De Super League, waarom krijgt het zoveel kritiek?

0
700
super-league-kritiek

Op 19 april kwamen twaalf Europese topclubs met het nieuws dat zij een nieuwe topcompetitie gingen vormen. Dit nieuws leidde tot veel kritiek en verontwaardigde reactie: waarom willen deze clubs een hele eigen competitie vormen en waarom moet het op zo’n manier? De twaalf clubs die hebben ingestemd met het voorstel zijn: Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Manchester city, Tottenham, Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid, Milan, Internazionale en Juventus.

Opzet van de Super League

Het moment van bekendmaken van de Super League is geen toevallige timing. De UEFA zou vandaag de plannen voor de nieuwe opzet van de Champions League voor 2024 presenteren. De twaalf clubs presenteerde eerder op dezelfde dag de plannen voor de Super League en de competitie zou vanaf aankomende augustus al van start moeten gaan. De clubs zouden dan op de dinsdag en woensdag spelen in de Super League en in het weekend gewoon blijven spelen in de eigen competitie.

In totaal zouden er twintig clubs mee moeten gaan doen aan de competitie en op het moment zijn dit er dus twaalf. Bayern München, Borussia Dortmund en PSG hebben sceptisch gereageerd en lijken geen deel uit te willen maken van de nieuwe competitie. Geruchten gaan dat Porto en Leipzig deze plekken zullen opvullen.

Garantie van inkomsten

Één van de belangrijkste redenen voor de clubs om een nieuwe competitie te beginnen is de garantie op ieder jaar Europees voetbal op het hoogste niveau. Op het moment zijn al deze clubs verbonden aan de standaard plaatsing eisen van de UEFA. Door in de eigen competitie te eindigen binnen de top vier plaatsen deze clubs zich voor Champions League voetbal en garanderen zij zichzelf van grote inkomsten.

Omdat de grote clubs met enorme begrotingen spelen, is het halen van Champions League voetbal cruciaal. Wanneer zij een slecht seizoen kennen missen zij deze inkomsten en komen ze vaak in de problemen met het budget. Clubs zoals Real Madrid en Barcelona hadden eerder al een eis ingediend bij de UEFA op garantie op plaatsing voor de Champions League, ongeacht de stand op de ranglijst aan het eind van het seizoen.

Kritiek van Gary Neville

gary-neville-kritiek
Het plan van de clubs stuit op veel kritiek. Oud-voetballer en Sky-analist Gary Neville ging gisteravond al ‘viral’ met een vurig betoog. Als oud-voetballer van Manchester United vindt hij het een schande dat ook zijn club gewoon meedoet aan de plannen. Ook zijn grootste rivaal Liverpool, die volgens Neville ‘altijd goed voor de supporters uit de stad heeft gezorgd’ laat hiermee zien totaal niet in de realiteit te staan. “We zitten midden in een pandemie en economische crisis, kleinere clubs op amateurniveau en Championships gaan failliet en het enige waar deze clubs aan kunnen denken is meer geld”, liet de oud-verdediger weten.

“Clubs zoals Arsenal en Manchester United verdienen het niet om in de Champions League te spelen. Arsenal voert al jaren een wanbeleid en kan zich niet eens plaatsen voor de top vijf, en zij willen nu in de grootste competitie spelen? Ook mijn club Manchester United verdient het de afgelopen jaren niet, geef ze een boete, laat ze maar degraderen! En een club zoals Leicester dat een geweldig seizoen draait mag niet in meedoen? Het maakt me emotioneel en is totaal het tegenovergesteld van wat voetbal moet zijn”.
De reactie van Neville geeft goed weer hoe de meeste voetbalsupporters erover denken en op sociale media laten mensen massaal weten achter de woorden van Neville te staan.

Kritiek van bonden en overheid

De UEFA heeft inmiddels laten weten dat zij harde sancties zullen uitvoeren en dreigt met het uitsluiten van de clubs bij de nationale voetbalbond. Ook dreigen zij met het uitsluiten van de spelers bij ieder UEFA-toernooi zoals het EK of het WK. Ook de KNVB liet weten het met de UEFA eens te zijn net zoals andere Europese bonden. Of de Super League door zal gaan of dat het alleen gebruikt gaat worden als chantage middel tegen de UEFA zal de komende weken gaan blijken. Feit is dat veruit het grootste gedeelte van de mensen tegen de komst van de Super League is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here