Doordebenen Vertelt: Het weekend samengevat – Week 9

0
1602
samenvatting-week-18

Welkom bij onze wekelijkse column. Hierin zullen elke week de laatste nieuwtjes uit de voetballerij besproken worden. Van transfers en interessante uitslagen, tot aan teams die in bloedvorm zijn. Wij raken zelf niet uitgepraat over voetbal en willen jullie daar graag in mee nemen. Aan het einde van de column zal tevens een lijstje pareltjes te vinden zijn, dit zijn wedstrijden die je deze week niet mag missen. Ga er maar even lekker voor zitten want dit is jouw wekelijkse genietmomentje: Doordebenen Vertelt!

Nederland

Vitesse zonder Bazoer te sterk voor AZ
Een dag voor de wedstrijd werd bekend dat Bazoer niet zou gaan spelen tegen AZ, aangezien hij wegens wangedrag op de training werd geschorst. Bazoer is de spil van het elftal van Thomas Letsch, maar hij werd afgelopen zondag niet gemist. De wedstrijd kwam langzaam op gang en beide ploegen startte in een 5-3-2 systeem, waardoor beide teams erg verdedigend stonden opgesteld. Na de 1-0 van Openda besloot Pascal Janssen toch terug te stappen op het eigen systeem, maar dit resulteerde al snel in een 2-0 voorsprong door een dood spelmoment. Door een rode kaart van Cornelisse (Vitesse) kwam er meer ruimte en kwam AZ terug door een goal van Jesper Karlsson, maar het was niet genoeg en de drie punten bleven in Arnhem.

Feyenoord wint overtuigend van slap VVVfeyenoord-wint-vvv
VVV Venlo reisde zaterdag af naar Rotterdam zonder topscorer Giakoumakis, de spits had een blessure en was niet wedstrijdfit. Beide teams zoeken al weken naar hun vorm en de resultaten zijn daarom ook erg wisselvallig. Feyenoord speelde ineens weer de sterren van de hemel en VVV had daarom ook geen schijn van kans, in beide helften scoorde Feyenoord maar liefst drie keer. VVV Venlo heeft maar één wedstrijd van de laatste zeven wedstrijden gewonnen en gaat dus nu weer hard onderuit tegen Feyenoord met een 6-0 nederlaag. Moet VVV zich zorgen gaan maken?

Discutabele VAR momenten in speelronde 25
var-fout-moment
Een aantal teams dit weekend verkeerde in een slechte vorm, maar de VAR spande wel echt de kroon. Nu horen we je denken, de VAR kan toch geen fouten maken? Nou dit sprookje is dit weekend wel uit de wereld geholpen. Om te beginnen bij Emmen-Sparta, waar in de laatste minuut een penalty werd gegeven. Deze penalty kan je geven, maar het probleem in Nederland is dat in een andere wedstrijd voor dezelfde overtreding de penalty niet wordt gegeven.

De volgende wedstrijd is RKC-Utrecht, waarschijnlijk heb je er wel over gehoord. Wederom in de laatste minuut een discutabel moment met als resultaat een penalty voor Utrecht. Sander van der Eijk twijfelde niet en gaf meteen een penalty. De VAR keek nog even naar de beslissing van de scheids, maar gaf hem al snel gelijk. Waarom de VAR de scheidsrechter niet even laat kijken naar zo’n beslissend moment in de wedstrijd is nog steeds de vraag.

Het laatste moment van het weekend: de penalty van Tadic die opnieuw genomen moest worden. Natuurlijk volgt de VAR hier de richtlijnen, maar het is eigenlijk al heel bijzonder dat de penalty überhaupt wordt gegeven en niet wordt teruggefloten door de VAR. Alvarez schiet de bal met flinke snelheid op de arm van de FC Groningen verdediger, die maximaal twee meter van hem af stond. Dat gezegd te hebben, werd de penalty dus opnieuw genomen omdat Suslov te snel inliep. Dit gebeurt denken we bij 80% van de penalty’s, maar in dit geval kopte Suslov ook de rebound weg en daar is natuurlijk wel wat voor te zeggen.

De rode draad in dit verhaal is toch wel dat de handsbal verschillend beoordeelt wordt. De VAR weet niet goed hoe ze hier in moeten handelen en de keuzes zijn daarom ook heel verschillend. Wat vinden jullie?

Engeland

Manchester United maakt einde aan geweldige reeks city
In de Manchester Derby heeft Manchester United een overtuigende overwinning geboekt op stadsgenoot Manchester city. Het was een opvallende overwinning omdat City al 22 wedstrijd in alle competitie achter elkaar heeft gewonnen(!). Manchester United valt juist op door niet te kunnen scoren tegen teams uit de traditionele top zes van Engeland. In de zeven wedstrijden tegen de top zes wisten ze maar één doelpunt te maken. Aan dit aantal zijn nu dus twee goals toegevoegd.

West Ham dendert door een maakt kans op CL-ticketwest-ham-top-vier
Maandagavond heeft West Ham gewonnen van Leeds. Met deze overwinning staat West Ham op de vijfde plek met een wedstrijd minder gespeeld dan alle teams boven hen. Volgende week moet het tegen Manchester United en de weken daarop tegen Leicester en Chelsea. Met een beetje geluk zien we volgend jaar West Ham met spelers zoals Antonio en Mark Noble terug in de Champions League.

Belangrijke 3 punten voor Fulham uit bij Liverpool
Fulham heeft een knappe overwinning geboekt op Liverpool. Liverpool worstelt met zijn vorm en degradatiekandidaat Fulham zag zijn kans schoon om drie belangrijke punten te pakken in de strijd tegen degradatie. Vlak voor rust wist Mario Lemina de enige goal van de wedstrijd te scoren, daarna hield Fulham het achterin goed dicht en wist zo de overwinning uit het vuur te slepen.

Italië

Inter maakt einde aan goede reeks Atalanta
In het weekend werd de wedstrijd tussen Inter en Atalanta gespeeld. Beide teams hadden de beste vorm van de competitie en staan ook hoog genoteerd. Er waren dus hoge verwachtingen voor deze wedstrijd, maar het spel viel over het algemeen een beetje tegen. Uiteindelijk wist verdediger Skriniar uit een corner de enige goal van de wedstrijd te maken. Inter pakt weer belangrijke drie punten in de titelstrijd.

Juventus wint topper tegen Laziomorata-brace
Juventus is bezig aan een relatief zwak seizoen en moest winnen van Lazio om zicht te houden op de bovenste plek. Cristiano Ronaldo zat op de bank en kreeg rust en dat leek het team van Pirlo bijna goed te doen. Nadat Lazio door een fout van Kulusevski nog op voorsprong was gekomen kwam Juventus door een geweldige goal van Rabiot nog voor rust terug in de wedstrijd. Na rust scoorde Morata in drie minuten twee keer en bepaalde daarmee de eindstand op 3-1.

Crotone wint degradatiekraker tegen Torino
Degradatie kandidaat Crotone heeft in de wedstrijd tegen Torino drie hele belangrijke punten gepakt. Met 12 punten uit 25 wedstrijden stond Crotone stijf onderaan, maar tegen Torino speelde het team van Serse Cosmi een goede wedstrijd. Torino speelt het seizoen niet eens slecht maar speelt vooral veel van zijn wedstrijden gelijk. Met de overwinning van Crotone staan ze zeven punten achter op een veilige plek. Torino staat twee punten achter op de veilige plek maar heeft ook twee wedstrijden minder gespeeld.

Duitsland

Haaland en Lewandowski op dreef in ‘Der Klassiker’
Afgelopen zaterdag werd de wedstrijd tussen Bayern München en Dortmund gespeeld. Ondertussen is de strijd tussen beide teams al meer richting een strijd tussen beide topspelers Haaland en Lewandowski geworden. Het was dan ook geen verrassing dat Haaland in de eerste tien minuten de eerste twee goals van Dortmund binnen schoot. Bayern had hierna het betere spel en kwam door drie goals van Lewandowski (wie anders) en Goretzka weer op voorsprong. Bayern pakt hiermee drie belangrijke punten in de titelstrijd.

Leipzig wint knap en houdt zicht op titel
De grootste uitdager van de titel dit seizoen in de Bundesliga is Red Bull Leipzig. Om in het zicht van Bayern te blijven moeten zij winnen van Freiburg en dit lukte ze vrij gemakkelijk. Met goals van Nkunku, Sorloth en Forsberg werd een vrij makkelijke 3-0 overwinning behaald. Aankomende woensdag speelt Leipzig in de Champions League tegen Liverpool in Hongarije en moet het een 2-0 achterstand zien weg te werken.

Wolfsburg verliest na keiharde tackle van Paulo Otaviootavio-zaag
Wolfsburg is dit seizoen goed bezig en heeft met Wout Weghorst een echte spits in huis. In de wedstrijd tegen Hoffenheim liep het alleen wat minder lekker en was een goal van Weghorst niet genoeg om de twee goals van Hoffenheim teniet te doen. In de laatste minuut van de wedstrijd was Hoffenheim speler Dabbur zelfs doorgebroken op een leeg doel omdat Wolfsburg doelman Casteels mee was gegaan naar voren voor de laatste corner. De tackle die Paulo Otavio maakt om de 3-1 te voorkomen is één van de beste zagen die wij de afgelopen jaren gezien hebben. Otavio kreeg natuurlijk wel zijn dikverdiende rode kaart.

Spanje

Real Madrid in laatste minuten gelijk tegen stadsgenoot Atlético
Al na een kwartier wist Luis Suarez het net te vinden in de derby, de Uruguayaanse spits schoot de bal met de buitenkant voet langs keeper Thibaut Courtois. De wedstrijd was in evenwicht, maar het was wel duidelijk dat beide teams een wereldkeeper onder de lat hadden staan. Er waren veel kansen, maar dus ook veel reddingen. Drie minuten voor tijd drong Real Madrid voor de zoveelste keer achter elkaar aan. Karim Benzema startte de aanval op en maakte hem ook af en zo eindigde de wedstrijd in een 1-1 gelijkspel. Toch was er afgelopen zondag een winnaar: Barcelona.

Sevilla lijkt het kwijt te zijn na wederom verliespartijsevilla-verliest-opnieuw
Sevilla speelde dit weekend tegen de nummer 17 van de La Liga en dat grote verschil op de ranglijst was op het veld niet terug te zien. Was Elche zo goed of was Sevilla zo slecht? Zeggen jullie het maar. Dat Sevilla zijn vorm kwijt is, is nu wel zeker. Na een reeks van negen winstpartijen hebben ze nu maar een keer gewonnen in de laatste vijf wedstrijden. Herpakt Sevilla zich? Vanavond wacht Borussia Dortmund, de ploeg die makkelijk scoort maar ook makkelijk goals weggeeft.

Real Sociedad wint opnieuw en meldt zich voor Champions League ticket
Door de drie punten tegen Levante afgelopen weekend sluit Real Sociedad aan bij de top in La Liga. Als het zo blijft dan zijn ze verzekerd van een plek voor de Europa League, maar daar zijn nog wel een paar punten voor nodig. Real Betis doet het ook best aardig en die staan maar drie punten onder Real Sociedad. Natuurlijk doet Real Sociedad ook nog mee in de race voor het Champions League ticket, ze staan maar drie punten achter op Sevilla. Omdat Real Sociedad in een betere vorm zit als Sevilla is er nog wel een kans dat het spannend wordt om de vierde plek heen.