Wat is een assist bij voetbal?

0
638
wat-is-een-assist-bij-voetbal

Liever een doelpunt scoren of de assist geven? Rasechte spitsen zullen zonder twijfel voor het doelpunt kiezen, creatieve middenvelders voor de assist. Maar wat is een assist eigenlijk? In dit artikel leggen we je uit wat een assist bij voetbal is.

Assist bij voetbal

Een assistgever is de speler die de pass geeft waaruit de doelpuntenmaker scoort. Deze pass heet een assist. Je “assisteert” de doelpuntenmaker door het geven van een pass waaruit de speler kan scoren.

Wanneer is het wel en wanneer is het geen assist?

Als een assist wordt gegeven moet daar een doelpunt uitkomen, anders telt de assist niet.
Tijdens wedstrijden is er vaak verwarring over wie de assist geeft. Soms gaat het spel zo snel dat er een doelpunt is gemaakt voor je met je ogen kunt knipperen. Ook als het druk is voor het doel is het vaak onduidelijk wie de assist geeft en wie het doelpunt maakt. Om te bepalen wie daadwerkelijk de assist gaf, kijken assistent-scheidsrechters de beelden terug. Hierdoor wordt er duidelijk wie de bal voor het laatst heeft geraakt en daarmee de assistgever wordt.

Buitenspel bij assists

Een assist bij voetbal heeft veel te maken met buitenspel. Lees ons artikel over buitenspel als je niet weet wat buitenspel inhoudt. Op het moment van het spelen van de assist mag de aanvaller geen buitenspel staan. Maar er zijn nog enkele uitzonderingen op deze regel. Zo is een assist achteruit nooit buitenspel. Als de assistgever dichter bij het doel van de tegenstander staat dan de doelpuntenmaker is het dus geen buitenspel. Ook een assist via een inworp, doeltrap of hoekschop is nooit buitenspel.

Conclusie

Wat is een assist bij voetbal dus precies? Een assist is de laatste pass waarna een andere speler een doelpunt kan maken tijdens het voetballen. Hopelijk is het nu duidelijker geworden wat een assist is en hoe het werkt. Mocht je toch nog een vraag hebben, laat het hieronder weten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in