrijven, maar poule C van het EK 2008 sloeg echt alles. Nederland werd ingedeeld met regerend wereldkampioen Italië met spelers zoals Buffon, Gattuso, Toni en Pirlo, het Frankrijk van Henry, Ribéry en Makélélé en groepswinnaar en enorme plaaggeest van Oranje in de kwalificatie: Roemenië. Ondanks de goede ervaringen van het Nederlands elftal in zo’n poule leek het bijna een onmogelijke opgave.
Nederland tegen Italië
De eerste wedstrijd werd gelijk gespeeld tegen Italië, en zoals altijd op een groot toernooi was iedere wedstrijd cruciaal. Nederland kwam al snel onder druk te staan tegen de Italianen maar kwam eigenlijk zelf verrassend tot scoren. Een schot van Wesley Sneijder viel via Ruud van Nistelrooy binnen en zo kwam Nederland op een 1-0 voorsprong. De Italianen claimde buitenspel, maar omdat Panucci zich liggend achter de doellijn bevond werd buitenspel compleet opgeheven. Vlak daarna kwam Oranje weer tot scoren: na een corner van Italië haalde Van Bronckhorst de bal van de lijn en sprintte vervolgens gelijk mee voor de counter. Na zo’n 80 meter afgelegd te hebben gaf hij een perfect pass op Kuyt, die de bal heerlijk klaar legde voor Sneijder. Van dichtbij faalde de Real Madrid speler niet: 2-0.
In de tweede helft was het vooral Italië dat probeerde, maar tegelijkertijd weinig wist af te dwingen. Het was zelfs Nederland dat weer scoorde en weer was het Van Bronckhorst met een heldenrol. Een perfecte voorzet van Kuyt werd hard binnengekopt door de linksback, waarbij de Italiaanse verdedigers er niet goed uitzagen. Van Bronckhorst bepaalde zo de uitslag op 3-0. Een geweldige eerste overwinning voor Oranje.
Nederland tegen Frankrijk
Frankrijk was niet verder gekomen dan een 0-0 tegen Roemenië en een overwinning op Nederland was dus noodzakelijk. Nederland had echter vleugels gekregen door de overwinning op Italië en leek onverslaanbaar. Dirk Kuyt opende uit een corner op aangeven van Rafael van der Vaart de score met het hoofd. De tweede goal liet iets langer op zich wachten. In de tweede helft gaf Robben de bal vanaf links hard voor en Arsenal spits Robin van Persie liep tegen de bal aan. Van Persie raakte de bal eigenlijk niet optimaal, maar de bal bleek toch onhoudbaar voor Gregory Coupet. Nederland leek onverslaanbaar!
Toch kwam Frankrijk nog even dichtbij: topspits Thierry Henry liep slim weg uit de rug van Joris Matthijs en kon met een subtiele voetbeweging de bal in de verre hoek leggen. Het antwoord van Oranje liet niet lang op zich wachten want een minuut later maakte Robben weer een heerlijke goal. Hij kapte Chelsea verdediger William Gallas knap uit en schoot de bal vanuit een onmogelijke hoek de bal keihard in bovenin de touwen. In de laatste minuten plaatste Wesley Sneijder de kers op de taart toen hij op het randje van de zestien weg draaide, de bal over de keeper schoot en de bal via de onderkant van de lat heerlijk het doel in plofte. Nederland had in twee wedstrijden de twee finalisten van het WK uitgeschakeld en leek onverslaanbaar.
Nederland tegen Roemenië
Nederland was al groepshoofd en speelde dus eigenlijk nergens meer voor. Roemenië kon zich nog wel plaatsen en had aan een overwinning genoeg. Ondanks dat Nederland al geplaatst was besloot Van Basten niet om veel spelers rust te gunnen. Van Persie en Robben begonnen gewoon aan de aftrap. Sneijder en Van der Vaart kregen wel rust en spelers die op scherp stonden zoals De Jong werden wel aan de kant gehouden. Ondanks dat Nederland niet hoefde te winnen deed het wel wat het moest doen en zette het Roemenië relatief gemakkelijk opzij met 2-0. Nederland was groepshoofd geworden van de poulde des doods en deed dat zelfs door alle wedstrijden te winnen.
Kwartfinales tegen Rusland
Als groepswinnaar mocht het aantreden tegen Rusland, dat tweede was geworden in een poule met Spanje, Zweden en Griekenland. Op 18 juni, drie dagen voor de wedstrijd met Rusland, verliet Boulahrouz vervroegd de training van het Nederlands elftal. Zijn vrouw was bevallen van een dochter, maar zij overleed kort na de bevalling. Het overlijden van het dochtertje van Boulahrouz moest een grote impact hebben gehad op de spelersgroep, want de beleving tegen Rusland was heel anders. Nederland had moeite met aanvallen en kon het eigen spel niet spelen. Vlak na rust maakte Roman Pavljoetsjenko het eerste doelpunt van de wedstrijd toen hij een voorzet in één keer op de pantoffel nam. Nederland bleef aanvallen en dwong vlak voor tijd de gelijkmaker af dankzij Ruud van Nistelrooy.
Er moest worden verlengd, en de kracht bij de spelers van Oranje leek langzaamaan weg te vloeien. De Russen bleven gaan en in de 112de en in de 116de minuut maakte Torbinski en Arsjavin de 1-2 en de 1-3. Nederland was uitgeschakeld op het EK van 2008.
Het slot
Voor veel mensen is de groepsfase van dit EK nog steeds een geweldige herrinering.De winst tegen Frankrijk en Italië staat nog vers in het geheugen en zullen ook lange tijd worden gekoesterd. Het drama dat zich afspeelde voor de kwartfinales moet een grote impact hebben gehad en heeft zeker een rol gespeeld in het abrupte einde op het toernooi. Oranje had laten zien dat het tot grootse dingen in staat was en twee jaar later op het WK van 2010 zou pas blijken hoe goed deze ploeg eigenlijk echt was.