De beste voetballers van 2022

0
685
beste voetballers 2022

Het wachten is eindelijk voorbij: Benzema won zijn eerste Ballon d’Or op maandag 17 oktober 2022. De Fransman werd (op 34-jarige leeftijd) de op een na oudste speler die de prijs won, de oudste sinds de Engelsman Stanley Matthews die de allereerste Ballon d’Or won in 1956 op 41-jarige leeftijd. Daarom kan Karim Benzema de beste voetballer van 2022 worden genoemd.

Beste voetballer van 2022 (Ballon d’Or winnaar)

Benzema werd beloond voor een magisch seizoen 2021/22 waarin zijn team zowel de Spaanse La Liga als de UEFA Champions League won en hij eindigde als topscorer in beide competities. Hij won ook de UEFA Nations League met Frankrijk.

Het was al maanden een uitgemaakte zaak dat Benzema de prijs als beste speler ter wereld van 2022 zou winnen, aangezien er realistisch gezien geen andere speler in de buurt kwam van zijn prestaties en trofeeën. Hij maakte in 2021/22 in totaal 44 goals voor Real Madrid en nog eens zes voor Frankrijk.

Top 10 beste voetballers ter wereld 2022

Elk jaar worden er 30 spelers genomineerd voor de Ballon d’Or. Om te beslissen wie deze prijs wint, wordt er gestemd. Deze punten worden bij elkaar opgeteld en zo wordt de winnaar bepaald. Hieronder staat de lijst met de top 10 beste voetballers van 2022:

Plaats

Naam

Positie

Club

Nationaal team

1.

Karim Benzema

Aanvaller

Real Madrid

Frankrijk

2.

Sadio Mané

Aanvaller

Bayern München

Senegal

3.

Kevin de Bruyne

Middenvelder

Manchester City

België

4.

Robert Lewandowski

Aanvaller

Barcelona

Polen

5.

Mohamed Salah

Aanvaller

Liverpool

Egypte

6.

Kylian Mbappé

Aanvaller

Paris Saint-Germain

Frankrijk

7.

Thibaut Courtois

Doelman

Real Madrid

België

8.

Vinicius Jr.

Aanvaller

Real Madrid

Brazilië

9.

Luka Modrić

Middenvelder

Real Madrid

Kroatië

10.

Erling Haaland

Aanvaller

Manchester City

Noorwegen

Beste voetbalster van 2022 (Vrouwen Ballon d’Or winnaar)

Ondanks dat ze de afgelopen maanden buiten moest zitten wachten vanwege een gescheurde kruisband in haar linkerknie in juli, werd Barcelona-ster Alexia Putellas de eerste vrouw die back-to-back Ballon d’Or-trofeeën claimde, terwijl ze vocht tegen haar tranen tijdens haar dankwoord. Ze gaf toe dat ze niet dacht dat de Ballon d’Or mogelijk zou zijn geweest nadat ze het EK met Spanje had gemist. Voor haar blessure won ze de nationale landstitel en leidde ze haar team naar de UEFA Champions League-finale. Alexia Putellas is dus de beste voetbalster van 2022.

Overige prijswinnaars

Een andere speler van Barcelona werd uitgeroepen tot speler van het jaar, maar dit keer ging geldde het alleen voor speler van onder de 21 jaar. Gavi mocht deze prijs in ontvangst nemen.

Thibaut Courtois van Real Madrid werd uitgeroepen tot doelman van het jaar en won de Yashin-trofee.

Robert Lewandowski won voor het tweede achtereenvolgende jaar de Gerd Müller Award als topspits na 57 doelpunten voor club en land in 2021/22.

Manchester City won de Club van het Jaar-prijs met in totaal zes Ballon d’Or-finalisten, terwijl Sadio Mané werd erkend met de eerste Socrates Award, ontworpen om gebaren van solidariteit door spelers te eren. Mané eindigde ook als tweede in de Ballon d’Or-stemming, na het net niet behalen van een viervoudig aantal trofeeën met Liverpool in 2021/22 en leidde Senegal naar een Africa Cup of Nations-titel.

Lijst met Ballon d’Or-awards (2022)

In totaal zijn er maandag zeven prijzen uitgereikt in het Theatre du Chatelet in Parijs voor de 66e editie van de Ballon d’Or.

Het was de eerste keer dat de Socrates Award werd uitgereikt. In 2021 werden voor het eerst de Gerd Müller Trofee en Club van het Jaar uitgereikt. Om het overzichtelijker te maken staan alle prijswinnaars van 2022 hieronder op een rijtje:

  • Ballon d’Or heren (speler van het jaar): Karim Benzema (Real Madrid)
  • Ballon d’Or Dames (speler van het jaar): Alexia Putellas (Barcelona)
  • Kopa Trophy (beste speler onder de 21 jaar): Gavi (Barcelona)
  • Yashin Trophy (beste doelman): Thibaut Courtois (Real Madrid)
  • Gerd Müller Trofee (Topscorer): Robert Lewandowski (Barcelona)
  • Socrates Award (voor solidariteitsacties van spelers): Sadio Mane (Bayern München)
  • Club van het Jaar (club met de meeste Ballon d’Or-genomineerden): Manchester City

Veranderingen in het stemproces

In de nasleep van de controversiële overwinning van Lionel Messi op de Ballon d’Or in 2021, bracht de organisatoren France Football in 2022 verschillende wijzigingen aan in het stemproces, waaronder een vermindering van het aantal kiezers in de media en aanpassingen aan de criteria die worden gebruikt om de spelers te beoordelen.

Voor het eerst werden spelers beoordeeld op het Europese clubseizoen (augustus tot juli) en niet op basis van het kalenderjaar. Ook werden carrière prestaties niet langer in overweging genomen door de 100 media kiezers voor de mannen prijs (één kiezer uit de 100 beste landen in de FIFA-ranglijst voor mannen) en de 50 voor de vrouwen trofee (de 50 beste landen in de FIFA-ranglijst voor vrouwen).


Afbeelding Ballon D’or: Ank Kumar, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here