Van amateurvoetbal tot aan de Champions League finale

0
717
champions-league-finale

Hij is natuurlijk erg geliefd als voetballer, maar ook als persoon valt hij erg in de smaak. Het is een speler op zich, één die elk team wel kan gebruiken. Maar spelers zoals Kante zijn er niet zoveel. Met de werklust van een paard maakt hij het elke tegenstander lastig. Natuurlijk ging het seizoen van Chelsea dit jaar niet helemaal goed van start, maar N’golo bleef hard werk maar voornamelijk lachen.

Niet zonder slag of stoot

Het begon voor Kante allemaal op het 2e niveau van Frankrijk, waar hij zijn eerste doelpunt maakte voor Boulogne in 2012. In de zomer van 2013 verkaste N’golo Kante naar SM Caen, wat destijds ook voetbalde in de Ligue 2. Hij speelde hier erg goed en had aan het einde van het seizoen 38 wedstrijden achter zijn naam staan en zijn goede spel werd beloond. Kante promoveerde samen met SM Caen naar de Ligue 1 waardoor Kante in 2014 pas zijn debuut maakte op het hoogste niveau van Frankrijk.

Dit bleef niet onopgemerkt in Engeland en het oog van Leicester City viel op de kleine Fransman, waardoor hij in de zomer van 2015 een vierjarig contract tekende bij “The Foxes”. Er werd 9 miljoen euro overgemaakt naar SM Caen. Dit werd een fantastisch seizoen voor N’golo, waarin hij bijna alle wedstrijden mocht spelen en tot slot ook nog eens kampioen werd van Engeland. Zo was hij in drie jaar tijd van het tweede niveau van Frankrijk naar kampioen op het hoogste niveau van Engeland. Dat zijn een aantal mooie stappen omhoog. Samen met Vardy, Morgan en Mahrez werd Kante verkozen tot het PFA-team of the year in de Premier League en werd hij ook nog eens genomineerd voor de PFA-player of the year award, maar deze prijs ging naar zijn teamgenoot Riyad Mahrez.

Nog geen jaar later dan dat hij bij Leicester had getekend tekende Kante alweer een nieuw contract bij Chelsea. De Londense club betaalde 36 miljoen euro voor de kleine Fransman. Dat geld is hij nu inmiddels dubbel en dwars waard.

Kante bij Chelsea

Verder werd N’golo Kante ook nog meerder malen genomineerd voor de speler van het jaar verkiezingen van FIFA. Bij deze verkiezing eindigde hij op de achtste plek. In zijn eerste jaar bij Chelsea werd hij voor de tweede keer kampioen van Engeland en werd N’golo ditmaal wel verkozen tot speler van het jaar. In de periode van Sarri speelde Kante wat meer in een offensieve rol, het was duidelijk zichtbaar dat hij daar niet lekker speelde.

De kers op de taart werd op 29 mei 2021 gespeeld en gelukkig zat er alweer genoeg publiek op de tribune. De Champions League finale Chelsea tegen Manchester City, Chelsea won dit jaar wel al een keer van de kampioen van Engeland. En ook deze keer was de ploeg van Tuchel Manchester City te slim af, niemand minder dan N’golo Kante werd uitgeroepen tot speler van de wedstrijd.

Waarom is Kante zo speciaal?

Omdat er simpelweg niet zo veel spelers zijn als hem, wel een aantal die een beetje in de buurt komen. Het is een stofzuiger op het middenveld, die ook kan fungeren als spil tussen de verdediging en de aanval. Frenkie de Jong komt ook in de buurt, maar die is verdedigend lang niet zo sterk als Kante. Fernandinho kan ook op de manier spelen als dat Kante doet, maar speelde het laatste seizoen veel achterin. Een vergelijking die veel wordt genoemd is die met Claude Makelele en als je een aantal filmpjes van de twee gaat bekijken, dan snap je wel waarom die vergelijking wordt gemaakt. Naast dat beide spelers Frans waren en natuurlijk op dezelfde plek staan, voetballen ze ook in dezelfde stijl. De manier van uitverdedigen en door middel van een korte sprint met de bal het middenveld openbreken kunnen Kante en Makelele beide erg goed.

N’golo Kante speelt inmiddels al vijf jaar bij de club uit Londen. Blijft hij op dezelfde voet doorgaan in zijn ontwikkeling of zit hij nu op zijn top, wat denken jullie?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here